- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Vyprážaný karfiol bez predvárania pečený v rúre

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [1]

Vyprážaný karfiol máme veľmi radi.
O to viac som nemala rada jeho prípravu.
Najprv predvariť , to som ho veľakrát rozvarila a obaľovanie bola jedna veľká prplačka.
No a nakoniec vlastné vyprážanie.
Veľa oleja, zápach po celom byte,  vystávanie pri sporáku.
Karfiol bol druhý z plejády pokrmov, ktorý som vyskúšala „vyprážať“ v rúre. a inak ho už nerobím. Pre úplnosť, ako prvé som začala vyprážať v rúre kuracie stehná.
Mám kamarátku. Nevidela som ju ako som sa odsťahovala do Mníchova a naposledy som sa s ňou rozprávala, keď sa mi narodila vnučka a to je už desať rokov.
Ona milovala vyprážaný karfiol. Keď sme išli niekam spolu na jedlo, tak ani neotvárala menu a rovno sa pýtala, či podávajú aj vyprážaný karfiol. A tu musím povedať, že si ho veľakrát vykoledovala, cez to všetko, že ho na karte nemali.
A mala problém chudiatko, pretože robiť ho doma pre rodinu, bola jej smrť. A tak ho nerobila. No a jej syn si našiel frajerku a tak nejako sa rozprávali o tom, čo, kto má čo rád. A ona.  moja kamoška , sa jej zdôverila tom karfiáku,  a že jeho príprava je pre ňu za trest.
A milá dievčina, ochotná , že jej ho urobí, lebo jej to nevadí.
Bolože to radosti.
V ten deň sme si hádam trikrát telefonovali a trikrát mi povedala, že dnes ide z práce rovno domov, pretože ju čaká vyprážaný karfiol s uhorkovým šalátom.
Potom mi to líčila a smiala som sa, až mi slzy tiekli.
Takže dievčina to poňala, tak ,že karfiolovú hlávku rozkrojila na štyri časti. Žiadne ružičky, žiadne malé chrumkavé kúsočky na jeden hryz.
Nič také.
Štyri veľké karfiolové  polmesiace. A každý obalený a vypražený v jednom kuse.
Tú karfiolovú hlávku predvárala celú a tak, že ju ponorila do vody a tá časť s hlúbom,  nebola celkom ponorená, takže bola hlávka na spodku  rozvarená a a pri hlúbe tvrdá.  Že mala pocit, ako keby jedla v jednej chvíli karfiolové blato a v druhej surový karfiol.
Na tak veľké kusy bolo minuté kvantum oleja a aj tak niekde bola strúhanka biela a niekde čierna, ako uhlie. Nie div, to sa muselo strašne zle vyprážať.
No a uhorkový šalát.
Tak ten bol urobený tak, že dlhú neobielenú uhorku pokrájala nie na kolieska, ale dlhé stĺpce. Vyrátala si to zle a jeden ten pásik bola len šupka s centimetrovou uhorkovou vrstvou. Tie pásiky posypala práškovým cukrom a vedľa nakrájala citrón na kolieska, ktorý sa nedal nijakovsky žmýkať.
No zjedli to nejako a opatrne sa jej potom aj so synom opýtali, či to niekde takto videla a povedala, že jej maminka to tak robieva, ale oni to doma nemajú radi, tak to prestala jej mamka robiť už úplne.
No bodaj by to mali radi. By ma strašne zaujímalo, kto to tak naučil robiť tú jej mamku. Dopátrať sa vinníka, tej vraždy na karfiole.
Tak o nejaký čas urobila karfiol kamoška a dievčina sa ho nešla dojesť.
Ale dopadlo to dobre. Syn sa s ňou oženil , majú peknú rodinu a všetko funguje k ich spokojnosti.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  1 porcia

Suroviny:

Karfiolové ružičky
Vajce podľa množstva ružičiek
Strúhanka
Hladká múka
Soľ
Olej

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [2]

Postup

Moja Dobrá Svokra  z Jihlavy ma naučila, že karfiol nepredvára a funguje to. Nebojte sa toho, naozaj ten karfiol bude mäkký. Efektívne sme sa zbavili jedného úkonu.

Obaliť môžeme dvojakým spôsobom, je na Vás čo si vyberiete.
Prvý
Urobíme si  obaľovacie cestíčko. Na jedno vajce rátajme s približne dvoma lyžicami hladkej múky. Pridáme lyžičku soli a vymiešame cestíčko do hladka. Ak ho máte úplne husté, ako kašu, pridávajte po lyžiciach vodu a vymiešajte Ak ho máte riedke, tak pridávajte po troškách múku.
Cestíčko nesteká a drží  na opaku lyžice cestičku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [3]

Karfiol obalíme v tomto cestíčku a potom  v strúhanke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [4]

Druhý
Obalíme v klasickom trojobale.
Ak obaľujete povedzme celý karfiol, tak potrebujeme aspoň štyri veľké vajcia a celú lyžicu soli.
Prešľaháme.
No a obalíme najprv v múke, potom vajci a nakoniec v strúhanke.

Dno pekáča pofŕkame olejom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [5]

Poukladáme karfiol a pofŕkame ho z vrchu olejom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [6]

Pekáčik vložíme do vyhriatej rúry na 220  stupňov a stiahneme teplotu na 180.Pečieme 30 minút.
Karfiol otočíme a pečieme ďalších  20 minút.
Môžete otočiť viackrát na rôzne strany, aby bol opečený rovnomerne.
Vďaka komentom k tomuto receptu som zaznamenala nespokojnosť s údajom o dĺžke pečenia, alebo výške teploty.
Každý má rúru inú. Ja pečiem v plyne a musím preto dávať pozor, aby sa mi karfiol neusušil, a bol pekne šťavnatý, napriek tomu, že sa nekúpe v oleji.
Každá rúra pečie inak a musíte si to strážiť podľa tej svojej. Musíte premýšľať pri varení v tom zmysle, že recept je návod a muchy Vám nevychytá, musíte si to urobiť Vy sami v svojej kuchyni. Určite sa Vám to podarí k Vašej spokojnosti, len si musíte veriť a nerobiť slepo podľa toho, čo je napísané.

Raz mi písala dievčina správu, že jej sa karfiol vždy rozpadne na blato, napriek tomu, že obaľuje podľa mňa, na surovo
Keď mi popisovala ako to robí, tak vysvitlo, že ona pod karfiol dávala súvislú vrstvu oleja. Že tomu neverila, že toho oleja treba naozaj tak málo.
S olejom opatrne, aby sa Vám nestalo to, čo jej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [7]