Jablká v župane

IMG_0511

Mucnik co patri k jeseni.

Cas pripravy Čas prípravy:  20 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 ks

Suroviny:

1 rozvalkany plat listkoveho cesta (ten v sulku)
4 mensie jablka
4 lyzicky pikantny dzem, ja som pouzila brusnicovy
jadra vlaskych , alebo para orechov
praskovy cukor na posyp

Postup

 

Jablka obielime a odstranime z nich jadrinec tak aby ostali cele.
Listkove cesto porezeme na pasy.

IMG_0503

Do otvoru po jadrinci na spodok vlozime jadra orechov a na orechy dzem az dovrchu. Na vrch polozime dalsi orech.
Jablko polozime na kraj listkoveho pasu, tak aby zadrziaval orech s dzemom proti vypadnutiu a zacneme spiralovite pas obtacat po celom obvode jablka.

IMG_0502

Vrch jablka uzavrieme nejakym ozdobnym sposobom, verim, ze to dokazete lepsie ako ja, pretoze ja som na tieto veci lava.

IMG_0504

Obalene jablka polozimena plech, vystlany papierom na pecenie.

Plech vlozime do velmi rozohriatej rury, stisime zdroj tepla na 180 stupnov a pecieme cca 20 minut, resp. kym nie je  listkove cesto upecene do zlata. Prvych 10 minut ruru vobec neotvarame.

Na priereze vyzera tento jedoduchy jesenny dezert takto

IMG_0526

Po vychladnuti pocukrujeme a podavame

IMG_0510

10 názorov na “Jablká v župane

    1. vybusna Autor

      joanna, asi tu ide o jazykovu barieru, pretoze v recepte pisem,ze jablka obielime. Moj cesky manzel mi prave povedal, ze v cestine ten vyraz nemate 🙂 Takze ano…tie jablka olupte, pokial mate radi skoricu, tak mozete to jablko pred balenim do cesta posypat skoricovym cukrom……dufam, ze Vas recept nesklame…pekny den

      1. Joanna

        Jezis, dnes jsem je udlala mym hostum, to byla nadhera! A pekla jsem poprve v zivote! Fakticky slovo obielime zdalo se mi ponekud divne, mozna proto, ze jsem Polka!
        Dekuju, velmi dekuju, budu je pect uz vzdycky.
        Joanna

        1. vybusna Autor

          joanna…..az mam zimomriavky (husi kuzi)….viete ako som na Vas myslela . Strasne strasne som rada, ze ste spokojna….a dakujem…..

  1. Jitkas

    Napsala jsem komentar na Toprecepty sk., ale zmizel, uz tam neni, nevadi. Mas je krasne, uzasne zabalene, jako miminka. Ty moje, kdyz delam, vypadaji jako“ pytel brambor“. Priste obalim podle Tebe, je to krasa uzasna a priklad, jak z obyc. jablek v zupanu lze vykouzlit luxusni zalezitost.

  2. vybusna Autor

    jitkas dakujem dakujem dakujem, ani netusis ako mi taketo komenty robia dobre, naviac, ked viem, ze s pecenim mam velky problem. sama som bola prekvapena, ako tie jablka pekne vysli, robila som to prvykrat……este raz dakujem

  3. Jitkas

    Ze Ty bys mela problemy s pecenim ? Tak to mne nejak uniklo. Vidim tu jeden moucnik hezci nez druhy, nebud tak prisna , vzdyt to mas vse jak kucharske knihy, alespon tak to vidim ja. Mam rada skromne lidicky, ale nic se nema prehanet, ze? !

    1. vybusna Autor

      uplne bez falosnej skromnosti…uvazujem , ze vlozim recept na dunajske vlny na cz topky, kvoli tomu, aby som tam nasla nejaku radu. Neviem pracovat so zelatinou vonkoncom…..mne este nikdy nidky nidky nestuhol ziaden krem do ktoreho ju pridavam..naviac….ked ju dam do kremu, tak okamzite sa v nom vytvoria hrudky. ved sa pozri na tie zakusky…..na takom makkom kreme je jasne ze nedrzi cokoladova poleva….no vsetko zle. Ja ten kolac upeciem, ale neviem ho dokoncit tak, aby vyzeral ukazkovo. Poznam vsetky grify…ako dcera cukrarky som sa napozerala na to, ako sa zakusky dokoncievaju, ale ja osobne to urobit neviem. A potom kamulfujem tym, ze sa usilujem urobit peknu fotku, aby sa to nejako zakrylo. To s tym jablkom je naozaj nahoda, ze to vyslo tak ako vyslo…..ja som vlastne naozaj ocakavala na tom plechu, len taku hrudu ……….

  4. nigina

    Tie jablčka sú perfektné. Ako prvé som ich videla na českých topreceptoch. No to je niečo!
    A ja blbec som včera zužitkovala rovnaké lístkové na takú hlupotinu… mi nič lepšie nenapadlo.
    Ty máš fakt bezva nápady, Minka. Vyzerá fakt úžasne a keď si predstavím tú chuť… no mňam!
    Ani ja neviem piecť. Tak pečiem málokedy a len tak obdivujem, čo iní napiekli.
    Ale Adrika by ti iste vedela poradiť… Ona je umelkyňa na zákusky… http://adkas-tastyfood.blogspot.sk/
    Je to taká milá baba, žije v UK, ale je Slovenka. Choď niekedy k nej na blog, ona má kopec zákuskov s týmito kadejakými želatinkami a krémikmi a … no veď uvidíš 🙂

  5. Spätné upozornenie: Jablka v županu s ořechy - zdravotni tipy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.