Citrónová roláda s jogurtovým krémom

IMG_0668

Na vikend cakame priatelov a premyslala som co tak narychlo upiect. Uvidela som nadhernu roladu co upiekla Evka Hubova a tak som sa odvazila na tento mucnik….aj ked citronovy krem tvori spevnujuca zelatina, ktoru ja robit neviem. Moja taka krasne ako Evkina nie je, ale vraj chuti skvelo.

Cas pripravy Čas prípravy:  45 min
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   plech 32 x 39

Suroviny:

Na piskotu :

6 zltkov
4 bielkov
130 g cukor
100g hladka muka
zlta struhana kora z 1 citrona
husty pikantny dzem

Na krem :

250g biely husty jogurt
80 g cukor
250ml smotana na slahanie
1 balicek vanilinoveho cukru
1 balicek praskovej zelatiny dr. oetker do kremov
3 lyzice citronovy liker, alebo stava z jedneho citrona
zlta nastruhana kora z 1 citrona

IMG_0658

Postup

Z bielkov , za postupneho pridavania cukru, uslahame tuhy sneh. Do snehu zaslahame zltka

IMG_0659

prisypeme muku a citronovu koru a vymiesame.

Na plech dame papier na pecenie a cesto rovnomerne rozotrieme.

IMG_0660

Dame piect do vyhriatej rury (180 az 200 stupnov). Pecieme cca 10  az 15 minut, resp. dovtedy kym nie je korpus upeceny.
Nepecieme dlhsie ako je nevyhnutne…cesto sa dlhym pecenim vysusuje a pri rolovani sa potom lame.
Pripravime si cistu utierku, rozprasime po nej muku.

IMG_0661

Cesto po upeceni, hned prelozime na pomucenu utierku tak,  ze papier je hore. Tento papier opatrne stiahneme, ale ho nechame na piskote….(spominane vysychanie cesta).

Urobime si krem :

 

Cely sacok zelatiny vsypeme do hrnceka a zalejeme vodou…tak aby bola tesne tesne prikryta a nechame napucat minimalne na 10 minut. Moja zelatina vodu vsetku vstrebala. Nechame ju rozpustit. Ja zapnem plyn a ten hrncek ani nekladiem na mriezku, len drzim na par sekund tesne nad plamenom a zelatina sa zacne pustat. Hrncek dam bokom a miesam kym sa nerozpusti, ak mam stale hrcky, tak znovu drzim chvilu nad plamenom. Zelatina za ziadnu cenu nesmie vriet a ani sa prehriat.

Kym zelatina napuca,  tak vyslahame tuhu slahacku s 1 balickom vanilinoveho cukru. Jogurt rozmiesame s cukrom, citronovou korou a limoncelom (citronovy liker). Kto nema liker, tak nech vmiesa citronovu stavu a lyzicu cukru naviac.
Hned ako zelatinu mame rozpustenu, rozmiesame v nej par lyzic jogurtu do hladka a takyto zaklad vlejeme do zbytku jogurtu…vymiesame. Jogurtovu zmes prelejeme do slahacky a vymiesame hladky krem. Krem dame do chladnicky ….v recepte sa pise, ze na 15 minut,  ja som to nekontrolovala a za tu dobu mi krem stuhol az prilis, nedal sa mi dobre rozotierat, ale dokazala som to 🙂

Na vychladnuty piskotovy plat natrieme po celej ploche dzem. Ja som dala sipkovy a ten nie je tuhy tak ako som si predstavovala, chutil dobre, ale bol riedky.

IMG_0662

Na dzem rozotrieme tuhsi krem

IMG_0666

Roladu pomocou utierky pevne zatocime a odlozime do chladu.

Na reze vidime co to urobi, ked je dzem riedky

IMG_0670

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.