- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Bratislavské rožky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [1]

Orechove rozteky su uz chranene certifikatom EU o tradicnych specialitach. Bratislavske rozky musia byt vyhradne orechove, alebo makove.  Orechove maju mat tvar *M* a makove tvar *C*
Ich povrch ma byt leskly a mramorovany. Tam v tom certifikate su aj nejake podmienky ohladne tukovosti cesta a mnozstva plnky.  No…nie je to zle sladke pecivko…to Vam teda poviem. My sme len dvaja, takze robim len zo 1/4 davky povodneho receptu.

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  16 roztekov

Suroviny:

 

Na cesto :

250g hladka muka
80g maslo
1 kopcovita PL praskovy cukor
1 zltok
5 g cerstve drozdie
180 ml sladke mlieko
zlta nastruhana kora z 1 citrona
1 zltok na potieranie

Na plnku

150 g mlete vlaske orechy (pre istotu si pripravte 200)
rum na dochutenie
cukrovy sirup na nariedenie
1/2 CL mleta skorica
1 CL vanilkova esencia…alebo  pouzite balicek vanilinoveho cukru
zlta struhana kora z 1/2 citrona

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [2]

Postup

Z mlieka odoberiem trosku , nechame ho  ohriat na letnu teplotu, pridame tam lyzicku cukru a drozdie. Drozdie miesanim rozpustime v mlieku a nechame vzist kvasok.OLYMPUS DIGITAL CAMERA [3]

Do mlieka vsypeme praskovy cukor a povolene maslo. V mikrovlnke mlieko ohrejeme na prijemnu teplotu, vyberieme ho a nechame aby sa maslo uplne rozpustilo.

Do skyprenej muky dame zltok, kvasok, stipku soli, citronovu koru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [4]

K mukre prelejeme  osladene, omaslovane mlieko a vypracujeme makke pruzne cesto. Ja som k nemu pridala este asi 2 lyzice muky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [5]

Cesto prikryjeme a nechame kysnut….ja som ho nechala  necele dve hodiny. Cesto nema v sebe vela drozdia, tak neocakavate, ze Vam narastie do uzasnych rozmerov.

Pocas kysnutia si pripravime plnku, ja som robila len orechovu a ako vidite na obrazku surovin…echt  prespurak by nemal so mna radost….rum, vanilku a este aj ten sirup mam z karibskej oblasti 😀

Ja mam ten sirup hotovy, ale nie je tazke si ho urobit…Do hrnceka dajte cca 130 g cukru a zalejte 100ml vody. Dajte varit, ked sa cukor rozpusti, nechajte ho pomaly priviest do varu a odstavte. Husta cukrova tekutina by sa mala pri pomalom lievani tahat.  Ak by Vam sirup ostal, tak ho dajte do pohara a upotrebte inokedy…on vydrzi …

Do mletych orechov dame struhanu citronovu koru, mletu skoricu, 3 lyzice rumu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [6]

No a zacneme lievat cukrovy sirup. Plnka by mala byt natolko husta, zeby sa z nej dali v ruke tvarovat valceky…ziadna riedka konzistencia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [7]

Vykysnute cesto prelozime na dosku a vyvalkame na tenko. Rozdelime cesto na rovnake obdlzniky. Z plnky robime vlhkymi rukami valceky a kladieme na obdlzniky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [8]

Plnku zabalime do cesta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [9]

Cesto dobre uzatvorime a dlanami tlakom vyvalkame do valceka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [10]

Valceky vytvarujeme do tvaru pismena M

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [11]

Zltok vyslahame s 1 lyzicou vody.  Plech potrieme dobre olejom a rozky poukladame na plech…mne sa nezmestili, piekla som na 1 velkom a 1 malom.

Rozky potrieme zltkom a prenesieme ich niekam do chladu, alebo ich dame k otvorenemu oknu. Ide o to, aby zltok co najskor zaschol. Nechame ich takto schnut 20 minut. Po 20 minutach ponatierame rozky zbytkom vajicka a znovu nechame na 20 minut v chlade. Potom plechy prenesieme niekam kde je teplo a nechame dalsich 20 minut. No nanosite sa ich horom dolom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [12]

Tymto schnutim zltka by sme mali dosiahnut po upeceni mramorovanie na povrchu roztekov. Ja ju az tak vyraznu nemam a predpokladam, ze je to tym, ze som zltok neriedila vodou, ale pouzila som dve huste. Ked som pecenie rozkov konzultovala s mamickou, tak ma direk  upozornila na to, ze to zltko mam nariedit vodou…..no a zase som bola mudrejsia ako ona…..a takto to dopadlo. Mala pravdu ako vzdy.

Nastastie nejake to mramorovanie som predsa len mala…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [13]

Pecieme vo vyhriatej rure…tak na 180 stupnov priblizne 20 az 24 minut.  Nabuduce ked dam piect, tak ich po zapeceni prkryjem alobalom, pretoze mi zacali vyrazne hnednut…..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [14]