Bratislavské rožky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Orechove rozteky su uz chranene certifikatom EU o tradicnych specialitach. Bratislavske rozky musia byt vyhradne orechove, alebo makove.  Orechove maju mat tvar *M* a makove tvar *C*
Ich povrch ma byt leskly a mramorovany. Tam v tom certifikate su aj nejake podmienky ohladne tukovosti cesta a mnozstva plnky.  No…nie je to zle sladke pecivko…to Vam teda poviem. My sme len dvaja, takze robim len zo 1/4 davky povodneho receptu.

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  16 roztekov

Suroviny:

 

Na cesto :

250g hladka muka
80g maslo
1 kopcovita PL praskovy cukor
1 zltok
5 g cerstve drozdie
180 ml sladke mlieko
zlta nastruhana kora z 1 citrona
1 zltok na potieranie

Na plnku

150 g mlete vlaske orechy (pre istotu si pripravte 200)
rum na dochutenie
cukrovy sirup na nariedenie
1/2 CL mleta skorica
1 CL vanilkova esencia…alebo  pouzite balicek vanilinoveho cukru
zlta struhana kora z 1/2 citrona

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Postup

Z mlieka odoberiem trosku , nechame ho  ohriat na letnu teplotu, pridame tam lyzicku cukru a drozdie. Drozdie miesanim rozpustime v mlieku a nechame vzist kvasok.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do mlieka vsypeme praskovy cukor a povolene maslo. V mikrovlnke mlieko ohrejeme na prijemnu teplotu, vyberieme ho a nechame aby sa maslo uplne rozpustilo.

Do skyprenej muky dame zltok, kvasok, stipku soli, citronovu koru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

K mukre prelejeme  osladene, omaslovane mlieko a vypracujeme makke pruzne cesto. Ja som k nemu pridala este asi 2 lyzice muky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cesto prikryjeme a nechame kysnut….ja som ho nechala  necele dve hodiny. Cesto nema v sebe vela drozdia, tak neocakavate, ze Vam narastie do uzasnych rozmerov.

Pocas kysnutia si pripravime plnku, ja som robila len orechovu a ako vidite na obrazku surovin…echt  prespurak by nemal so mna radost….rum, vanilku a este aj ten sirup mam z karibskej oblasti 😀

Ja mam ten sirup hotovy, ale nie je tazke si ho urobit…Do hrnceka dajte cca 130 g cukru a zalejte 100ml vody. Dajte varit, ked sa cukor rozpusti, nechajte ho pomaly priviest do varu a odstavte. Husta cukrova tekutina by sa mala pri pomalom lievani tahat.  Ak by Vam sirup ostal, tak ho dajte do pohara a upotrebte inokedy…on vydrzi …

Do mletych orechov dame struhanu citronovu koru, mletu skoricu, 3 lyzice rumu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No a zacneme lievat cukrovy sirup. Plnka by mala byt natolko husta, zeby sa z nej dali v ruke tvarovat valceky…ziadna riedka konzistencia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vykysnute cesto prelozime na dosku a vyvalkame na tenko. Rozdelime cesto na rovnake obdlzniky. Z plnky robime vlhkymi rukami valceky a kladieme na obdlzniky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Plnku zabalime do cesta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cesto dobre uzatvorime a dlanami tlakom vyvalkame do valceka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Valceky vytvarujeme do tvaru pismena M

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zltok vyslahame s 1 lyzicou vody.  Plech potrieme dobre olejom a rozky poukladame na plech…mne sa nezmestili, piekla som na 1 velkom a 1 malom.

Rozky potrieme zltkom a prenesieme ich niekam do chladu, alebo ich dame k otvorenemu oknu. Ide o to, aby zltok co najskor zaschol. Nechame ich takto schnut 20 minut. Po 20 minutach ponatierame rozky zbytkom vajicka a znovu nechame na 20 minut v chlade. Potom plechy prenesieme niekam kde je teplo a nechame dalsich 20 minut. No nanosite sa ich horom dolom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tymto schnutim zltka by sme mali dosiahnut po upeceni mramorovanie na povrchu roztekov. Ja ju az tak vyraznu nemam a predpokladam, ze je to tym, ze som zltok neriedila vodou, ale pouzila som dve huste. Ked som pecenie rozkov konzultovala s mamickou, tak ma direk  upozornila na to, ze to zltko mam nariedit vodou…..no a zase som bola mudrejsia ako ona…..a takto to dopadlo. Mala pravdu ako vzdy.

Nastastie nejake to mramorovanie som predsa len mala…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pecieme vo vyhriatej rure…tak na 180 stupnov priblizne 20 az 24 minut.  Nabuduce ked dam piect, tak ich po zapeceni prkryjem alobalom, pretoze mi zacali vyrazne hnednut…..

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

7 názorov na “Bratislavské rožky

  1. vietnamka

    Krasne ich mas. A ktovie, ze odkial mas tu vanilkovu esenciu. Podla mna od nejakeho dobreho cloveka :-P.

  2. Jarka O.

    Kdepak, maminka se má poslouchat 😀 Kdybys ten žloutek na potření naředila, rohlíčky by tak rychle netmavly 😉
    Ale i tak jsou výstavní :-p

  3. nigina

    Mne sa nezdá, že by boli tmavé a máš ich krásne lesklé. Tiež som ich už dávnejšie skúšala a mramor vôbec žiadny, furt som ich nosila (ako hovoríš) hore dole. No už ale neviem, ako som ich potierala… nech to para tlačí… môj muž ich zošrotil všetky.
    Potom som kdesi čítala, že ako je to s tým mramorovaním… vajce zschne vprievane, rožky spomalia kysnutie… a v teple sa zas kysnutie začína, rastie objem a puká ten vajcový pomaz… čiže vzniká mramorovanie. (Ale asi len niekomu 🙁

  4. vybusna Autor

    Miska isteze, mozes urobit orechovu, alebo makovu plnku tak ako si zvyknuta…len ju musis urobit hustu….

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.