Maďarský guláš

IMG_0231

Ked som sem vkladala hovadzi gulas tak som napisala, ze netusim aky je rozdiel medzi nim a madarskym gulasom. Moja najlepsia priatelka Eva mi napisala, ze ked zila v Srbsku tak madari co tam zili, tvrdili, ze pravy madarsky gulas musi mat zaklad na slanine a musi mat aj mrkvu. Uverila som jej. Este som sa chcela ubezpecit, ci tam dam ozaj vsetko, tak som sa prebila madarskymi strankami s receptami a vyhladala som si vsetky mozne gulase a zistila som toto…..To co som nazvala hovadzim gulasom sa vola v madarsku hovadzi perkelt. Gulas sa robi z hovadzieho a skutocne sa robi na slanine a pridava sa okrem papriky a paradajok aj mrkva a naviac zemiaky.  Podoba sa to trochu na nas kotlikovy gulas….akurat do nasho kotlikoveho ide aj bravcove a do madarskeho nie. No a zistila som naviac dalsiu vec….ze pravy madarsky gulas neexistuje a existuje len gulas, co sa dedi z kuchara na kuchara s pridavkom tej ci onej invencie….

Cas pripravy Čas prípravy:  ? min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 porcie

Suroviny:

500g hovadzie maso na gulas (nozina, krk)
100g udena slanina
1 velka cibula
1 velka paprika
2 stiplave papricky
200 ml pasirovane paradajky (ak mate 3 zrele paradajky z Vasej zahrady tak tie)
4 struciky cesnak
1 CL paliva mleta paprika
1PL sladka mleta paprika
1 CL mlete korenie
1 PL sol
2 zemiaky
3 PL olej

IMG_0226

 

Postup

V rychlovarnej konvici nechame zovriet vodu a tuto nechame zvriet podla potreby pocas celeho varenia, v ziadnom pripade nepouzivame vodu studenu, letnu a teplu.

v kastrole rozohrejeme olej. Rozprazime na nom slaninu a pridame nasekanu cibulu, cesnak, mrkvu  a stiplavu papricku.
Orestujeme a prikryjeme pokrievkou…nechame na slabom plameni asi 5 minut. Po 5 minutach pusti tento zaklad trosku tekutiny.

IMG_0227

Posypeme  solou, korenim a paprikami.  Premiesame a zalejeme vriacou vodou…pouzijeme tak 100ml.

IMG_0228

Do tejto kasicky pridame nakrajane maso a obalime v nej kazdy kusok. Nakoniec podlejeme horucou vodou….tak aby bolo masa spola zakryte. Ak pouzijete zrele letne paradajky, tak v tomto momente ich pridajte k masu. Nezabudnite ich osupat.

 

IMG_0229

Maso prikryjeme pokrievkou a dusime cca 45 minut. Po tejto dobe pridame polovicu pruzkov z papriky a polovicu pasirovanych paradajok. Dame dusit dovtedy kym nie je maso skoro uplne makke. Cas neviem odhadnut, pretoze kazde maso je ine…moje bolo zo strasne starej kravy 🙁

Zemiaky ocistime a nakrajame na kocky. Ked je maso uz makke, tak do gulasu pridame druhu polovicu papriky, zemiaky, pasirovane paradajky a trochu vriacej vody. Prikryjeme pokrievkou a nechame varit…nemalo by sa dusit ale varit mensim klokotom. Davame pozor, aby nic nevyvrelo a neprihorelo.

Gulas prechadza roznymi vylepseniami..toto je ten zakladny.. Pridavame naviac rozne bylinky,  koreniny, mozeme podlievat vinom. Skratka co ako kto chce.

Gulas je najlepsi s chlebom…su tam zemiaky, takze knedla, cestovina…moze, ale nemusi byt.

No a na zaver..ked som fotila pridala som ako ozdobu kolieska cervenej cibule, potom som ju jednoducho zamiesala do gulasu a ochutnala..chutilo to fantasticky, takze som skrajala celu na drobne kococky a taku surovu ju tam primiesala. Viem, ze to mojmu dobremu manzelovi bude chutit, takze som sa nebala to urobit s celou varkou. Ak to chcete vyskusat, tak najprv u seba v tanieri…..a hlavne len s cervenou, alebo bielou cibulou….popripade jarnou, alebo salotkou.

IMG_0232

 

Uložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.