Pečený králik na tymiáne a šalvii s jablkovo-mäsovými guľkami

IMG_0416

Britsku kuchynu povazujem za skvelu, nech si hovori kto chce, co chce…vratane Hercule Poirota… je moj hrdina, ale ide mi na nervy, ked ju v jednom kuse povazuje za odpornu 😀 . Programy Delie Smith som hltala a toto je jej recept.

Cas pripravy Čas prípravy:   90 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 porcie

Suroviny:

600 g naporcovany kralik
Tenke platky prerastanej slaniny
1 velka cibula
4 struciky cesnaku
sol, cerstvo mlete korenie
olej
orech masla
3 lyzice sherry (sladke biele vino), alebo jablkovy must
tymianove vetvicky
salviove listky
malicke zemiaciky

Na masovo-jablkove gulky :

200g mlete bravcove maso
1/2 vacsieho jablka
1 velka PL nasekana petrzlenova vnat
1 mensia cibula
1 CL struhana citronova kora
1 mala lyzicka tymian
1/2 CL sol
cerstvo mlete korenie

IMG_0406

Postup

Pripravime si suroviny na masove gulky

IMG_0403

jablko zbavime jadrinca, nemusime ho supat a pokrajame na malicke kocky. Cibulu nasekame na drobno a z tymianovej vetvicky  odstikame male listky.  Petrzlenovu vnat nasekame .Vsetko dobre vymiesame, kym sa nam zmes nespoji. Vytvarujeme gulky

IMG_0405

Maso z kralika, alebo zajaca, umyjeme osusime, nasolime a nakorenime. Na panvici rozohrejeme  olej a maso  , zo vsetkych stran, dobre opecieme do tmavo zlata.

Cibulu a cesnak ocistime a nakrajame. Dame do pekacika spolu so salviovymi listkami, tymianovymi vetvickami a pokropime dvoma lyzicami oleja. Zlahka osolime, okorenime a rukami dobre vymiesame, aby sme v oleji obalili kazdy kusok na dne pekacika. Na cibulu poukladame gulky a takymi naolejovanymi rukami ich *vyhladkame*

IMG_0410

Opecene kusy masa dokladne obalime do slaninovych pasikov a polozime do pekacika

IMG_0411

Panvicu po opekani vylejeme horucou vodou a tu vlejeme do pekacika. Pekacik prikryjeme alobalom a dame ho do vyhriatej rury na 220 stupnov. Pecieme cca 50 minut.

Pocas pecenia male zemiaciky ocistime. Ak nechcete , tak bude staci, ak ich kefkou dobre omyjete pod tecucou vodou. Ja si nemozem pomoct, ja zemiaky radsej vzdy ocistim. Zemiaky posolime…..ja som ich posolila danskou udenou solou, bola draha ako slak a je to ako keby som pouzila obycajnu. Udenym soliam a paprikam uz neverim. No skratka….zemiaky osolime prihodime k nim zbytok salvie a tymianu pokropime olejom, rukami vymiesame.

IMG_0414

Po tych cca 50 minutach vlozime zemiaky do pekacika k masu. Ja som uz nechala pekacik odokryty, ale neskor som ho znovu prikryla, maso z kralika nebolo stale uplne makke a nechcela som aby mi slanina zoskvrcala, tak som dopekala znovu len pod alobalom. Ked bolo vsetko konecne makke, tak som dala maso zapiect.

IMG_0415

Po upeceni som z pekacika vybrala maso aj zemiaky. A uz na sporaku som dorobila vypek…pridala som k nemu orech masla a par lyzic sherry, mozeme nahradit portskym, alebo inym dezertnym sladkym vinom. Pokial nepreferujete alkhol, tak dolejte trochu jablkovej stavy…Nechame prevriet

IMG_0420

Ak chcete tak mozete omacku premixovat, ale mne sa nechcelo a nechala som ju aj s tymi kuskami cibule, akurat som povyberala stonky z tymianu a vyvarenu salviu.

Maso z kralika som od kosti obrala a nechala ho v takych kusoch. Urobila by som to najradsej za surova, ale kralicie maso je velmi huzevnate a neviem ci by som mala na to trpezlivost, aby som to vykostovala. Takze na taniery budete mat z toho sice taky bordel…..ale pohodlny bordel.

Dobru chut.

IMG_0435

 

 

 

 

5 názorov na “Pečený králik na tymiáne a šalvii s jablkovo-mäsovými guľkami

  1. nadja

    To je veliká krása, přidat jablko do masa je výborný nápad… v mražáku mám králičí stehna, možná zrealizuju o víkendu 🙂
    Díky za tip 🙂

  2. vybusna Autor

    Nadja…skus si dat viacej tych jablk..mozno cele jablko na takych 250 g masa…ja som ho totiz v tom mase nejako zvlast necitila….ale som chora, takze mam mozno chutove budnky nejako vycerpane….

  3. Zdena

    Musím se přidat k pochvale webu, objevila jsem vás čistě náhodně při hledání receptu na sarmu ale už tu jsem přes hodinu a to jsem zatím pročetla pouze Asii a mletá masa 🙂
    Máte zde spoustu zajímavých receptů a překrásně nafocených, moc si to tu užívám.
    Králíka na tento způsob určitě vyzkouším, ostatně zkoušet toho budu od vás mnohem víc, např. i tu Falešnou sarmu.

    1. vybusna Autor

      dakujem pekne za slova chvaly, usmievam sa pri citani takychto komentov od ucha k uchu a robia mi nesmierne potesenie…darmo…som tvor marnivy. Takychto nahodnych hosti milujem….a ked sa z nich stanu hostia stali, tak su mi tiez velmi mili. btw…viete kolko negaitivnych komentov zo slovenskej strany som dostala na tu falosnu sarmu? Darmo…kazdy slovak je mudrejsi, ako balkanska kucharka, od ktorej som recept prevzala…..a naviac som tam jasne aj napisala, ze je to falosna sarma….pri takych komentoch stracam akukolvek chut, hladat dalsie recepty, ktore su niecim inym ako stalice. Este raz dakujem

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.