- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Vyprážané tvarohové šišky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [1]

Ked som bola prvykrat na mnichovskych vianocnych trhoch, isla som za nosom k stanku, kde robili vyprazane zemiakove placky, regulernu harulu. Na kazdom pulte bola velka nadoba a ja som si myslela, ze so solou….a ona to nebola solnicka, ale velka cukornicka…naozaj. Normalnu harulu si v Bavorsku cukruju….a nielen to, oni si na nu kopcom kladu jablkove pyre, nieco ako nasa detska jablkova vyziva.  Omracilo ma to. Neskor som zistila, ze tu harulu v stanku robia chalani z Liptova. Uzasna bola, chodila som na nu pravidelne…samozrejme bez cukru a bez jablkoveho pyre.

Toto jedlo s tymi harulami nema nic spolocne , dostala som od jihlavskej tety uzasne *jablkove povidla* a tak si myslim, ze to bude mojmu Dobremu Manzelovi chutit domovinou, aj ked je to vlastne bavorsky recept.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2  porcie

Suroviny:

500g v supke uvarene a vychladnute zemiaky
1 vajce
125g tvaroh
80 g hladka muka + muka pri posypani ruk
zlta struhana kora a stava z 1/2 citrona
3 kopcovite PL hrozienok
30 g cukor
4 PL ghee na vyprazanie (alebo olej, ale to ghee je take vonavejsie)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [2]

 

Postup

Zemiaky uvarime v slanej vode a nechame uplne vychladnut. Zemiaky nastruhame na jemnej slzicke.

K zemiakom pridame  vsetky komponenty uvedene v recepte.  Vypracujeme,  velmi rychle cesto. Cesto je riedke a lepive a podla potreby dosypte este muku. Cesto velmi nevypracuvame, pretoze ma tendenciu rednut…ako vsetky zemiakove cesta.

Na ruky si nasypte trochu muky a z cesta odoberajte rovnako velke kusky a vytvarujte ich do sulkov. Muku na ruky si podla potreby pridavajte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [3]

Na panvici rozohrejeme prepustene maslo (ghee), alebo tuk, ktory si zvolite. Pred vlozenim do tuku, kazdy sulok stlacte do placky. Vyprazime z obidvoch stran do zlata.

Podavame , so spomenutym ,jablkovym pyre, alebo staci ked sisky posypete vanilinovym cukrom a skoricou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [4]