- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Flámsky guláš

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [1]

Toto je absolutne uzasne jedlo….hovadzi gulas, uplne iny, na aky som bola zvyknuta. Flamsko je cast Belgicka a Francuzska a  vraj to bol gulas flamskych banikov, preto musel byt husty a vydatny. Robieval sa z konskeho masa….neviem, ci by som dokazala prezriet koninu, aj ked samozrejem nevylucujem, ze to raz , z nejakeho dovodu, urobim.
Ja som robila z hovadzieho, na obrazku nakreslenej kravy, je to cast masa v policku 4. [2] Netusim ako sa to vola u masiara .
V holandstine (kym som prisla na to, ze v belgicku sa hovori vlastne holandsky……) mi vyguglilo, ze sa pouziva len bobkovy list. Ja som mala zbytky tymianu a rozmarinu…..nech mi odpusti kazdy flamsky banik….hodila som ich tam.

Cas pripravy Čas prípravy:  100 min+ priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 porcie

Suroviny:

500 g hovadzie (pod uvodnym obrazkom je odkaz, ktore som kupila ja)
2 velke cibule
150 g prerastana slanina
Cerstve vetvicky byliniek, bobkovy list
1 PL  trstinovy cukor
1 PL cerveny ocot
250 ml cierne pivo
velky orech masla
olej
hladka muka
sol, cerstvo mlete korenie
stiplava papricka (nemusi byt)
2 platky toastoveho chleba
horcica na potretie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [3]

Postup

Maso nakrajame na vacsie kusy. Ocistenu cibulu na mesiaciky a slaninu na na hranolceky.
Na panvici roztopime maslo s olejom a vyprazime slaninu. Vypecenu slaninu vyberieme, nechame odkvapkat a odlozime na teple miesto. Do vypeku vhodime cibulu a orestujeme ju do zlata.  Tiez ju vyberieme, nechame dobre odkvapkat a odlozime ku slanine. Ja som k cibuli pridala aj nakrajanu stiplavu papricku, ale zalezi od Vasej chuti, ci chcete, alebo nechcete palive.
Do tej istej panvice aj s vypekom,  dame roztopit cukor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [4]

Po roztopeni  cukor zalejeme pivom (zo zaciatku pozor, zaprska si) a pridame ocot. Ja som to ochutnala a zdalo sa mi to dost nevyrazne, tak tam dala este trochu octu. Vsetko nechame prevriet.
Pokrajane maso osolime a posypeme cerstvo namletym korenim a zlahka obalime v hladkej muke.

Do cistej panvice pridame olej, rozpalime ho a maso dobre opecieme z obidvoch stran. Opekame vedla seba, kazdy kusok. Ak sa Vam maso nezmesti na panvicu, tak opekajte v davkach.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [5]

Do pekacika poukladame na dno  cibulu, na cibulu, vypecenu slaninu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [6]

Na slaninu naukladame opecene maso

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [7]

Do pekacika vlejeme pivovy nalev. Do panvice po opekani masa vlejeme vriacu vodu a dolejeme do pekacika tak, aby bolo maso uplne ponorene.

Toastovy chlieb nasucho zlahka opecieme v hriankovaci..ak nemate hriankovac tak ho nechajte neopeceny…na oleji ho nepecte. Chlieb potrieme dobrou vrstvou horcice

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [8]

a priklopime ho natrenou stranou na gulas

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [9]

Pekacik utesnime pevnejsim alobalom, ak mate tenky, tak dajte dvojitu vrstvu. Dame piect do predhriatej rury na cca 220 stupnov na 15 minut. Potom stiahnime teplotu na 200 a pecieme cca 2 hodiny. Ja som mala maso makke uz po hodine a pol…zalezi od Vasej rury.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [10]

Ja som podavala s chlebom, ale urobte si prilohu aku chcete. Omacka ju nadherne husta a maso makkucke tak, ze sa dalo krajat lyzicou. Vynikajuce sme si pochutili.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [11]