Grécke lasagne – pastitsio

grecke

Cas pripravy Čas prípravy: 1 hod 30 min
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 porcie

Suroviny:

500g mlete hovadzie maso
250g makarony
400g pasirovane paradajky
struhany syr
150 ml biele vino
maslo
1 cibula
5 strucikov cesnaku
petrzlenova vniatka
1 cl mletej skorice
sol,  cerstvo mlete korenie
500 ml  sladke mlieko
5 PL hladka muka
1 vajce.

Postup

Na oleji poprazime nakrajanu cibulu a pridame mlete maso, orestujeme, trosku osolime a okorenime, pridame mletu skoricu, nechame podusit 10 minut. Pridame podrvene paradajky, premiesame a podlejeme vinom, pridame nasekanu petrzlenovu vniatku a prelisujeme cesnak.

Za podlievania bielym vinom dusime kym maso nebude makke.
Pripravime si besamel : v hlbsom kastroliku si rozpustime dobre dve lyzice masla, pridame k nemu cca 5 pl hladkej muky, tak aby pobrala uplne vsetko maslo , prilejeme mlieko a na plameni slahame metlickou, aby sa nam muka s maslom pekne rozisla v mlieku, miesame do zhustnutia…zmes by mala mat konzistenciu priblizne ako uvareny puding.
Do besamelu zamiesame  podla chuti sol. Nechame ho na chladnejsom mieste chladnut aspon 10 min.
Podla navodu na obale uvarime makarony, scedime a do horucich dame orech masla. nechame pod pokrievkou rozpustit a poriadne premiesame.
Zapekaciu misu dokladne vymazeme maslom. na spodok dame vrstvu makaronov, presypeme struhanym syrom, vylejeme masovu zmes, presypeme struhanym syrom a nakoniec pride druha polovica makaranov, presypeme struhanym syrom. Do prechladnuteho besamelu vklepneme cele vajce a vymiesame. Besamel navrstvime na makaranoy a potrasieme misou aby sa ulezal.
Dame zapiect do rury cca 40 min na 180 c.
Krajajte az po vychladnuti, kocky budu krasne uhladne.

lasagne dolne

U nas doma bohuzial tento druh jedal nejde. Varievam ich pre cast rodiny, ktora ma rada struhany syr…moj Dobry Manzel sa mu vyhyba na sto honov……na jeho skodu…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.