- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Jemný rebarborový koláč s posýpkou

rebar mali horny [1]

 

Tak si myslim, ze tento rok uz bolo rebarbory dost…upiekla som  kvazi linecky, [2] naplnila som s nou listkove cesto, [3] tvarohove gulky [4]a nakoniec som zvrtla tento…taky  jemnejsi. Neviem posudit, co s nou bolo najlepsie…fakt neviem. Dalsie recepty pridu na rad az buduci rok…Rebarbora for ever…

Cas pripravy Čas prípravy: 40min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  Okruhla forma priemer 28 cm

Suroviny:

Na cesto :

100 g zmaknute maslo
80 g praskovy cukor
stipka soli
3 vajcia
struhana zlta kora z 1 citrona
200 g polohruba muka
100 g osupane a pomlete mandle
1 CL kypriaci prasok do peciva
150 ml (je to vlastne 150g) sladka smotana
Na oblozene :

250 g rebarbora
150 g maliny (mozu byt aj mrazene)
2 CL mleta skorica
1 balicek vanilinoveho cukru

Na posyp :
40 g studene maslo
60 g hruba muka
60 g cukor
Na dokoncenie :
maslo a kokos na vysypanie formy

rebar surovina [5]

 

Postup

 

Zmaknute maslo vyslahame do penista s polovicou praskoveho cukru a stipkou soli. K maslu pridame 3 vajcia, druhu polovicu praskoveho cukru, kypriaci prasok do peciva a znovu vsetko preslahame.

Dalej pridame pomlete osupane mandle (mandle osupeme tak, ze ich na par minut ponorime do vriacej vody, scedime, preplachneme studenou vodou a supku jednoducho stiahneme. Mandle pred mletim, musia byt suche)

Do cesta vlejeme smotanu, premiesame a nakoniec vsypeme muku. Zaslahame. Vznikne nam huste cesto.

IMG_0522 [6]

Cesto sa neda ani valkat, ale ani liat. Formu vymazeme maslom a vysypeme kokosom. Nemusi byt kokos, staci muka, ale ja som si zvykla davat kokos. Cesto do formy prelozime a pomocou opakom lyzice som ho uhladila po celej forme.

Rebarboru zbavime poskodenych koncov a stvrdnutej a poskodenej supky. Nemusime ju teraz krajat na kococky. Ja som ju krajala normalne na platky tak, aka bola stopka.
Rebarboru pohadzeme po povrchu cesta a to iste urobime z malinami. Mozete pouzit aj ine drobne ovocie….a moze byt aj mrazene.

rebar s mali [7]

Do misy dame studene kusky masla, cukor a hrubu muku. Koncekmi prstov spajame maslo so sypkymi surovanimi do takej mrvenicky.
Maliny a rebarboru dlanami zatlacime zlahka do cesta, posypeme povrch kolaca skoricou a vanilinovym cukrom. Nakoniec vsetko posypeme posypkou.
IMG_0525 [8]

Dame piect do vyhriatej rury a pecieme pri teplote 170 stupnov (moja plynova + ventilator) cca 40 minut. Riadte sa Vasou rurou.
Cesto je vonave a lahucke,  podavajte az po vychladnuti, pretoze ja som neodolala a zjedla som kusok este kym bol riadne teply….a zda sa, ze mi zaskodil. Tak mi treba…

IMG_0529 [9]