Šťavnatý čerešňový koláč

ceresnovy kolac hlavna

Je to nieco ine ako tradicna bublanina a ocenujem pri nom to, ze k jeho vyrobe nie je potreba slahac. Dobry Manzel si nestazoval.  Do kolacov davam zavarane ceresne a toto bolo druhykrat, ked som davala cerstve a ta chut ma neoslovila.  Akurat som na to zabudla a preto som znovu pouzila cerstve. Kolac je skvely, hlavne na druhy den…ale ako pisem,  nie je to moja salka kavy.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  okruhla hlboka forma s priemerom 28 cm

Suroviny:

Na cesto :
100 g praskovy cukor
200 g studene maslo
300 g hladka muka
1 vajce

Na napln :
700 g ceresne
200 g trstinovy cukor
4 lyzice ceresnovy alkohol (mozete vynechat)
100 g mlete lieskove oriesky (mozete pouzit mandle)
3 male, alebo 2 velke vajcia
struhana zlta kora z 1 citrona
280 ml smotana na slahanie (moze byt aj rastlinna 12 percentna)
80 g rozpustene maslo
maslo a kokosova mucka na vymazanie formy

IMG_0623

 

Postup

Ceresne umyjeme a vykostkujeme.
Z navazeneho cukru odoberieme  dve lyzice, posypeme nim ceresne. Ak chcete pouzit aj alkohol, tak ho zemiesame k cereseniam. Ja som mala ceresnovy liker a tak sa mi zdali potom tie ceresne strasne sladke. Takze kludne ten cukor vynechajte v pripade ak pouzijete liker.

Ceresne odlozime do chladnicky aspon na hodinu.

Studene maslo nakrajame na mensie kocky, nasypeme k nemu praskovy cukor, muku a vajce.
Zo surovin vypracujeme cesto. Pracujeme velmi rychle.  Cesto zabalime a nechame ho zabalene v sacku odpocivat v chladnicke  aspon pol hodinu.
Cesto sa ma vyvalkat a prelozit do formy. Ja to skratka nedokazem urobit tak , aby som to cesto prelozila v celku.  Uz som rezignovala a tak jednoducho len kusy cesta vyvalkam a kladiem ich do vymazanej a vysypanej formy a vo forme ich zlahka spojim malym valcekom, alebo valkam len hrncekom. Tomu kolacu to po upeceni vobec nevadi, pretoze to nie je vidiet.
IMG_0625

Formu nemusite vysypat kokosovou muckou…staci aj hruba muka, alebo detska krupicka.

Formu s cestom dame znovu chladit…ja som ju strcila do mraznicky…asi na 20 minut.
Ruru predhrejeme na 190 stupnov, horkovzdusnu na 170.
Spodok cesta poprepichujeme vidlickou. Na kolac polozime papier na pecenie a vysypeme nan nejaku suchu strukovinu. Vysypte kludne aj velky hrncek….respektive tolko kolko mate.

Takto pripravene cesto dame piect na 20 minut. Potom dame dolu papier so strukovinou a nechame dopiect do zlatej farby. Ja som dopekala v mojej plynovej asi 5 minut.

Do mletych orieskov (alebo olupanych mandli), pridame tri vajcia, trstinovy cukor, citronovu koru, smotanu, rozpustene maslo. Premiesame a pridame ceresne aj so stavou , ktoru pustili. Tuto riedku napln vlejeme do upeceneho korpusu.
Tu mi nastali mensie problemy. Do kremu som omylom rozbila 4 vajcia, takze som musela nastavovat dalsimi orieskami a tak som mala toho kremu viac. No a robila som kolac v okruhlej forme, ktora ma priemer 26 cm, takze som tej riedkej naplne mala vela a nezmestila sa mi do kolaca. Ostalo mi z nej dobrych 10 lyzic a kolac bol uplne preplneny….tolko k mojim trampotam.
Kolac dame piect asi na 40 minut., kym nie je povrch kolaca ztuhnuty. Ja som este pridala nejakych 5 minut. Riadte sa svojou rurou
IMG_0628

 

Názor na “Šťavnatý čerešňový koláč

  1. Jarka O.

    Na pečení jsou chutnější a výraznější višně, někdy zkus místo třešní 😉 Jinak ale vypadá koláček moc dobře, to mandlové těsto mě láká 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.