Plnené bedlové a šampiňónové klobúčiky, vyprážané na pekáči v rúre.

huby hlavna

Dobrý Manžel si bol v Jihlave splniť svoju občiansku povinnosť .Bol voliť mestské zastupiteľstvo.  Keď sme na návšteve u našej českej časti rodiny, pokiaľ mu to obdobie a počasie dovolí, vždy ide so svojou mamkou (mojou Dobrou Svokrou )na Okrouhlík do lesa na huby. Aj keď les milujem, ja s nimi nechodím. Je to taká ich „záležitosť“.  Dovlečú koše hríbov a potom sedíme za stolom a čistíme .  Tentokrát priniesli, okrem klasiky aj  strašne veľa bedlí a šampiňónov, takže sa vyprážali hubové rezne a plnili malé klobúčiky. Vyprážané bedle a vyprážané šampiňóny som jedla asi len jedenkrát v živote a bolo toho tak málo, že si to ani nepamätám, ale plnené klobúčiky som nejedla určite nikdy.
V ten deň som sa naučila, že toto jedlo je  veľká , veľká ,veľká fajnotka.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Základom úplne všetkého, je vynikajúca znalosť húb. Šampíky a bedle sú zameniteľné za jedovaté odrody, takže zbierame, len to s čím sme si na sto percent istý.

Čerstvé bedle a šampiňóny na rezne
Male klobúčiky z bedlí a šampiňónov na plnenie
Vajcia, určite sme ich minuli aspoň šesť
Kvalitná mäkká údenina
Strúhaný syr
Petržlenová vňať
Hladká múka na obalenie
Strúhanka na obalenie
Soľ
Olej na vytretie plechu

IMG_0209

Postup

Veľké klobúky očistíme od šupín a poškodenej šupky.Vypáčime z nich hlúbiky a tie spracujeme do iných receptov, alebo ich vysušíme, alebo zamrazíme.
Pokiaľ chcete robiť bezmäsitú verziu, tak nôžky z húb nakrajame na drobne kocky, podusime na masle a miesto makkej udeniny, zamiesame kocky.
Do jedneho vajicka nakrajame na drobne kocky makku udeninu a zmes zahustime struhanym syrom a nasekanou petrzlenovou vnatou.

IMG_0214

My sme mali klobucikov dostatok, takze sme zmes na plnenie minuli uplne celu, ale pokial by nam zvysila, tak by sme zmes vyuizili napr. na hrianky.
Ocistene klobuciky naplnime

IMG_0215

a obalime ich v trojobale t.j. rozslahane, zlahka osolene vajicko, potom muka a nakoniec struhanka.

IMG_0219
Takto obalime aj pripravene vacsie casti hub, aby nam vznikli rezne.
My sme mali takto pripravenych hub vela, takze sme ich vyprazali na plechu v rure. Bolo to vsetko naraz a minuli sme desatinu oleja, co by sme minuli, pri vyprazani na panvici.
Pokial mate klobucikov malo a nevyplatilo by sa piect na plechu, tak rozohrejme olej na panvici a zacneme vyprazat, naplnenou castou nadol.  Otocime ich a znizime stupen tepla a pomaly do zlata doprazime.
Plech vykropime olejom a rovnomerne papierovou servitkou rozotrieme po celej ploche. V ziadnom pripade tam olej nema plavat. Poukladame pripravene rezne a klobuciky a po povrchu ich pokropime este s troskou oleja.
Dobra Svokra ma elektricku ruru a rozohriala som ju na 200 stupnov, plech som vlozila a piekla asi 10 minut, ked uz boli huby krasne tmavo zlate. Otocila som ich a zistila som, ze olej bol uplne vsiaknuty, takze som spodok este vykropila asi 3 lyzicami.
Dopiekla som do zlata aj druhu cast a bolo hotovo.

IMG_0221

Mala som este jeden velky plech a tak bola rura omnoho viac rozfofrovana….mala som pocit, ze sa rezne upiekli z obidvoch stran este skor.
Musite si to sledovat podla svojej rury.
Dobra Svokra odporuca k tomu stouchane brambory….do uvarenych, scedenych zemiakov dame velky orech masla a prikryjeme, aby sa co najskor maslo roztopilo. Zemiaky s maslom nahrubo roztlacime a pridame do nich nakrajanu jarnu cibulku aj s vnatou. Mozeme pouzit aj cervenu cibulu. Klasicka mi pride prilis ostra, ale urobte si ako chcete.
Znovu zemiaky prikryjeme, aby sa cibulka uparila. Nakoniec vymiesame.
Mysleli sme, ze mame pripravenych tolko hub, ze nakrmime s tym aj dalsich ludi….no figu, sebecky som zakazala, aby sa tie huby vyniesli z kuchyne. Traja ludia sme ich jedli ci so zemiakmi, ci len tak a do vecera boli prec.  Ja osobne som zistila, ze ked boli studene, tak chutili este lepsie ako horuce, pretoze omnoho viac vynikla hubova chut. Niekto by mohol namietat, ze ta udenina a syr zabije chut mladuckych klobucikov, tak isteze tam citit aj nieco ine ako huby, ale v kazdom pripade…..je to nesmierne dobre a za studena, tam spolahlivo citit viac huby, ako plnku.

Akynka a Kubik…..obohatili ste moj jedalnicek o dalsie Vase jedlo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.