Vianočný trvanlivý koláč Janky Pajanovej

 

vianocny-kolac-hlavna

Tento kolac som jedla prvykrat vlani na Vianoce a odvtedy neviem zabudnut na jeho chut.  Priniesla z neho malicky kusok moja dcera, ktora ho dostala od manzelovej maminky a ta ho mala od kolegyne Janky Pajanovej…teda myslim, ze to bola jej kolegyna…az takymto oblukom prisiel az do mojej domacnosti.  A nechcite vediet, co ma stalo nervov, kym som  konecne mala recept pred sebou. Niekolkokrat mi ho bud zat Janko, alebo dcera Radka posielali na email a ja som o ten email niekolkokrat prisla. Nakoniec….na zaciatku decembra som si ho ulozila do datoveho kufriku, do ktoreho vobec nechodievam a nehrozilo teda, zeby som ho v nejakom osiali vymazala. Lenze potom som ho zase nevedela najst…no jedna katastrofa. Cez dalsie uskalia, pri ktorych som si  vcera pokecala s Martuskou Zamborovou, som konecne ten kolac konecne upiekla!!!!!! Napriek tomu, ze som na diete a uz som mala pri vcerajsom peceni,  oblizovania sladkeho az nad hlavu….pri sledovani futbalu som zjedla minimalne 4 kusy!!!!! A zmrzlinu!!!!!! to bola tak skvela kombinacia, ze sa to neda ani vypovedat.

Kolac je skvely aj v tom, ze vlastne nahradza plnene perniky. A kedze je to medovnikove cesto, tak sa moze robit dlho pred vianocami…..spravne uskladneny,  vydrzi aj 2 mesiace……ak dovtedy vydrzi.
Martuska vdaka za to, ze si sa so mnou o recept podelila.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 rolady o dlzke  do cca 30 cm +-

Suroviny:

Na cesto :

600g hladka muka
250 g praskovy cukor
100 g maslo
4 plne PL med
4 cele vajcia + vajce na potretie
1 CL soda bikarbona
1 CL mleta skorica
1 CL rozdrvene klinceky
struhana pomarancova kora
ja som dala este lyzicu klasickeho pernikoveho korenia

Na plnku :
300 g horka varova cokolada
300 vlaske orechy (nedrvene, nemlete, nestruhane!)
300 g hrozienka
300 g  slivkovky lekvar

 

Postup

Ja som cesto spracovavala v pekarni.  Takze na spodok som dala vajcia,  roztopeny horuci med a rozkrajane maslo, nakoniec vsetky sypke suroviny muka, cukor, soda bikarbona, pernikove korenie, ostatne koreniny (klinceky som drvila na prach v maziari) a struhanu pomarancovu koru.
Pekaren mi cesto vymiesala, dala som ho do sacku a odlozila do druheho dna do chladnicky.
Pokial nemate pekaren a verite viac svojim rukam, tak postupujte rovnako.

Podrvte klinceky na prach, nastruhajte pomarancovu koru, roztopte  med, rozkrajajte maslo (netopte ho).
No a vypracujeme zo vsetkych surovin cesto, zabalime ho a do druheho dna dame do chladnicky.
Na druhy den si spracujeme prisady na plnku.
Varovu cokoladu nahrubo posekame….ja som ju sekala v robote. Orechy nechavame v celku. Na tuto prilezitost som si nalozila hrozienka do rumu a ako som ich nalozila, tak v tu ranu som na ne zabudla a statocne som pouzila uplne obyc hrozienka. Takze mojim hrozienkam v rume je nadalej dobre tam kde su.

Cesto rozdelime na tri diely a rozvalkame a kazdy diel rozvalkame na obdlznik . Cesto by malo byt hrube tak pol cm.
Mozeme to cesto rozdelit aj na dve casti, ale kedze som robila prvykrat, tak som sa riadila radou kucharky, ktora uz robila tento zavin xkrat a pravdepodobne vedela co robi, ked kazala na tri casti.

Doporucujem bud si cesto podsypat, alebo valkat na folii, aby sa Vam dobre dalo zdvihnut a rolovat. Ked uz ani jednu z tychto dvoch veci, tak minimalne podobrat nozom od podlozky.

Plnku a lekvar si rozdelime pomyslene na 3 casti…..na kazdy zavin jedna cast.
Pri potieranim lekvarom, plat nedotierame uplne do koncov a na vzdialenejsej casti cesta nechame volne take 3 cm.

vianocny kolac lekvar

Zavin posypeme naplnou

vianocny kolac plnenie

a zarolujeme. Konce a spoj uzatvorime prstami a prelozime na plech, vystlaty papierom na pecenie.
Ja mam plech velky, tak som dala vsetky 3 vedla seba, ale potom som trpla, pretoze to cesto *rastlo* do sirky a veru sa aj rolady spojili, ale po vychladnuti sa dali pohodlne rozpojit. Je to moja skusenost, Vy urobte ako myslite.
Pred pecenim rolady potrieme rozslahanym vajcom…ja vajce vzdy riedim vodou, pretoze take neriedene mi vyrazne hnedne a potom vyzera pecivo ako zhorene.
No a rolady popicame dokladne vidlickou….rolady maju tendencie roztrhnut sa, takze popichame dokladne a dodrzujeme tu pol cm hrubku pri valkani.
Dame piect do super vyhriatej rury na 5 minut, potom stiahneme na nejakych 180, alebo 200 a pecieme dalsich 45 minut.
Hned na zaciatku mi jedna rolada praskla….uz som sa videla, ze ako cele to pecenie musim jest potajomky, lebo na ukazovanie to nebude. Ostatne dve to prezili……no a po vychladnuti sa da konzumovat pokojne aj ta prasknuta….cokolada to vsetko krasne drzi pokope a nic nepada a nekazi pozitok z jedenia.

vianocny kolac upeceny vychladnuty

aj ked Vas to bude lakat, vydzte kym nevychladne. Krajame na pol cm kusky…resp. ako chcete, ale mne sa to paci viac take tenke.

vianocny kolac krajanie

 

 

4 názory na “Vianočný trvanlivý koláč Janky Pajanovej

  1. Jitkas

    To je bude uzasna „pernikova orgie“, urcite cim vice nechame ulezet, tim bude lepsi.
    Jinak Ti preji krasne Vanoce a na Bozi hod na Tebe budu intenzivne myslet, nebot udelam ke svatecni kachnicce Tve uzasne „bavorske zelicko“, uz se na nej strasne tesim…..

    1. vybusna Autor

      Jitka…tak to budem mysliet na Teba aj ja….u nas na Bozie narodenie , je tiez tradicne na obed pecena kacka a cervena dusena kapusta…..a budem ju tiez robit…..takze ked budem otvarat flasu vina na podlievanie….trosicku si ulejeme aj my dve a pripijeme si na dobre varenie….aspon na dialku..dobre?

  2. Jitkas

    Vybusna, mas dobre vychytavky, ja to rikam od nepameti, jsi zena cinu, urcite pri te sklenicce cerveneho, hej!!

  3. Spätné upozornenie: Vanilkové rožteky s vlašskými orechami od Tamaminky. | Míniny recepty

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.