Zimné frikasé z morčacích pŕs

frikase hlavnaNajprv som toto jedlo nazvala morcacie sote. Nazov zrozumitelny a kazdy si vie okamzite predstavit, coze som to varila. A potom som sa chcela uistit,  aky je rozdiel medzi sote a frikase. A tak som tento pokrm premenovala, aj ked riskujem, ze ho nikto nenajde
A preco *zimne*.  Takto upravene morcacie prsia robim uz roky rokuce, ale idu tem cerstve huby a este aj slanina. No a cerstve huby nemam, len susene…tie ma v zime hadam kazdy. A vynechala som udenu slaninu, pretoze ta mi fakt k tym susenym hubam absolutne nejde. Takze dnes takto…a ked kupim nejake zampiky, alebo budem mat cerstve huby, tak spravim aj tu letnu verziu ….
Zaroven chcem povedat, ze je to takmer najoblubenejsie jedlo mojej dcery Radky. 😀

Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie

Suroviny:

300g morcacie prsia
velka hrst susene huby
50 g maslo + struhanka na zahustenie (urcite niekolko PL)
1 mala cibula
3 PL olej
sol, cestvo mlete korenie, mleta rasca

Postup

Rano namocime huby.
Ja ked davam huby do nejakeho jedla , tak ich nenamacam, pretoze mi to pride zbytocne….kedze sa budu varit povedzme hodinu. Ale pri tomto jedle ich musime namocit, pretoze maso bude hotove do 30 minut a stalo sa mi, ze obcas bolo maksie ako tie huby 😀

Maso nakrajame na hranolky, alebo tenke podlhovaste platky. Cibulu nasekame
Na rozohriatom oleji,  z obidvoch stran dobre opecieme maso. Zhrnieme ho od stredu do bokov a pridame na volne miesto cibulu….orestujeme ju.
Vsetko zmiesame, posolime, pridame cerstvo mlete korenie a vydatne posypeme mletou rascou.
Podlejeme horucou vodou , podlejeme len troskou. Prilejeme namocene huby aj s vodou a rychle privedieme ku varu.  Tekutiny by malo byt tolko, aby bolo vsetko prikryte. Stisime zdroj tepla, prikryjeme pokrievkou a dusime do makka.  Ja som mala maso makke do 30 minut.
V kastroliku rozohrejme maslo a zacneme zasypavat struhankou. Struhanka by mala pobrat uplne vsetko maslo. Struhanku este trosku orestujeme a vypneme.

frikase struhanka
K hotovemu masu pridame maslovu struhanku, ak mame malo stavy, tak kastrolik este vylejeme horucou vodou a dolejeme do hrnca , podla potreby.
Nechame prevriet na jednu bublinu a vypneme. Podla potreby este ochutime.
Mne sa k tomuto jedlu najviac hodi ryzova priloha a tu aj odjakziva robievam.

 

2 názory na “Zimné frikasé z morčacích pŕs

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.