Melírovaný koláč v pohári

kolac hlavna

Ano, zavarat sa uz da aj mucnik , normalne do zavarovacieho pohara.  V nemeckom casopise, odkial mam recept, pisalo, ze takto zavareny kolac vydrzi dva tyzdne. Potom som popozerala nejake tie recepty na tuto temu a tam sa tvrdi, ze vydrzia aj mesiac. Tu by som to asi neriskovala, kvoli tomu ovociu.
A medzi nami….neviem preco by som mala piect kolac do zasoby, ked si ho mozem upiect zakazdym cerstvy.  Ja som na pecenie pouzila pohare z hrubeho skla….je to pohar zo sviecky, ked vyhorela, tak mi ich moja Dobra Svokra darovala. S normalnym poharom to nerobte za ziadnu cenu, zapekacie vysoke misticky su tiez fajn.. No a pohar by mal byt bud rovny, alebo konickeho tvaru…aby sa dal pohodlne vyklopit.
Kolace v pohari , mozu uzasne vyuzit hlavne ludia na tyzdnovkach,  dovolenkach, kt. nemaju konfortne vybavenu kuchynku a uz vobec nie mraznicku. No a je to nahodou vtipne, ked si ku kave prinesiete poharik s lyzickou. Takze prosim….je tu dalsia z moznosti.
Pre objektivitu, ale musim napisat…na tyzdnovky nechodime, na dovolenke pojdeme do miestnej cukrarne a neviem si predstavit, zeby som navsteve priniesla zavaraci pohar s lyzickou…ze zakusok…. Z najvacsou pravdepodobnostou uz nebudem opakovat, ale  nikdy , nehovor nikdy…

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

4 ohnovzdorne nadoby cca 250 ml
1 pohar zavarane broskyne (240 g)
1 PL ovocny  liker
Na karamelovu smotanu :
2 PL hnedy cukor
150 ml 15% smotana do kavy
Na cesto :
180 g povolene maslo
180 g krystalovy cukor
180 g polohruba muka
1 PL citronova stava
3 vajcia (velkost M)
1 lyzicka kypriaci prasok do peciva
2 PL kuchynsky skrob (maizena, solamyl, gustin a pod)

Postup

Uvarime si karamelovu smotanu.
V kastroliku nasucho roztopime 2 lyzice hnedeho cukru. Ked je roztopeny, zalejeme ho smotanou do kavy. Cukor sa nam zrazi do maleho votrelca.

veterniky karamelova slahacka

Smotanu privedieme do varu na 1 bublinu a miesame kym sa cukor znovu neroztopi.  Nechame ju uplne vychladnut.
Broskyne zlejeme zo sirupu a nechame odkvapkat  Odlozime si par mesiacikov bokom a ostatok nakrajame na male kocky.

kolac broskyne

Kocky pokropime likerom. Najlepsi by bol samozrejme broskynovy,  ale kto uz ma broskynovy liker…ja som mala doma nejaky pomarancovy, tak som pouzila ten. Rum by bol  tiez uplne v poriadku.
No a teraz krem.
Maslo vymiesame s cukrom a citronovou stavou do penista a zaslahavame do neho jeden po druhom vajcia.
Muku zmiesame so skrobom a praskom do peciva a pomaly zaslahavame do cesta. Na zaver vsetko poriadne preslahame.
Cesto je celkom huste.

kolac husty
Odoberieme z neho 1/3 a vmiesame do neho karamelovu smotanu.
Toto cesto je naopak, zase celkom riedke. 😀
Do riedkeho cesta zamiesame broskynove kocky.

kolac riedky
Pohare vymazeme tukom ….ja som vymazala natenucko bravcovou mastou, keby som mala maslo, tak vymazem maslom. Vysypeme bud hrubou mukou, alebo struhankou.
Na skusku som 1 pohar, vymenila za zavaraci, aby som zistila, ako bude ten kolac chutit po dvoch tyzdnoch.
Polovicu riedkeho cesta rozdelime do vsetkych poharov.
Na riedke cesto v poharoch rozdelime vsetko huste cesto.

kolac plnenie
Na huste cesto,  rozdelime druhu polovicu riedkeho cesta.
Do pohara ponorime vidlickou a zlahka zamiesame, aby sa nam vytvorilo melirovanie.

kolac vidlicka
Poukladame pohare na plech a vlozime do vyhriatej rury na 180 stupnov.
Pecieme 30 az 35 minut.
Po 35 minutach som mala stale povrch cesta nespevneny, tak som na 10 minut zvysila teplotu a zapla vrchny ohrev.  Povrch v poharoch mi nadherne dosiel.

kolac z vrchu
Po vychladnuti, kolac z pohara vyklzol lahucko a bez najmensich problemov.
Kolac v zavaracom pohari, som ihned po vytiahnuti z rury,  pevne zasroubovala  vieckom (viecko som predtym vyplachla studenou vodou) a po vychladnuti som ho dala do chladnicky. Uvidime…poreferujem, pofotim
Kolac je uzasne stavnaty a vonavy, jeden som nakrajala na kolieska a druhy jedol DM normalne lyzickou z pohara po leziacky pred TV. Nesmierne si to pochvaloval.
V casopise nazvali tento kolac *mramorovany* a bol tam aj odfoteny…bol vskutku mramorovany a nech mi nikto nehovori, ze tie fotky v casakoch nie su upravovane. Mne sa teda mramorovanie v ziadnom pripade take vyrazne neurobilo, ale to melirovanie kolac v poharoch ton v tone tam je 😀

 

 

3 názory na “Melírovaný koláč v pohári

  1. magdalenka

    ahoj, prezerám si recepty, super…tento ma zaujal, náramne netradičné niečo. len som sa pozastavila – v surovinách máš marhuľový kompót, v texte broskyňový, potom spomínaš, že by bol dobrý marhuľový likér…v podstate je to jedno, aký kompót sa použije…len tak, aby si videla, že čítam pozorne.:-))

    1. vybusna Autor

      Teba by som mala mat dievca moje, ako korektora…mas samozrejme pravdu a pouzivala som ciste brokyne. Vdaka za upozornenie.
      MagdalenkoAnicka…takto Ti napisem…no ano piekla som to, lebo ma zaujal ten napad, ale fakt netusim preco by som to mala robit tymto sposobom. Rozumies..ked to uz peciem, tak to dam na plech a v priapade, ze mi ma nieco ostat strcimto do mraznicky. Ked budem potrebovat nieco o dva tyzdne, tak si upeciem cerstve o dva tyzdne. Azda je to fajn napad, naozaj pre tych. co chodia na tyzdnovku a nemaju komfortne vybavenu kuchynku…..No a tym, ze som to vytrela tou bravcovou mastou som to tiiez neporiesila bohvieako, pretoze ked som to odva tyzdne vytiahla, tak pochopitelne ta mast bola ztuhnuta a bolo ju citit mastou, maslo je maslo. Co si budeme co hovorit.
      videla som podobne recepty aj na vareche…ak chces chod sa aj tam popozerat….budes mat vacsi prehlad a moznosti.

  2. magdalenka

    Milu, ale aspoň si si odskúšala, že to vieš…:-)) ja až taký experimentátor nie som…
    Asi to tiež nebudem robiť, z tých istých dôvodov, ako uvádzaš vyššie…
    čauky!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.