Domáce kapustné fliačky

kapusta hlavna

Tak domace fliacky som tak strasne davno nerobila, ze som musela volat mamke, aku tam mam dat muku 😀 Vlastne som ich doma nerobila dobrych 20 rokov bistu.  Stale som len kupovane davala. Dostala som tak velku chut na tie nepravidelne, hrubsie cestovinove kocky, ktore robila mamka….ze som ich musela urobit. Tie fliacky su tak autenticke, ze som mala chut oddelit 1/3 a nahrubo ju pocukrovat….Takto sa to robilo u nas v Selciach…tu sladku cast jedla mamka….v zivote som to neochutnala, tak cudne sa mi to zdalo..a hned teraz ,  ked som to napisala som si spomenula na spoluziacku zo zakladnej skoly, raz prisla von s chlebom, ktory mala nahrubo pocukrovany normalnym krystalovym cukrom…myslim, ze ho mala aj pokropeny vodou ci cim…ten cukor. Boze pred tymi 40 rokmi sme ozaj hocico jedli.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 2 porcie

Suroviny:

Na fliacky :
200 g polohruba muka
1/2 rozslahaneho vajca
orientacne 100 ml voda
1lyzicka sol

Na kapustu :
1/2 mensej kapustnej hlavy ( 500 g cista vaha, bez hluba)
1 cibula
prerastana udena slanina
1 lyzica bravcova mast
2 PL cukor
1 lyzicka sol + cerstvo mlete korenie

 

Postup

Kapustu ocistime, vyrezeme hlub. Pokrajame ju na tenke rezance a tie este porekrajujeme na kocky
kapusta krajana

 

Ked som vymenila mamku pri vareni, tak nesla prezit, ze vsetku kapustu, ci kyslu, ci cerstvu, cervenu, ci bielu….som vzdy pokrajala na drobno. Pre nu bolo vzdy dolezite, aby ta jej kapusta bola nakrajana na tenko a na dlho. No otras to bol….vzdy nam visela z priborov, v horsom pripade z ust,  ako taka cverna. Raz  davno , ked bola v nemocnici a v tom case sme nakladali kapustu do suda a krajali sme ju ako prislo….tak taky bordel, ako ona vtedy s nami robila…ze kto to kedy videl taku secku mat na tanieri
Zda sa, ze sa uz vyrovnala s tym, ze moj segedinsky gulas sa nam netaha po celom tanieri…alebo si uz zvykla..co ja viem. Skratka ja krajam kapustu na drobno, pretoze to mam  tak radsej.
No a podme varit.
Na rozohriatu bravcovu mast, dame vytopit kocky udenej slaniny a pridame naseknu cibulu. Cibulu porestujeme a pridame  cukor. Pomiesame nech sa roztopi a vhodime nakrajanu kapustu. Kedysi som ten cukor nechala karamelizovat, ale uz to nerobim, takze len takto jednoducho…..
Hned tu kapustu nemiesam, len ju posolim a prikryjem bez podliatia bez nicoho….pokrievkou. Nejakych 10 minut. Ona sa upari , lahne a pusti vodu.
Potom ju premiesam a ak treba tak podlejem troskou vody.
Dnes som ju nepodlievala vobec.
Dusila som 30 minut a bola hotova.
Na dosku dame muku. Vajicko rozslahame a vlejeme polovicu do jamky v ceste a posolime.  Verim, ze si budete vediet rady, ako upotrebit tu druhu polovicu vajca. Pripravime si vodu do pohara…tak 100 ml mozno.

Vymiesame hladke cesto ako plastelina. Rozvalkame ho…Valkame na tenko, ja som ho rozvalkala na dost hrubo….tak na 3 mm a mohlo byt tensie.
Rozvalkane cesto porezeme na male kocky.

kapusta cesto kapusta fliacky kapusta podobratie

 

 

 

Kocky hadzeme do vriacej vody. Doporucujem ich prenasat tak, ze ich podoberieme nozom a tak prenesieme po castiach. Cesto sa lepi a ak by ste ho zhrnuli na kopu, tak sa Vam z neho stane len guca cesta.

Vo vode varime nejakych 6 minut.
Vyberieme cedidlom, preplachneme a dame do udusenej kapusty.
Vsetko premiesame, ochutime. Ja som mala este zvysnu,  uvarenu klobasu, tak som ju nakrajala na kolieska a prihodila do fliackov.

 

4 názory na “Domáce kapustné fliačky

  1. magdakenka

    …a predstav si, že v mužovej rodine si na to sypali práškový cukor a škoricu…
    to by som nedala, aj keby ma zabili…:-))

    1. L-ubka

      Nádhera,ďakujem za pripomenutie,dávno somnerobila.Foto nemá konkurenciu:-)
      U nás sa fliacky aj zapekaju v rúre.
      Cely postup totožný,dám do zapekacej misy polejem rozslahanymi vajickami a zapecem .

    2. Anonym

      U nas ked sa robili so skoricou a cukrom,tak sa nedavala slanina..a bolo to fakt dobre..:D Nejedla som to 40 rokov, tak zajtra to yvskusam a uvidim,ci nam to bude chutit tak isto…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.