Žemlovka ako nákyp

zemlovka hlavna

Ja ked robim toto sladke jedlo, tak to volam zemlovka…ale som sa tak sama v sebe zamyslela, ze to bude skor nakyp,  ako zemlovka. Ide o to, ze zemlovka sa podla mna sklada zo samostatnych rozkovych koliesok. Tie sa zlahka zvlhcia do mliecnych vajec a pravidelne sa ukladaju vedla seba a vrstvia so sladkou plnkou. Nemozem si pomoct, ale pokial pouzijem ako zaklad pod plnku sladke pecivo ako vianocka, briozky a podobne, tak to uz nie je zemlovka…ci? No a ja, naviac tu zakladnu pecivovu hmotu zmiesam uplne na maglajz (velmi vyborna a rychla zalezitost) a na zaver vmiesam do toho tuhy sneh.
Chuti fantasticky a recept mam od Helly z topreceptov. Kedysi som este davala aj vrstvu vanilkoveho pudingu…to uz bolo fakt ako zakusok. Dobry Manzel, ale zacal po case brblat, ze miesam viacero chuti naraz, on by si radsej dal klasicku zemlovku, + pudingovy pohar.  Mne je jedno ako to urobim, jest to nemozem, takze mu urobim po jeho chuti. Ale ked pridem na Slovensko, veru urobim uplne obycajnu klasicku zemlovku z rozkov….v Mnichove by som si najprv musela tie rozky upiect :D, vlastne mohla by som na to pouzit nejaku neslanu bagetu…..no, nejdem to teraz riesit…teraz mame doma upecenu zemlovku ako nakyp

Cas pripravy Čas prípravy: 40 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   zapekacia vysoka misa s priemerom 22 cm

Suroviny:

Na zaklad :
300 g pecivo…..+- 100 g podla toho, aku savost to pecivo ma
500 ml mlieko + 1 kopcovia CL praskovy cukor +  50 g roztopene maslo
3vajcia
Na tvarohovu plnku :
500 g tvaroh
1 zltok
velka hrst hrozienok
4 PL praskovy cukor (podla chuti)
1 vanilinovy cukor
Na jablkovu plnku :
3 jablka
skorica + vanilinovy cukor
hrsticka vlaskych orechov

Maslo na prikrytie hotoveho nakypu
maslo + kokosova mucka na formu

 

Postup

Maslo roztopime a mlieko s cukrom zletnime. Pridame do mlieka to maslo a vklepneme do neho aj 3 zltka. Pozor,  aby mlieko bolo naozaj len letne a zltka sa Vam v nom neuvarili. Vsetko preslahame.
Z bielok uslahame tuhy sneh.
Ja som ako pecivo pouzila uplnu zmesku…..nakrajala som tam mliecny chlieb , co je nieco take ako vianocka a vsypala tam suchu nakrajanu zmes peciva, co z nej robievam zemlove knedle.
Pecivo dame do velkej nadoby a zalejeme ochutenym mliekom. Vsetko premiesame. Vznikne tam blazgava kasa.
Ta moja bola dost mokra, asi som zle odhadla mlieko, tak som este nakrajala do toho 4 toastove chleby.
To uz bolo lepsie.

zemlovka cesto

No a nakoniec som vmiesala velmi zlahka sneh. so snehom velmi nezapaste, ma za ulohu to pecivo nadlahcit. Len zlahka premiesajte.
Do tvarohu rychle zapracujte zltok, hrozienka (kludne aj susene brusnice) a cukor. Ten cukor som dala odhadom, ked tam date tie 4 lyzice, tak to ochutnajte a dalej sa rozhodnite, ci este pridate, ci nie.
Niekto do toho tvarohu zltok nedava a vymiesa len s cukrom. Ja som zvyknuta davat, pretoze ked som nie, tak sa mi ten tvaroh, akokeby rozplynul do okolia….
Jablka ocistime od supiek a jadrinca a nakrajame ich na velmi tenke platky, ktore mozete este posekat….nie…jablka nestruhajte!! len krajajte.
Misu vymazeme maslom a vysypeme kokosom. Tak jasne, ze kvoli tomu kokos kupovat nemusite, staci ked vysypete hrubou mukou, alebo aj struhankou.
Na dno rozlozime opakom lyzice 1/3 peciva,  dame ochuteny tvaroh
Na tvaroh rozlozime dalsiu tretinu a pokladieme jablkami, posypeme orechami , skoricou a cukrom.
Jablka prikryjeme  poslednou vrstvou a na tu podavame vlocky masla.
zemlovka tvaroh zemlovka jablka zemlovka maslo

 

 

 

Dame piect do vyhriatej rury na 190 stupnov a pecieme cca 40 minut. Strazte si to podla svojej rury.
Povrch zemlovky by mal byt pekne zapeceny.
Zemlovku nechame vychladnut a posypeme praskovym cukrom

Názor na “Žemlovka ako nákyp

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.