Plnené mäsové gule a špenátové zemiaky

gule hlavna

Ja som uz tolko mleteho masa spracovala za svoj zivot…tolko roznych obmien chuti…raz to bola fasirka,  kebab , potom karbonatky, gulky  s roznymi prichutami…..a zakazdym nam chuti…..doma mame mlete maso , ozaj radi . Nielen ako minutky, ale aj ako pecene v rure, grilovane a tak. Niektore recepty po vyskusani opakujem, na niektore , pre ich fadnost, zabudneme. Tieto hadam, ze budem opakovat….keby som mala 60 kil a metabolizmus na 150 percent, tak si ich robim hadam kazdy tyzden. Neviem co na ne povie DM. Tam kde pridavam syr, som vzdy na pochybach. Zemiakova priloha u mna navodila krasnu jarnu atmosferu…neuveritelne, ze ako niektore chute evokuju rocne obdobie.

Cas pripravy Čas prípravy:  45  min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 gule

Suroviny:

300 g mlete miesane maso
1/2 vajca
1 platok toastoveho celozrnneho chleba
1 mala cervena cibula
1 cl smotanovy chren
50 g dusena sunka
1/2 CL sol
na kazdu gulu platok masla
do kazdej guli 15 az 20 g tucny 45 perc. syr, ja som pouzila tento

Na zemiakovu prilohu :

700 g zemiaky
100 g cerstve baby spenatove listy
1 velky  orech masla
3 x cesnakovy strucik

 

Postup

Chlieb namocime do vody. U nas sa klasicky chlieb, alebo pecivo nenachadza, tak som pouzila  moj, taky cierny fit chlieb, co je lisovany. Ked si rozkliknete fotku, tak budete vidiet co je on zac 😀
K mletemu masu pridame  jemne nasekanu, ocistenu cibulu. Polovicu rozslahaneho vajca, mozete dat aj cele, ak je male. Sunku,  nakrajanu na male kocky a vyzmykany chlieb. Este osolime, pridame smotanovy chren a vymiesame .
Z tohto mnozstva vytvarujeme 4 gule a do stredu kazdej vtlacime syr.  Syr mozete kludne nakrajat na male kocky a tie vtlacit do stredu. Zalezi od toho v akej podobe ten syr kupite 😀
gule chlieb gule syr

 

 

 

Gule poriadne uzatvorime a uhladime.
Do pekacika dame papier na pecenie a poukladame gule. Na kazdu gulu polozime platok masla.
Pekacik vlozime do vyhriatej rury na 180 az 200 stupnov. Ja som piekla cca 45 minut. Strazte si to podla svojej rury.
gule pred pecenim gule upecene

 

 

 

Kym sa nam pecu gule, uvarime si prilohu.
Zemiaky ocistime a uvarime ich v slanej vode obvyklym sposobom
Pripravime si spenat. Spenatovych listov nikdy nie je dost, aj ked sa Vam bude zdat , ze ich mate neurekom.  Ked som ho kupovala prvykrat, tak som si kupila za igelitovy sacok a myslela, som ze z nich uvarim pre regiment…len, len  ze som mala na 1 porciu.
Spenatove listy oplachneme na sitku, pod tecucou vodou. Poriadne otrasieme od vody, ale nevysusujeme ich.
Hrudu masla roztopime a vhodime nan platky ocisteneho cesnaku. Ten cesnak nechame zlahka zozlatnut, pozor aby sa Vam nezhnedlo maslo.
Spenatove listy nahrubo poprekrajujeme, staci ozaj len nahrubo. Vhodime ich na panvicu a premiesame. Ja som mala spenat tak krehky, ze som ho len raz zamiesala a hned aj vypla.
Uvarene zemiaky scedime a nahrubo popucime. Popucene zemiaky dame na panvicu a dokladne zmiesame s maslom a spenatom.
gule spenatgule zemiaky

 

 

 

 

No a DM je uz po vecery a praveze ten syr mu v tom naramne  chutil. Mam taku teoriu, ze on asi nema rad, len ked pouzijem struhany syr…musim si to dokladne overit. 😀

3 názory na “Plnené mäsové gule a špenátové zemiaky

  1. magdalenka

    Miesto špenátu som dala medvedí cesnak (už rastie u nás!) a vyškvarená slanina miesto masla – uznáš, tým nič nemožno pokaziť…ale také pekné gule z mletého mäsa nemám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.