Jarná polievka

polievkz

Niezeby ste si nevedeli uvarit tuto polievku aj v zime…:D V dnesnej dobe je iluzia si mysliet, zeby som v marci uvarila polievku z cerstvej mrkvy, spenatu a tak dalej. Leda…..zajst za 12 mesiacikmi. Ja ked som dnes u nich nakupovala zeleninku, tak som poprosila jedneho z mesiacikov, aby mi prihodil aj tie uzasne vyzerajuce jahody. Tak tam sa Mesiacik vyznamenal…..boli take sladke, ako keby som ich prave obrala zo slnkom zaliatej pody a nie zo sklenika….zijme v tej iluzii. Inu zeleninu nemam a tak varim aspon  z tej …z trhu….Ani tu si nerobim iluzie, zeby aj samoska a ta trznica, nemala rovnakych dovozcov…, ale mam dobry pocit, aspon z toho, ze musim vynalozit omnoho viac usilia, aby som sa k tej zelenine dostala.  No dost na tom….polievka je to vyborna a chutna, moje varenie, tym, ze som konecne zacala pouzivat cerstvy spenat, nabrala iny rozmer.  Nechapem preco som sa mu tak branila……

Cas pripravy Čas prípravy:  20 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 prcie

Suroviny:

Hrst hnedych sampinonov
1 mrkva
1 zemiak
5 stoniek zelenej spargle
1/2 malej cervenej cibule
kusok poru
2 velke hrste spenatove listy
hrudka masla
1 vajce
1 mala lyzicka hladka muka

 

Postup

Zaklad tejto polievky spociva v tom, ze sa nemoze varit dlho. Poznam ludi, co dokazu varit kuraciu polievku v pomalom hrnci….toto jakziv nepochopim, ale to som odbocila.
Co sa tyka spargle, odporucam kupovat len zelenu. Mam najedenu aj bielu aj zelenu a ta zelena je daleko pred bielou.
Zeleninku ocistime.  Pokial zeleninu naporcujete vtipne, neuverite ako tym potesite deticky.

zeleninka

Tuto polievku detom, minimalne do 4 rokov nedavame, kvoli tym hubam, ale mnohe ine si tieto kvietkovane vzory ziskaju ich pozornost. Priznam sa, ze ked som kupovala tieto malicke vykrajovatka, tak som vonkoncom nemyslela na pecenie…ale prave na taketo varenie. Vsetkym babickam odporucam…viem, ze mamicky to robit nebudu,  ale babky …tie ano, tie si na to cas najdu ….a ked uz sme pritom….aj vsetky nepracujuce manzelky 😀
Sparglu umyjeme a zrezeme zdrevnate, vyschnute a inak poskodene spodky. Ja to robim tak, ze odrezem tu cast, ktora pri zlomeni nepraskne.  Sparglu rozrezme na stlpceky, aby sa nam zmestila na lyzicu.
Cibulu posekanem na drobno, ale trosku tenkych pruzkov si dame bokom.
Na rozohriatom masle poprazime cibulu…len kratko, len aby nam ta cibula omakla. Na cibulu vhodime nakrajane zemiaky a mrkvu….kratko orestujeme.
Pridame nakrajane huby, rozkrajanu sparglu, znovu porestujeme.
Poprasime hladkou mukou a znovu prerestujeme.
Posolime, pridame cerstvo mlete korenie a zalejeme horucou vodou.
Dame pod pokrievku a varime 15 minut.
Dame varit vajce na tvrdo.
Po 15 minutach je uz zelenina uvarena prave tak, ako by mala byt…makka a pritom aj trochu chrumkava.
Umyte spenatove listy nahrubo nakrajame, kusok poru skrajame na tenucke kolieska a vhodime do polievky. Dame tomu,  maximalne , dalsie 3 minuty.
Vsetko este trosku ochutime,  ak treba.
Uvarene vajce obielime a na kazdu porciu naaranzujeme mesiaciky. Posypeme cerstvymi bylinkami….tie su naozaj velmi dolezite, a posypeme aj cerstvou cibulkou. Vajicka poprasime chilli vlockami a podavame.

 

3 názory na “Jarná polievka

  1. Jarka O.

    😀 To já znám jednu „kuchařku“, která v pomalém hrnci dělá i minutková masa – např. rybu a játra. No, každý, jak umí 😀

    Polévka vypadá krásně, jsi hračička 🙂

  2. eva

    Dobrý deň,
    ja len chcem vysloviť obdiv aká ste úžasna osôbka, ako krásne píšete a ako sa snažíte, aby sa všetci okolo Vás cítili dobre…

    Prajem Vám krásne dni
    Eva Katreniak

    1. vybusna Autor

      Milá Evka, neviem prečo, ale práve Váš príspevok ma nejako dojal a nesmierne Vám zaň ďakujem.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.