Veľkonočné ovečky pre Janíčka

ovky hlavna

Dnes som kupovala Velkonocne vysluzky a citila som sa ohromne nabudena 😀 Zastavila som sa pri casopisoch a zopar som ich prelistovala. Uvidela som v jednom tieto ovecky, ohromne sa mi zapacili a  ked uz som bolo tak sviatocne naladena, tak som ich aj hned upiekla. 😀 O dva dni odchadzame na Slovensko a tak budem mat co strcit tomu nasmu , malemu chlapovi do rucicky….on je totiz nase velke zlatko.

Cas pripravy Čas prípravy: 30 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  12 oveciek

Suroviny:

Na cesto :
1 zltok
50 g praskovy cukor
100 g maslo
130 g hladka muka
plytka lyzicka skoricovy prasok

Na dokoncenie :
na kazdu ovecku 2 osupane mandle
tycinky , poliate cokoladou …na nozicky

Na polevu :
1 bielok
250 g praskovy cukor
par kvapiek citronova stava

po mojej skusenosti ja osobne dam nabuduce len
1/2 bielka
200g  praskovy cukor + citr. stava
vyskusane to nemam, takze je to zatial len alternativa

Postup

No hned na zaciatok musim povedat, ze recept bol zmateny, tak som obcas improvizovala. V celom rozpise bolo pisane, ze potrebujeme 1 vajce. Pri priprave cesta, kazalo dat cele vajce. Cesto bol strasne riedke, musela som dosypat muku…a netusim kolko to bolo gramov naviac.
Ked som isla robit bielkovu polevu, tak som nahle nemala na nu bielok.  Som si teda popremyslala, ze do cesta mal ist len zltok a chybne uviedli, ze cele vajce. Vychadzala som z toho, ze do takychto keksov sa dava  vacsinou len zltok, tak som tak upravila aj moj rozpis receptu a pridala o nieco viac muky, ako udavali oni.
No a co sa tyka noziciek…tak v recepte davali skoricove drievka..tie tvrde….no uznajte…co s tym…jest sa to neda, lame sa to tazko …tak som to zamenila za cokoladove tycinky.
No a podme robit cesto.
Na pracovnu dosku presitujeme hladku muku. Do muky vklepneme zltok , pridame rozkrajane maslo, praskovy cukor a skoricovy prasok. Vsetko rychle vymiesame. Cesto je urcite redsie ako linecke, ale ak sa Vam to naozaj nezda, tak po lyziciach este pridavajte muku a zapracujte.
Dame ho do folie a nechame v chlade odpocinut 30 minut.
Medzitym si osupte , ak nemate…..mandle. Mandle vhodte do vriacej vody, nechajte ich v tej vode minutku a prelejte na sitko. Oplachnite studenou vodou a koza Vam bez problemov pojde dolu.
Vyberieme cesto.  Aj ked je redsie, ako tie vianocne, ked si ho podsypete mukou da sa pohodlne vyvalkat.
Vyvalkame ho na 5 az 6 mm hrubku. Z tohoto mnozstva cesta malo vyjst 8 oveciek, ja som ich urobila bistubohu 12. Ale neuvadzali aku velku formu pouzili, takze mozno je tam pes zakopany.
Ja som vykrojila 12 velkych koliesok o priemere 7 cm.
Kolieska som hned prekladala na plech s papierom na pecenie.
Potom som vykrojila 12 malych koliesok o priemere 3 cm.
Male kolieska naaranzujeme na velke koliesko, akoze hlavka. A po bokoch hlavy, do cesta zatlacime mandle, ako usi.

ovky pred pecenim
Ja som pomocou ceruzky, este  zatlacila na miesto, kde som chcela mat nozky, ale pocas pecenia sa ten valovcek vyrovnal, takze tento ukon je celkom zbytocny.

Dame piect do vyhriatej rury na 200 stupnov. Piekla som 10 minut a potom som este pridala dve minuty. Vy si to strazte podla svojej rury.
Keksy nechame vychladnut.
Ja som kupila na nozky take cokoladove tycinky…je to cista cokolada, ale keby mali nejake trubicky s coko polevou, tak by boli tiez dobre. Nalamala som ich na dlzku nozok, zobrala zapalovac a na sekundu som nahriala tycinku…cokolada povolila a krasne sa prilepila na keks. Takto som prilepila aj dve usi, co mi odpadli..sekundu som zapalovacom nahriala tycinku, obtrela povolenu coko o mandlu a ta sa krasne prilepila. Nesmierne rychla a cista zalezitost boli tieto nohy. 😀
Urobime si polevu. Bielok vymiesame do hladka s praskovym cukrom a dame par kvapiek citronovej stavy. Poleva by mala byt naozaj husta. Ja som to robila prvykrat a dohresila som sa ako pohan, pretoze ked som zacala dubkovat kozusok, tak sa mi vsetko zacalo zlievat….no a ked som pridala este cukor, aby som to dohustila, mala som tej polevy strasne velke mnozstvo. Asi ma vsetky skusene gazdinky prizabiju, ale netusila som, co mam s nou robit, tak som ju vyhodila :/ A spinava a lepkava som bola uplne vsade.
Este ma napadlo, ze skuste si dat na polevu len pol bielka a 200g praskoveho cukru + tie kvapky citr. stavy…dopisem to aj do rozpisu surovin.
Polevu naberieme do sacku s velmi tenkou spickou, sadneme si, vezmeme do ruky polotovar a dubkujeme a dubkujeme.
Este dokreslime oci, usta, nos a nechame vsetko uschnut.
Jednu ovku sme zarezali na obetny oltar, aby sme vedeli ako chuti….keks je makky, vobec nie krehky a krasne vonavy po skorici. Mandle zachrumkaju v ustach a ta coko…to som vobec netusila, ta mala pomarancovu prichut, takze ta to vsetko chutove zavrsila.

ovky hlavna jedna

 

 

8 názorov na “Veľkonočné ovečky pre Janíčka

    1. vybusna Autor

      jeda Jarka….teraz v tejto sekudne som tam ten recept vlozila…este som ho teraz upravovala…ty si rychla ako blesk…a dakujem z apochvalu…

    1. vybusna Autor

      No…keby si mala vnucata 700 km vzdialene ako ja, tak su Ti vzacne a robis vsetko preto, len aby si pamatali, ze aka som dokonala babka 😀

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.