Mexický steakový tacos

jednohubky v rade mozno hlavnaHovadzi steak a paradajkova salsa v makkej psenicnej placke. Mozno nezvykla kombinacia, ale vobec nie zla. Naopak..vyborna.  Recept si nasiel Dobry Manzel a varila ho Tommi Miers.

Dodatok : vsetky male fotky su rozklikavacie na plnu velkost

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie (10 jendohubkovych tacos)

Suroviny:

1 vasci hovadzi steak hruby na prst (cca 220g)
1 velky cesnakovy strucik
stava z pol limety
2 PL olej (nie olivovy)
1/2 CL sol
cerstvo mlete korenie
tortillove placky
jarna cibulka
avokado

Na salsu :

4 velke paradajky
2 papricky jalapeno (alebo nejake ine stiplave)
4 cesnakove struciky
1 cervena cibula
cerstvo mlete korenie
cerstva koriandrova vnat…cely zvazok
1/2 limetovej stavy

 

Postup

Nalozime si steak.
Cesnak osupeme, zasolime a roztlacime na plocho , nozom. Zmiesame rozpuceny cesnak so solou a este posekame. Do misy dame steak, pridame cesnak so solou, zastriekame stavou z polovice limety a polejeme olejom. Nakoniec hojne zasypeme cerstvo mletym korenim. Dobre v tejto stave maso vyvalame a nechame odpocivat minimalne dve hodiny…styri,  sest, celu noc 😀

stejk jednohuky marinovany stejk

 

 

 

Urobime salsu.
Preto som isla, prave  , do tohto receptu, lebo ma zaujalo, ako ju robi tato dama . Ona paradajky, cesnak a papricky najprv nasucho opecie.
Takze najprv rozpalime panvicu s hrubym dnom a poukladame na nu vsetku paradajky, papricky a cesnak v celku  a neosupanu. Mala som problem s paradajkami, mali velmi tenku supku a hned praskali, takze mi zacali vytekat. Skusila som potom ceresnove paradajky a s tymi to islo lepsie.
Opecieme zo vsetkych stran, tak by vznikali hnede flaky…tie daju tej salse, taky udeny smak.
Pozor pri otacani, zelenina je fakt horuca.
Opecene paradajky, cesnak a papricky nechame uplne vychladnut.

Po vychladnuti, paradajky a  papricky nesupeme, ale ich pokrajame a este potlacime vidlickou. Cesnak osupeme a rozotrieme  k paradajkam. Moje jalapeno, boli velkym sklamanim.  Absolutne nepalili, ale vonkoncom , salsa, ktora nepali, nie je salsa, ale paradajkovy salat!!. Musela som tam dat chilli susene vlocky.
Cibulu ocistime, koriander oplachneme a vsetko najemno nasekame.
Zamiesame do vznikajucej salsy.
Nakoniec pridame cerstvo mlete korenie, stavu z pol limety a ja som aj trochu posolila….hotovo.

jednohubky paradajky jednohubky salsa

 

 

 

 
Nezohnala som male okruhle tortilly, len take velke, tak som hrncekom s priemerom cca max 9 cm naznacila kruhy a radielkom vyrezala mensie kolieska.
Vacsie nerobte, pretoze to ma byt jednohubka, keby ste ju mali jest na dvakrat,  salsa by Vam tiekla po rukach a padala kadetade…ucelom je dat vsetko do ust naraz.
Jarne cibulky ocistime . Tie jarne cibulky som mala doma, tak som ich urobila, ale keby som ich nemala, tak by som ich nerobila, toto je nieco take naviac a nemusi tam byt.
Panvicu s hrubym dnom rozohrejeme do zerava.
Namarinovany steak polozime do panvice a opekame z kazdej strane po 2 minuty.
U stejkov, je to vseljake, zalezi z akej casti kravy ho mate, aky je vyzrety, akej je strukruty etc etc. U nas sa jedava radsej krvavy, ako prepeceny a aj tie dve minuty boli vela..na druhej strane stacilo , ak by som ho piekla minutu a pol.  Nastastie bol krehky a stavnaty, takze sa mi to dnes prepacilo.
Opeceny steak odlozime na dosku a cibulky namocime do marinady, ktora nam ostala po marinovani masa. Polozime ich na panvicu po opekani a opecieme z obidvoch stran.

stejk cibula
Kym opekame maso a cibulku, tak rozpalime druhu panvicu na sucho .  Namocime  si ruky a kazdu placku nimi pretrieme a poukladame na panvicu. Hned otocime a ked zmaknu a prehreju sa, vyberieme ich a poukladame ich vedla seba v tvare misticiek, aby sa opierali jedna o druhu..Druha moznost, ako nalozit s malymi plackami je ta, ze ich rozlozime do mikrotenoveho sacku, vzdusne ich uzatvorime a ohrejeme v mikrovlnke. Mne sa paci viac to na tej panvici.
Kym nam maso po opeceni odpociva, tak misticky naplnime salsou a avokado nakrajame na tenke pruzky.
Steak napriec vlaknam rezeme na velmi tenke pasy a tie zas ukladame na salsu.

jednohubky steak jednohubky detail

Nakoniec poukladame avokadove pasiky. Na avokado este vytlacime par kvapiek limety a par zrniek soli a mozeme podavat.
Aha a tu opecenu cibulku , tiez nakrajajte a pridajte bokom na zahryznutie.

jednohubky hlavna

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.