Rebarborovo-jahodový koláč z krehkého nesladkeho cesta

 

kolac tvary hlavna kolac mriezka druha hlavna

Co mozem o tomto ceste povedat, je to, ze je zodpovedne krehke. Mamka ma od neho vyrazne odhovarala, ze toto cesto je fakt zlozite a vzhladom na to, ze som ho nikdy nevidela pri jeho vyrobe a tvrdila, ze som ho urcite ani nejedla, tak budem mat s nim problem. (Ona ho vobec nerobieva a problemove je preto, ze do neho nejde cukor). Mala som. Prvykrat , ked som ho piekla, tak islo o vyrazny nepodarok,  na linke som mala bordel a dala som do neho maslo, ktore som mala navazene, na uplne inu zalezitost. Zistila som to az pri valkani, nedalo sa s nim vonkoncom nic urobit a tak som dosypala a dosypala, naviac som ho nedochutila…skratka chutovo bolo mizerne a technologicky uplne out. Druhy krat to uz islo a precitala som si pred jeho vyrobou vsetko co som mohla. Technologicky som to zvladla, uz som ho ochutila, uz som ho s figlami aj pohodlne presunula do formy, aj som sa nucila robit mriezku…vsetko by bolo super, akurat to, ze mnozstvo toho cesta je na mensiu formu a musela som ho robit na tenko a to mu nesvedci.
Toto cesto sa robi na plnene kolace, t.j. pri takych kde musi napln prejst nejakym dlhsim tepelnym procesom. Napln by mala byt vyrazna a tak sa navzajom cesto s naplnou vynikajuce doplna. Cesto sa rozdeluje na dve casti…spodnu a vrchu. Ta vrchna cast by mala byt hladka s otvormi na unikanie pary, alebo mrezovana. A ja som este vytvorila treti sposob…navykrajovala som rozne tvary. To nebol umysel, to bolo zufalstvo….
Toto cesto som sa chcela naucit stoj co stoj. Niezeby som ho vedela, po tych dvoch razoch, co som ho piekla, ale viem viac, ako som vedela predtym a keby som isla do neho po treti krat, tak by mi to uz islo podstatne lepsie a aj vysledok by bol…si dovolim tvrdit, omnoho lepsi ako boli doteraz.  Ale pravdu povediac……neviem, ci nejake  *tretikrat* bude.
Teraz, ked som to cesto, dostatocne poohovarala, tak ho uz nikto z Vas co to citate, asi nebudete robit a cudujete sa, preco som ho teda sem vlastne vlozila. No plnka je skvela…..to je jedna vec a druha vec….mozno sa najde presne taky isty typ, ako som ja, za kazdu cenu to skusat. A tak by sa mu mozno tento recept zisiel. Vela stastia.

Dodatok : vsetky fotky su rozklikavacie…

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  ja som pouzila formu (vonkajsie okraje) 28 cm a bola velka, cca 24 by bola idealna.

Suroviny:

400 g hladka muka
250 g maslo
1/3 lyzicky sol
1 PL jablcny ocot
4 az 6 PL ladova voda
Na napln :
450 g jahody
450 g rebarbora
180 g praskovy cukor
45 g hladka muka
platok masla cca 15 g

 

Postup

Urobime si cesto :
Zakladkom je cesto neprepracovat a neoteplit!!!! Robit vsetko rychle a najlepsie s nastrojmi, nie rukami.
Do pohara si nalejeme strasne studenu vodu a najlepsie, ked do nej dame este kocku ladu.
Do robota so sekacimi nozmi, dame muku s troskou soli, premiesame.
Studene pevne maslo z chladnicky, pokrajame na male, male kocky a pridame ho k muke.
/Kratko robot pustime aby nam muku a maslo spracoval do hrubej struhankovitej konzistencie.
/Pridame jablcny ocot a tri lyzice ladovej vody. Robot pustime 6 x za sebou po pulzoch. Ked cesto k sebe stlacime, tak by malo drzat pohromade, ak nie, tak este pridame lyzicu vody. Pustime 3 x pulz a znovu cesto otestujem. Ja uz som vodu nepridavala, po stlaceni k sebe mi cesto drzalo pokope.
Hotove cesto netvori kompaktnu gulu, praveze sa rozpada, je zrnite, ma skaredu farbu, ale ked ho stlacime k sebe, tak drzi zlepene.

kolac cesto pred vodoukolac cesto po vode
Ak nemate robot, tak to robte rychle nozom, alebo vidlickami, alebo tymto velmi fajnym nastrojom.

 

 

Cesto preklopte a par tahmi vytvorne gulu, rozdelte ju na dve a jednu tretinu, kazdu zabalte a vlozte do chladnicky na hodinu.
Ocistime jahody a nakrajame na hrubsie kusky. Rebarboru tiez ocistime a nakrajame naopak na velmi male , asi centimetrove kocky.
Dame do misy, zasypeme cukrom a mukou.
/Vacsiou gulu vyberieme a usilujeme sa ju rozvalkat na cca 5 mm hrubku.
V roznych zdrojoch odporucali mramorovu dosku :D, predpokladam, ze byvame vsetci v normalnej kuchyni a nie na zamku, takze ja som preklopila na silikonovu podlozku . Obycajny drevena, musi byt silno podsypana. Valkame zo stredu do stran a mne vyrazne pomohlo to, ze som valkala cez igelitovy sacok. Doporucujem cesto od podlozky dlhym nozom podrezavat, aby sa neprilepovalo.
Formu na cesto nemusime vymazuvat.
Hotove cesto sa usilejeme prelozit do formy, tak aby okraje cesta precnievali. Prenos cesta pomocou valku je pre mna cista utopia, ak sa Vam to podari, tak klobuk dolu.
Kedze valkam na podlozke, ktoru mam polozenu na drevenom fisprete (milujem to slovo :D), ja jednoducho polozim formu, horednom, na vyvalkane cesto a podlozku s cestom aj formou prevratim a cesto mi vklzne dnu ako po masle.
/Okraje cesta prehnem a prejdem valkom po hrane.

kolac cesto rozvalkane kolac cesto okraje s valkom

Prebyvajuce cesto odstranim.

 

 

Z naplne odlejem vsetku tekutinu, ktora sa nam pustila a lyzicou ju pokladiem na cesto, snazime sa aby bola co najsuchsia. Opakom lyzice ju utapkame a nakoniec este pohadzeme po povrchu kusocky masla.
Z chladnicky vyberieme mensiu cas cesta a rozvlakame ju, podobne ako prvu cast.
Ak budeme robit mriezku, tak valkame na sirku formy. Ako som pisala, tak som mala vacsiu formu, ako som mala mat, tak som musela valkat pasy na velmi tenko.
/Bud budeme vykrajovat rozne tvary,
/alebo radielkom narezeme dlhe uzke pasy, siroke tak 2 cm.
Mriezku robime tak, ze najpr polozime pasy vodorovne a kazdy druhy pas ohneme a prelozime smerom von z kolaca.
Pasy kolmo kladieme od stredu a tiez kazdy druhy prelozime. (ja som tieto kolme neprekladala, lebo sa mi to zdalo zbytocne, na tak malu plochu)
Pasy, ktore su prelozene kladieme naspat a prepletame. Zabudla som to podrobne nafotit a tak to neviem lepsie popisat, ale urcite na to pridete intuitivne.
Nakoniec vrchnu cast cesta potrieme mliekom.
kolac tvary kolac cesto pasy kolac mriezka

 

 

 

Dame piect do vyhriatej rury na 180 stupnov a pecieme 40 az 50 minut. Strazte si to podla svojej rury.
Cesto  po upeceni je supinate a tak je to spravne, supiny tvoria kusocky masla.
kolac tvary po upecenie kolac mriezka po upeceni

 

 

 

 

Kolac nechame vychladnut a podavame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.