Pečienkový nákyp

pecienka hlavnaToto jedlo si to vsetko odskakalo a pritom za nic nemohlo.  Recept vlozila na toprecepty Magdalenka, ktora je zarukou kvality a nazvala ho *falosna husacie pecienka*. Ja som husaciu pecienku nikdy nejedla a ked nejaka uzivatelka napisala, ze sa jej ten nakyp rozpada, bolo rozhodnute, urcite ho vyskusam. A prisiel ten den…..az na to, ze kym som si pripravla cesto, tak ma z nicoho nic, prepadla migrena…taka ako sa patri a so vsetkym co ju sprevadza….a ked pisem so vsetkym, tak tato bola skutocne so vsetkym.
Ako velmi som sa na to tesila, tak sa obavam, ze prave toto jedlo uz nikdy nedam do ust. Ked mam migrenu, tak som svetlo, cuchovo, chutovo a zvukovo placha….vedela som, ze to skratka dorobit musim, pretoze som bola uprostred procesu. A tak som mala zatemneny cely byt, na ociach slnecne okuliare, a na nose rusku a dychala som ustami. Zaver bol strasny….strasny….Vecer, ked som sa po niekolkych hodinach pozviechala,  som trasucimi rukami odfotila, co som vladala a Dobry Manzel ma zahnal naspat do postele. Ani neviem, ako mu chutilo, ale dajte na dobru radu…ked mate migrenu, NIKDY nevarte, tak chutovo a cuchovo vyrazne jedlo ako je pecienka., ostane pre Vas zapovedena.

p.s….nebolo to migrenou….druhe opakovanie bolo pre moju chut este horsie.  Skratka toto jedlo uz nie.

Cas pripravy Čas prípravy: 45 minut
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

500 g kuracie pecienky
4 mensie vajcia
200 ml slahackova smotana
180 ml roztopena bravcova mast
sol, cestvo mlete korenie
nasekana petrzlenova vnat

forma na pecenie (srnci chrbat, biskukupsky chlebika pod)

Postup

 

Ja som robila z 350 g pecienky a tak som si suroviny rozratala a dala som o nieco menej bravcovej masti, ako bolo v povodnom recepte. Nie preto, zeby som nemala, ale preto, ze som skratka vsetko robila ako v mrakotach….na nakype som vizualne nezistila,  zeby to  nejako uskodilo.
Do mixera dame pecienky smotanu, vajcia a roztopenu bravcovu mast.
Rozmixovane cesto je celkom riedke.

pecienka cesto
Ochutime solou, korenim a nasekanou petrzlenovou vnatou.
Ja som formu podla receptu vymastila a vysypala struhankou, ale nabuduce skusim dat na dno formy papier na pecenie a ten potriem tenkou vrstvou oleja.
Cesto nalejeme do formy a dame piect do vyhriatej rury na 180 az 200 stupnov.
Piekla som 40 minut…Vy si to strazne podla svojej rury.

pecienka po upeceni
Bola som netrpezliva a mala som pocit, ze nakyp sa mi uz dobre oddeluje od formy, tak som ho este podobrala od stien a vyklopila.
No….mala som to nechat tak a ist si v pokoji lahnut do postele…..celistvost nakypu sa mi porusila.
Asi tak.

pecienka po vyklopeni
Keby som to nechala chladnut par hodin, tak by to bolo v pohode. Preto som si zauvazovala, zeby bolo dobre, keby som mohla ten nakyp vytiahnut aj s papierom a nech chladne mimo formy, islo by to rychlejsie.
Na fotke pri povodnom recepte su nakrajane pekne  tenke platy…..tak s mojim nakypom by sa to nedalo ani pri nalepsej  voli a nechapem, ako sa to dalo. Podla mojho nazoru bolo cesto este zahustovane, bud mukou, alebo nejakym skrobom (solamyl a pod)..pri vsetkej ucte, aj ked som mala migrenu, tak pokazit sa na tom nedalo nic..okrem toho vyklopenia, pochopitelne. Strukturou su tie platy, uplne niekde inde……
Takze zaver….skvele jedlo, ktore neviem ako chuti…..to je zivot…

Názor na “Pečienkový nákyp

  1. Gramatik

    pečienkou sa v slovenčine nazýva pečené mäso…uvádzaná vnútornosť sa nazýva PEČEŇ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.