Osviežujúca kuracia, ostrokysla polievka

polievka hlavna

Som dnes piekla piatkovy kolac, myslela som, ze umriem…tak bolo teplo u mna v kuchyni. Ak by som mala varit dlhsie, ako polhodinu tak by som ozaj niekde tam na zem zalomila. Vcera som pisala o reminiscencii cinskych receptov v mojom vareni a tak som  dnes urobila dalsi. Strasne som sa potesila, ze som mala uplne vsetko a tuto hustu, osviezujucu polievku som bez dlhych reci mala hotovu do 20 minut. Akurat som sa nabehala, pretoze som si kazdych 5 minut nastavovala stopky a odskakovala som si sadnut do prievanu k ventilatoru.

Cas pripravy Čas prípravy:  20 minut
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

1  CL tamarindovej pasty
2 cervene cili papriky pokrajanajej nadrobno
3 roztlacene struciky cesnaku
2 cm kusok dumbiera
2 lyzice rybacej omacky (alebo sojova kikkoman)
1 lyzicka palmoveho, alebo jemneho krystaloveho cukru
1,5 litra kuracieho vyvaru
350g kuracich prs
100 g  na zapalky pokrajana mrkva
1  vacsi sladky zemiak (batat)
100 g mladych sulkov kukurice  (alebo normalna sladka lupana kukurica z konzervy)
cerstvy nasekany koriander
100 g prepolenych ceresnovych paradajok
150g ryzovych rezancov

polievka suroviny

Postup

Tieto cinske polievky su fajn, pretoze oni byvaju ozaj huste,  clovek sa z nich naje, akokeby jedol hlavny chod.  Si pamatam veselu prihodu zo spominanej cinskej restiky v BB. Strasne nam tam chutila polievka Soba…aleze velmi velmi.  Davali nam ju vzdy s tymi porcelanovymi lyzicami….take tie hrube s modrym ryzovym vzorom. Otrasne sa s nou jedlo…..a kedze sme tam chodievali ako na klavir, tak nas tam personal poznal a skamaratili sme sa. Ked sme stale nadavali na tie lyzice, tak hlavny casnik Uwe nam raz nepriniesol lyzice, ale nechal nam len palicky. Hladeli sme ako puci….a on nam vysvetlil, ze v Azii jedavaju aj polievku palickami…..to huste normalne vyjedia a tekutinu vypiju. A odvtedy sme jedavali polievku palickami. Ci je to naozaj tak, to netusim…ale fakt je taky, ze sa nam ulavilo a tymi palickami sme tu polievku zjedli raz dva.
Co sa tyka tejto polievky, tak tu sme raz dva nezjedli….otrasne rezance som pouzila…..otrasne…..sklene a ja blazon som ich este po uvareni  nakrajala na kratsie. Ale len tie som mala doma….takze ak mozem poradit….tieto nie…strasne sa klzu a nemohli sme ich vobec palickami uchopit. Prestali sme robit formu a vytiahli sme nase obycajne priborove lyzice. Ale jedli sme tak, ze sme mali misku pod bradou, aby nam tie rezanky neutekali:D.
No a podme konecne varit.
Mrkvu, cesnak, zemiak a dumbier ocistime.
Mrkvu nakrajame na zapalky,  dumbier nasekame a zemiak na male kocky. Tu je to prvykrat, co mi chutil sladky zemiak, respektive nevadil mi. Stiplavu papricku nakrajame na pruzky.
Vyvar privedieme k varu a zacneme do neho  pridavat tamarindovu pastu, cili papricky, cesnak, dumbier, rybiu omacku, cukor.  Zdroj tepla stisime a nechame prebublat 5 minut. Vyvar sa Vam zafarbi na tmavo…nebude to ziadna cira tekutina, tamarind je ako smola a ma aj taku konzistenciu

polievka tamarind

a ta rybacia omacka ma tiez svoje caro.
Pocas tych 5 minut, nakrajame kuracie prsia na tenke planky (kusy na lyzicu).
Znovu pridame zdroj tepla a vhodime tam maso. Nechame vriet dalsich 5 minut.
Po 5 minutach stisime zdroj tepla a vhodime mrkvu,  nakockany sladky zemiak a kukuricu.

Primiesame nasekany koriander, ceresnove paradajky a rezance. Varime na slabom ohni este 5 min a vypneme.
Podla chuti este dosolime….mne sa zdala malo kysla, tak som este pridala trochu tamarindu…a potom sa mi zdala zase malo kysla, tak som zase trosicku ocukrila….a tak. A na zaver som este prelisovala dnu 1 strucik cesnaku.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.