Dunajské vlny s čerešňami

dunaj hlavna

Robila som ako vzdy …len z polovicnej davky do maleho plechu 20 x 20. Dobry Manzel ho zjedol z jedneho dna na druhy….on miluje zakusky, kde je takyto pudingovy krem, tak som vedela, ze tlesknem rukami a bude prec. Ale ako pri kazdom recepte na dunajske vlny, tak aj pri tomto som bojovala.  V povodnom recepte do cesta (do toho kakaoveho) islo len 50 ml mlieka. Ja som pridala na celu varku cestu 100 ml mlieka. Ide o to, ze to cesto je podla mojho nazoru tazke. Tazko sa roztiera a aj po upeceni sa mi zdalo take ubite. Presla som strasne vela receptov na DV… nemecke, rakuske, ceske, slovenske. Na CZ maslo roztopili …. niekde boli pomery ine, ze z toho skutocne vzniklo cesto kyprejsie…v komentoch zazivali orgazmus pri jeho jedeni…..ale potom jeden koment vyjadril v zasade to , co som si o tom myslela….vznikla z toho  podla mna bublanina. V nemeckych a rakuskych rcp boli pomery take ako aj moje a tiez basnili nad stavnatostou. Tak ja uz fakt neviem, co si mam prestavit pod stavnatostou.  Tak som teda cesto nechala povodne, akurat som pridala o 50 ml viac mlieka.
Co sa tyka kremu….tak to bola urcite niekde chyba….pretoze na uvarene dva pudingy  islo len 100 g masla!!!!!!!!!! Bud im v rcp vypadla naviac zelatina, alebo dalsich  100 g masla.  Ten puding nemohol udrzat na sebe cokoladu a rezanie…..aspon podla mojho nazoru…takze ja som dala 200 g masla a aj tak som mala pocit, ze je to riedke, ale drzalo to tvar aj cokoladu.
Naviac proti rcp som pridala pod pudingovy krem ribezlovy lekvar. Ja mam vo vseobecnosti pocit, ze ceresne su v mucnikoch mdle a tak som to ozivila tym lekvarom .

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  Hlboky plech  40 x 30

Suroviny:

Na cesto  :
400 g hladka muka
250 g velmi makke maslo
200 g jemny cukor + 1 balicek vanilkovy cukor
6 vajec (M)
1 balicek kypriaci prasok do peciva (dr.Oetker)
100 ml sladke mlieko
2 PL kakao
800 g cerstve ceresne
2 PL ribezlovy lekvar
Krem :
800 ml sladke mlieko
2 balicky pudingoveho prasku s vanilkovou prichutou
80 g cukor (+- podla Vasej chuti)
200 g maslo
2 PL vajecny liker + 2 kvapky vanilkova prichut
Na polevu :
200 g horka cokolada na varenie
100 nugatova cokolada
30 g  stuzeny tuk

Postup

Ceresne odkostkujeme. Ak nemame cerstve ceresne, tak pouzijeme 2 pohare zavaranych. Zavarane , nechame na sitku, dobre odkvapkat.
Z mlieka, cukru a dvoch pudingovych praskov, podla postupu v navode na obale , uvarime puding. Prikryjeme ho foliou, alebo pokrievkou a nechame uplne vychladnut.

Zmaknute maslo s cukrom vymiesame do penista, tak aby bolo maslo uplne povolene a naslahane. Po jednom,  zaslahavame k nemu vajicka. Do masloveho kremu pridame nakyprenu muku a prasok do peciva….premiesame…ak sa Vam zda, ze je masa prilis tazka, tak do nej este zaslahajte vacsiu polovicu zo  100ml mlieka.
Polovicu cesta odoberieme pridame k nemu kakaovy prasok a ostatok mlieka. Znovu preslahame a dolejeme zbytok mlieka.
Plech stetcom vytrieme bud vodou, alebo olejom…ja potieram olejom. Vylozime ho papierom na pecenie.
Na spodok rozotrieme biele cesto. Na biele cesto rozotrieme kakaove cesto.
Po celej ploche povtlacame velmi zlahka do hnedeho cesta ceresne.

dunaj ceresne v ceste
Dame piect do predohriatej rury na 180 stupnov cca 30 az 35 minut. Strazte si to podla svojej rury.
Cesto nechame uplne vychladnut.
Maslo urcene na krem vyslahame s cukrom a po lyziciach do neho zaslahavame vychladnuty puding. Na zaver , krem ochutime vajecnym likerom a vanilkovou prichutou.
Na vychladnute cesto rozotrieme lekvar a na lekvar uhladime pudingovy krem.
dunaj lekvar dunaj kem

 

 

 

Dame do chladnicky aby nam krem ztuhol.
Nad parou  roztopime cokoladu s tukom a pomaly ju vylievame na vychladnuty zakusok.
Vratime do chladnicky a ked cokolada trochu ztuhne, vidlickou naznacime ryhovanim vlny.

dunaj cokolada
Ja som to neodhladla a ako vidite , cokoladu som uz mala ztuhnutu o nieco viac, ako by mala byt a ryhovanie sa zmenilo na vyryvanie : Pri tejto prilezitosti som si hned naznacila  a zlahka narezala cokoladu, ako budem krajat zakusky. Nesmierne mi to ulahcuje zivot pri finalnom krajani mucnikov.

dunaj detail

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.