Lekvárový mrežovník miesený

kolac po upeceni

Mrezovy lekvarovy kolac, ktory robila strynka Zela (tohto roku 88 rocna), bol pre mna, ako dieta, odchovane cukrarenskymi zakuskami, nieco, na co som nezabudla do mojich skorodochodcovskych rokov. A az v mojich skorodochodcovskych rokoch som ho dnes  robila prvykrat. Zjedol sa do poslednej omrvinky ,  v priebehu dvoch hodin.  A to v rodine, ktora bola tiez odchovana cukrarenskymi zakuskami. Jediny, kto trochu frflal bola najmladsia rodinna naplavenina…moj dobry zat…a ten bol odchovany, zase podobnymi kolacmi, ako je mrezovnik.  On by radsej nieco kremove….no co uz. Vsetkym sa vyhoviet skratka neda….

Cas pripravy Čas prípravy: 30 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  okruhla forma 28 cm

Suroviny:

Povodna receptura bola na kolacovu formu 22 cm a tak som si pomer surovin zvacsila o jedno vajce + vsetko ostatne. Ale ako sa zda, tak by na tu 28 cm formu stacila prave ta mensia receptura s dvoma a nie troma vajciami, pretoze som musela cast cesta dat do mraznicky, lebo mi ho bolo vela a mala som malo lekvaru, aby som ho mohla spracovat na vacsi plech.
Robila som z trojvajcoveho cesta, ale ked budem robit nabuduce, tak si recept upravim na dve takto :
400 g hladka muka + muka na spracovanie cesta
200 g maslo
200 g praskovy cukor (podla druhu lekvaru , cukor uberiem a dam 120 g )
2 velke vajcia
struhana kora z limety
stipka soli
oblubeny lekvar , ja som pouzila cucoriedkovy a vysledny kolac bol dost sladky, keby som pouzila ribezlovy, tak by bolo 200 g cukru akurat.
orechove jadra

Postup

Cesto na tento kolac, niekto vola krehke, ale toto krehke cesto nie je. Do krehkeho cesta sa dava ladove maslo na kocky a velmi rychlym pohybom, najlepsie v mixery, sa zapracuje do muky , aby sa po upeceni tvorili supinky, ktore to cesto zkrehcuju.
Moja mamka vola toto cesto miesene…neviem ci je to bezne , ale ked sa u nas povie mieseny kolac, tak viem, ze sa robi cesto tymto sposobom.
Do muky zamiesame cukor, limetovu struhanu koru,  stipku soli a nakrajane makke maslo. Spracujeme narychlo aby sa suroviny spojili a pastou vytvorime jamku. Vklepneme vajcia a vypracujeme makke cesto. Ak by sa Vam zdalo prilis suche, tak pridajte lyzicu vody a potom uz len po kvapkach.
Cesto roztlapkame na sirku plytkeho taniera, zabalime do folie a nechame na polhodinu v chladnicke.
Cesto mozeme pokojne vypracovat aj v mixeri, ktore potom dopracujeme rukami.
Co sa tyka toho cukru….moj cucoriedkovy lekvar bol sladky + sladke cesto + zaverecene pocukrovanie….no bolo to dost sladke a urcite nabuduce toho cukru uberiem, alebo minimalne nebudem cukrovat povrch.
Cesto rozvalkame na hrubku 1 az 1,5 cm. Ja som si pred valkanim podsypala pracovnu dosku, a posypala som aj povrch…nie velmi, len som to tak poprasila. Valkala som cez foliu.
Vyvalkany kruh by mal byt o 2 cm sirsi, ako je forma, zbytok cesta odrezeme a odlozime si ho na pasy.
Formu na cesto vymazeme tukom, vysypeme hrubou mukou.
Do formy prenesieme cesto a cesto musi siahat az po okraj.
Rozotrieme lekvar….ja som minula cely 300 ml pohar cucoriedkoveho, husteho.
Zo zbytkov cesta som usulala pasy a vytvorila mriezku. Po okrajom som naukladala vykrojene formickove tvary. Ako som pisala v uvode, urobila som si pomer na tri vajcia, takze cesta som mala dost a dost…nemusela som nim setrit. Tymi vykrojenym tvarmi sa mi fajne zakamufloval okraj mriezok.
Na zaver,  do kazdeho okienka som vlozila orech…skvele to ten kolac ozivilo.

kolac pred pecenim
Kolac dame piect do vyhriatej rury na 180 stupnov…na 40 minut. Ja som zabudla znizit teplotu a tak som po 30 minutach , musela kolac , uz znacne do hneda ,  vybrat. Bolo to len tak tak tak.

Pocukrovala som ho hlavne preto, aby som zakamuflovala jeho nedostatky….je to na Vas ci ho pocukrujeme aj Vy.
Je nutne krajat az po vychladnuti, tekuty lekvar by Vam vytiekol.
Dufam, ze Vam , taky starodavny kolac starych mam,  pochuti tak,  ako pochutil nam.

kolac hlavna

 

2 názory na “Lekvárový mrežovník miesený

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.