Krehké lekvárové rožteky

rozteky hlavna

Pred par rokmi sme boli na navsteve u zatovych rodicov a svatka nas ponukla podobnymi roztekmi. Az som sa hanbila za mna a Dobreho Manzela, s akou rychlostou sme ich jedli. Nemohol nas nikto zastavit. Hadam 100 x som si chcela vypytat recept a vzdy som na to zabudla….vcera som prehliadala moje stranky na topreceptoch a tam mi udreli do oci tieto rozteky. Skoro som odpadla, uplne som zabudla, ze som kedysi nieco podobne piekla. Svatkin recept stale nemam, ale chvalabohu…..tieto nam chutili rovnako dobre….ale ten recept si od nej predsa len vypytam, vyskusam a porovnam.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  64 malych roztekov

Suroviny:

500g hladka muka + muka na podsypanie
250 g maslo
2 PL praskovy cukor + cukor na posypanie
10 PL studena voda
1 kypriaci prasok do peciva dr.oetker
440 g slivkovy lekvar

Postup

Toto cesto sa mi najlepsie robi v robote so sekacimi nozmi. Pohodlne rozseka tvrde,  studene maslo a vymiesa ho  s mukou, bez toho aby som ho vyhrievala v rukach. Kym som prisla na tuto pomocku, ani nechcite vediet, kolkokrat som to cesto   *zlomila* tym, ze som ho miesila a miesila v predstave, aby bolo co najhladsie. Jedine co som tym dosiahla, ze sa s nim nedalo uz vobec pracovat a tak skoncilo ako podklad pre struhany kolac.
Musela som robit v dvoch davkach, pretoze nemam taky velky robot , ale cez to vsetko mi to za tu pracu stalo…..odvtedy uz nemavam problem s cestom krehkeho typu.
Takze do mixera dame maslo s mukou a praskom do peciva. Pridame praskovy cukor a pustime rychle otacky. Sekame dovtedy kym nam nevznikne cesto ako hruba struhanka. Potom pridame este vodu a nechame na tri otacky, vodu zapracovat do cesta.
Cesto preklopime a niekolkymi tahmi v rukach ho prepracujeme. Naozaj staci len par tahov.
Cesto je makke a nelepive.

rozteky cesto
Cesto rozdelime na 8 rovnakych casti a  kym budeme spracovavat jednu, tak ostatne prikryjeme.
/Diel cesta si podsypeme zvrchu aj zo spodu a zacneme valkat.
/Valkame cez foliu, ide to tak rychle a lahko. Vyvalkame kruh,  ktory ma priemer cca 20 cm a rozdelime ho radielkom , ako pizzu , na 8 casti.
Na sirsiu cast kazdeho trojuholnika polozime kopku slivkoveho lekvaru.
/Zacneme balit lekvar do cesta, kazdu kopku lekvaru, po jeho bokoch, zaistime proti vyteceniu, tak, ze cesto prstami zatlacime a zamotame ho az do konca spicu. Konce ohneme do tvaru rozteka.

rozteky cesto podsypanie rozteky rozvalkane a plnene rozteky balenie

 

 

 

 
/Rozteky kladieme na plech, vystlany papierom na pecenie.
/Pecieme na 180 stupnov cca 15 minut, strazte si to podla svojej rury, tak, aby bol roztek z vrchu aj zo spodu zlatavy.

rozteky pred pecenim rozteky po upeceni

 

 

 

 
Rozteky dokladne pocukrujeme a podavame vychladnute.

rozteky pocukrovane

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.