Pruhovaná roláda

rolada hlavna

Tento rok som to posunula do dalsieho levelu….vlani som uplne zabudla na vyrocie sobasa….a tento rok….na meniny Dobreho Manzela . Uplne , totalne, maximalne…neviem ako by som to este nazvala. Citim sa fakt vinovato.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov): 

Suroviny:

suroviny pisem podla rozpisu v povodnom recepte

Korpus
5 vajec
120 g cukor
80 g hladka muka
1 balicek kypriaceho prasku do peciva dr.Oetker
2 PL kakao

Na krem :
250 g maslo
1 sacok pudingoveho prasku s vanilkovou prichutou
stava z kompotovaneho ovocia
sladke mlieko + 3 PL cukor
4 plne PL praskovy cukor
Na dokoncenie
citrusovy dzem s kuskami ovocia

Postup

Najprv si urobime krem. Uvazovala som, ze urobim pudingovy krem s ananasom….oblubeny mojim DM. Stavu z velkej plechovky ananasu som zliala a doplnila mliekom na 400 ml. Z tekutiny som odobrala jednu tretinu a dobre v nej rozslahala pudingovy prasok.
Zbytok tekutiny zmiesame s 3 PL cukru a privedieme k varu….za staleho miesania vlejeme pudingovu zmes a uvarime husty puding. Nechame ho dokonale vychladnut a obcas miesame, aby sa nam neutvorila koza.
Do pudingu nakrajame maslo a  slahame…..cukor pridajte podla vlastnej chuti a podla stavy,  ktoru pouzijete…..ja som davala po lyziciach a zakazdym som ochutnala….myslim, ze som dala 4.
Slahame kym nemame krasny nadychany kram. Mne sa zdal malo vyrazny, tak som dala este trochu vanilkoveho extraktu…stacilo par kvapiek a krem bol fakt skvely.
rolada krem
Krem po vyslahani, vlozim do chladnicky aby mi trochu ztuhol.

Upecieme korupus
Vajcia oddelime  a z bielkov a 1 PL cukru vyslahame velmi tuhy sneh.  Do snehu zamiesame zltky a postupne muku, prasok do peciva a cukor.
Keby som robila podla mna, tak by som urcite dala o nieco viacej muky….cesto sa mi zdalo strasne riedke…ale pokracovala som podla rozpisu.
Cesto som rozdelila na dve casti a do druhej som zamiesala kakao.
Na rozotretie cesta som pouzila velky plech 35 x 32…..Tento plech pouzivam ked robim roladu zo 6 vajec. Do bezneho roladoveho korpusu nikdy nepridavam prasok do peciva a tak som si popremyslala, ze pokial robim z 5 vajec + prasok do peciva….to cesto sa mi *zvacsi*  a plech bude vyhovujuci.
Cesto som prelozila do dvoch sackov na striekanie kremov. Nemusite davat ani hladku trubicku…staci ked maju hladky nastrihnuty otvor.
Stale som krutila hlavou, pretoze to cesto sa mi fakt zdalo riedke, ale znovu som si zauvazovala , ze je to mozno preto, aby pri striekani pruhov,  sa okraje spolu spojili a pri rolovani sa cesto nerozpadlo na pasy. Ci to tak je netusim..to som si len tak premyslala.
Na plech som dala papier na pecenie a nastriekala som hnede pasy diagonalne.
Medzery som vyplnila bielym cestom.

rolada pred pecenim
Korupus bol dost nizky a tak som dufala, ze ten prasok ho napufka….
Piekla som vo vyhriatej rure na 170 stupnov asi 15 minut…..davala som na to cesto fakt pozor, pretoze tym, ze bolo nizke som sa bala, ze sa rychlo upecie a vysusi.
Cesto bolo nizke, takze , pokial budete robit roladu podla tohto receptu, tak ho nerobte na takom velkom ako ja.

rolada po upeceni
Kedze bolo cesto nizke, bala som sa, ze sa uplne vysusi a tak som pracovala naozaj rychle.
Cesto bolo z vrchnej strany krajsie ako zo spodnej a na obidvoch stranach bolo porovite….na obrazku pri povodnom recepte som si to hned nevsimla, ale ked som sa pozrela blizsie, tak je take porovite aj tam…..potom som nasla na variacom internete mnohe rolady, ktore sa piekli podla tohto recepte a bez vynimky,  boli porovite vsetky.
Na pomucenu utierku som preklopila korpus , stiahla opatrne papier  a ten papier nechala polozeny na ceste. Cesto aj s papierom zarolujeme do utierky a tuto roladu som zabalila este do jednej, aby som zabezpecila vlhkost.
Ked je rolada uz vychladnuta, tak ju opatrne rozbalime. Povodne som chcela natriet kremom a po kreme , poukladat kusky nakrajaneho ananasu.
Tuto moznost som vylucila, pretoze ananas je tvrdy a nevedela som, ako sa bude cesto spravat pri krajani. Maksie ovocie som nemala, takze som pouzila citrusovy dzem, v ktorom su kusky ovocia.
Tymto dzemom som bohato potrela korpus  a na tuto vrstvu som rozotrela krem..

rolada dzem
Roladu zarolujeme a odlozime do chladnicky aby poriadne ztuhla.
Napriek vsetkym obavam, ktore som mala, tak rolada sa podarila a bola pekne dekorativna, takze som nemusela povrch nijako upravovat.
A podla vsetkeho bola aj chutna…..grapefruitovy dzem dal jej chuti zaujimavy akcent…… Neviem ci budem opakovat….respektive urcite budem opakovat…ale skusim pridat viac muky. Uvidim ci moje uvahy boli spravne…..No a pouzijem mensi plech.
rolada povrch

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.