- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Cibuľové čatní (chutney)

catni hlavna [1]

Absolutne sa mi nechcelo patrat ci je to marmelada, dzem, alebo lekvar. Povedala som si, ze ked to neuzatvaram do poharov a sluzi to len na priamu konzumaciu, tak to nazvem catni.
Robila som z polovicnej davky a podavala som ho s vyprazanymi syrovymi kroketkami….absolutne bombova kombinacia. Catni mozete pouzit kdekolvek…fakt kdekolvek….na grilovane maso a zeleninu, k pecenemu masu a zeleninu..vonkoncom sa neobavajte….nechuti to po cibuli……a ako priloha Vas urcite nesklame. Ja som ho dnes rano dojedla normalne na chlebe s maslom a prikryte platkom chedaru. Tuto kombinaciu som odkukala od kamosky Papriky…ona zboznuje chlieb s maslom, pomaranacovym dzemom a tvrdym platkovym syrom….tiez fajnota. Je neuveritelne ku akym kombinaciam jedla sme sa v toku casu dopracovali…..ked pred xx rokmi prvykrat uvadzali v nejakej TV relacii zapecene kuracie stejky s broskynou a syrom, tak si ludia klepkali na celo…akaze to somarina. A ked som pred 15 rokmi prisla do Mnichova, tak predavali ako polotovar predvyprazany camembert s vlozenym kelimkom brusnicoveho dzemu….rozpravala som to doma na SK ako pikosku, ze co vsetko ti Nemci jedia.

Cas pripravy Čas prípravy: cca 45 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

4 normalne velke cervene cibule
2 PL olej
2 bobkove listy
1 velka CL suseny tymian
1/2 skoricove drievko
1/4 lyzicky stiplava mleta paprika
140 g hnedy cukor (ja som dala palmovy)
3 PL balzamikovy ocot
150 ml cervene vino

catni surovina [2]

Postup

Cibulu nakrajame na velmi tenke rebra.
Do rajnice s hrubym dnom dame rozohriat olej a vlozime do neho skoricove drievko a bobkovy list.
Premiesame a vlozime cibulu…znovu premiesame a za ziadnu cenu sa cibula nesmie zacat restovat….chceme len aby omakla, takze par minutiek miesame, prikryjeme pokrievkou a stisime plamen.
Cibula sa len dusi a nepripeka sa.
Po nejakych 5 minutach, ked uz uplne strati svoju krehkost, vsypeme papriku, tymian a cukor.
Ja som pouzila palmovy cukor , ten je cokoladovo hnedy, takze aj vysledne catni je taketo tmave. Cukor mozme nahradit aj medom, alebo melasou…..neviem ale s akym mnozstvom. Kto tieto suroviny pouziva, tak si urcite bude vediet poradit s pomerom oproti cukru.
Tymian som dala cerstvy, nenasekany, len cele vetvicky. Myslela som, ze sa mi lahko vyberie z hotoveho catni, ale nebol to dobry napad….catni sa lepilo na tu vetvicku a cibula z toho visela, ako rezance….fakt bude lepsie pouzit susene.
Miesame kym sa cukor neroztopi, vlejeme cervene vino a balzamikovy ocot.
Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a znizme zdroj tepla na minimum.
Dusime, kym cukor uplne neskaramelizuje a vino sa nevypari.
Ja som dusila hodinu a bolo to vela, pretoze po vychladnut bolo catni prilis huste, ale Dobry Manzel prave tu hustotu ocenil. Takze sami rozhodnite co Vam bude vyhovovat.
V povodnom recepte bolo cukru 150 gramov, ale bolo mi to prilis sladke. Neviem ci palmovy cukor je sladsi, alebo nie….po vychladnuti som domiesala este balzamikovy ocot…..catni tym ziskalo na pikantnosti.
Vyprazila som spominane kroketky a zemiakove lupienky….neponali sme to ako jedlo s priborom na taniery, nakukladala som to vsetko na podnos a mali sme z toho sladke prsty…..fakt fajnotka.
Pokial robite do zasoby….marmeladu prelozte do poharikov a zasterilizujte.