Španielske vtáčky z mletého mäsa

vtacky hlavna

Tak nemoderne jedlo !!!…..a Dobry Manzel by ma vcera najradsej na rukach nosil, ked som mu povedala plan vikendoveho menu.  A co sa nestalo…ujo masiar, uz nie je ujom masiarom a nahle som nemala kde kupit tie krasne,  krasne,  natenucko nakrajane platy hovadzieho masa, na roladicky ako stvorene. A co bolo horsie…uz som isla neskoro a v mojej oblubenej masiarni nemali  vhodne maso nato,  aby som si ten plat vyrobila. A tak som si spomenula  na toprecepty, kde bol pred rokmi,  ohromnym hitom,  recept na vtacky z mleteho masa. Dokonca som zistila, ze ja som tam ten rcp mal tiez….absolutne si na to nespominam.  A tak som kupila mlete a pri konzumacii DM vyriekol, pre mna uplne nepochopitelnu vetu….*ake makkucke masko*…On vobec nepochopil, ze je to mlete 🙂

Cas pripravy Čas prípravy: 60 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

500 g mlete miesane maso
1 vajce
2 PL struhany syr
1 cl sol + 1 cl cerstvo mlete korenie
1 CL susene bylinky
na naplnenie
horcica + kysle uhorky + vajicka na tvrdo + makka udenina
olej
na omacku
1 velka cibula
3 PL olej
100 ml sladka smotana
1 velka PL hladka muka
1 PL horcica
kysle uhorky
sol, bobkovy list

Postup

Uvarime dve vajcia na tvrdo.
K mletemu masu pridame vajce, struhany syr (ja som dala parmezan, ktory som mala doma), sol, korenie a susene bylinky. Tie bylinky dajte nejake svoje oblubene…keby som mala tak by som dala mozno majoranku…ale som nemala, tak som dala zmes talianskych byliniek.
Maso poriadne vymiesame, rozdelime na styri rovnake kopky.
Alobal potrieme olejom a roztapkame na nom mlete maso na placku.
Potrieme ju horcicou.
Ked robievam klasicke spanielske vtacky z normalneho hovadzieho, tak na horcicu polozim platok sunky a az tak dalsiu napln. Takze som toto urobila aj teraz, ale pri uzatvarani naplne do mleteho , mi ta sunka v tom branila a praca bola dost nesikovna. Dokonca mi pri opekani ten vtacik so sunkou , uplne cely praskol.  Tento krok so sunkou budem  urcite vynechavat.
Vajcia na tvrdo pokrajame na stvrtky, uhorky prekrojime na pasiky. Dnes som pouzila ako udeninu, normalne parky. Vy si dajte co Vam chuti.

Na horcicu dame napln a pomocou alobalu zrolujeme.

vtacky roztapkane

Ak treba, tak si do dlani rozotrite kvapku oleja a utapkajte dokladne zavitok. Trpezlivost, ziadne strachy, podari sa to a ked uz budete balit ten stvrty, tak Vam to pojde hravo dravo.
Na panvicu rozotrite olej a vtacky zo vsetkych stran opecte.
vtacky po opeceni

Do hlbokeho hrnca dame rozohriat olej, vlozime na kocky nakrajanu ocistenu cibulu a porestujeme. Vlozime opecene vtacky , panvicu po opekani oplachneme horucou vodou a vlejeme do kastrola. Dolejeme horucou vodou, tak aby boli vtacky takmer ponorene.
Pridame sol, bobkovy list. Privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a stisime plamen.
Varime priblizne hodinu, resp. kym nie su vtacky makke.
Vyberieme vtacky, prikryjeme a odlozime na teple miesto.
Smotanu dolejem vodou. Ak mate vela omacky, tak miesto vody dolejte priamo tu. V nariedenej smotane rozslahame do hladka horcicu a hladku muku.
Kysle uhorky nakrajame na tenucke kolieska.
Vlejeme do omacky smotanu , vlozime uhorkove kolieska  a nechame prevriet na jednu bublinu. Ak Vam prilis zhustne, tak dolejte trochu  vodou.
Ja som doliala par lyzic kyslej uhorkovej stavy.  Opatrne s tym, zvykne velmi nariedit omacku.
Este som dosolila a vypla.
Vtacky podavame s omackou a oblubenou prilohou.

Názor na “Španielske vtáčky z mletého mäsa

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.