Kyjevský kotlet

kyjev hlavnaKyjevská kotleta bol veľkou hviezdou jedálnych lístkov v  80 rokoch minulého storočia.
Je to taký recept, ktorý sa radí k  tej móde , dávať na jeden tanier ako prílohu kopček ryže a pár hranoliek + bravčový plátok a pečienka.  🙂
Som presvedčená, že v zjednodušenej podobe bol podávaný na každej svadbe v svojom období.
Áno je to nemoderné jedlo.
Vzniklo v cárskom Rusku, ale každý Poliak Vám bude prisahať, že je to špecialita, ktorá vznikla v poľskom meste Kijow.
A každý Francúz zas bude prisahať, že ho vymyslel Nicolas Francois Appert. Inak, tento pán ako prvý vymyslel konzervu, bujónovú kocku a určite mnoho iných užitočných vecí.  Tohto človiečika prijala cárovná Alžbeta Petrovna a na recepcii sa údajne podávali práve tieto prsia.
Človek sa už pravdy nedopátra.
Je čudné, že sa kuracie prsia nazývajú kotletami. Je to preto, že kuracie prsia sa majú vykostiť tak, aby z nich trčala kostička z krídla.
No dobre, urobila som to tak, ale aj tak nechápem, prečo by sa to malo volať kotleta…
Dobrý Manžel, keď som mu dávala toto jedlo prvýkrát na tanier, si myslel, že mu dávam vyprážanú kuraciu paličku. Takto vypražené kuracie prsia  robievam celkom často, ale nerobím ho s tou kosťou….strašne sa mi nechce s tým prtiť…ale keď to už dávam na blog, tak to urobím tak ako sa to patrí, ..aby to dostálo svojho mena.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  1 prso….1 porcia

Suroviny:

Na ochutené maslo :
2 orechy úplne mäkkého masla
veľa nasekanej petržlenovej vňatky
alebo veľa nasekaného kôpru
1 väčší cesnakový strúčik
Na kotletu
vykostené kuracie prso
soľ, čerstvo mleté korenie
hladká múka + vajce + strúhanka z čerstvého pečiva
olej na vypraženie

Postup

Do úplne mäkkého masla zamiešame nasekané zelené bylinky. Uznávam, že kôpor by sa viac priblížil k historickému receptu, ale ja kôpor nemôžem ani cítiť, tak som tam nasekala petržlenovú vňatku, prelisovala cesnak a veľmi zľahka posolila.  Z masla vytvoríme valček, zabalíme ho do fólie a dáme do mrazničky. Toto si urobíte niekoľko hodín pred prípravou kotliet, maslo musí byť zmrznuté na kosť.
kyjev maslo
Keď som  robievala kuracie, tak som si kúpila buď prsia, alebo stehná. Nejakým vývojom, alebo uvážením, čo sa mi viac oplatí z finančného hľadiska…teraz kupujem už len celé kura a to si rozštvrťujem na stehná, prsia a kostru do polievky..šmírom šmárom …mám to hotové za 15 minút…
Kuraťu narežeme kožu…len kožu, mäso neporušme. Krídla odrežeme, ale spodnú časť kosti necháme. Kožu podoberieme  a oddelíme od kosti, kožu stiahneme…ide to veľmi ľahko, dokonca to ide ľahko aj na krídlových a stehenných kostiach. Raz neviem, čo by som asi s tou kožou mala urobiť, ale ohromne ma poteší, keď je takto v celku….:-).
Vy sa samozrejme nemusíte s tou kožou zabávať a stiahnite ju tak, ako sa Vám podarí.
Máme stiahnuté kura.
Oddelíme nožom,  hrudnú časť od spodnej časti, kde sú stehná.

kyjov zaciatok kurata kyjev kridla kyjev stahovanie kyjev koza

Máme pred sebou  dve kuracie časti. Hornú, kde sú k chrbtici pripojené kuracie prsia a dolnú, kde sú pripojené k chrbtici, kuracie stehná.

 

 

Stehná oddelíme od chrbtovej kosti….ak kyjev rozdelenie stehienchcete, tak si vykostite aj tie stehna..podľa tohto postupu.
U nás v samoške dostanem kúpiť kurence max. do 1.4 kg, možnou inde sú aj väčšie, ale to sa mi nechce hľadať, takže pracujem len s týmito menšími a stehná nechávam nevykostené.

 

 


Prsia na špici hrudnej kosti , prerežeme a pomocou noža ich popri kosti oddeľujeme od skeletu.

Na každej polovici pŕs sa nám oddeľuje taký malý pásik mäsa. Ten odrežeme a dáme bokom.


Takže máme dve kuracie stehná, dve kuracie prsia, dva pásiky mäsa  + kostru, kožu, odrezky na vývar.

Kuracie prso rozrežeme ako knihu,

 tú maličkú kostičku, očistím od šliach, aby bola pekná hladká.
Pri tom rezaní Vám bude neustále zavadzať, keby som nechcela  ten recept urobiť čo najautentickejšie, tak ju z fleku odrežem.
Mäso pod fóliou veľmi opatrne rozklepeme do všetkých strán. Robím to len rukou a na hrubšie časti použijem klasický váľok na cesto. Za žiadnu cenu nepoužívajte silu, mäso by sa Vám rozpadlo.  Pod fóliou rozťapkáme aj tie malé pásiky .
Mäso zľahka posolíme a posypeme čerstvo mletým korením.
Na rozklepané mäso,  položím časť ľadového valčeka masla

a to ešte prikryjeme tým rozťapkaným kúskom mäsa. Ako keby sme to maslo, chceli do toho pásika mäsa, zabaliť.

Mäso zavinieme ako roládu tak, aby nám tá kostička stále trčala von.
Z pečiva od včera si nasekajte v robote mäkkú strúhanku, možno by to išlo aj na normálnom strúhadle. Pokiaľ by Vám to malo robiť ťažkosti, tak použite kludne klasickú suchú strúhanku, ale s takou čerstvou sa mi to zdá také zaujímavejšie. Akú strúhanku použili v Rusku …tak to absolútne netuším.
Rolku obalíme v múke, rozšľahaných osolených vajíčkach a v mäkkej strúhanke.

kyjev pred vyprazanim
Ponoríme do vriaceho tuku a vyprážame do zlata zo všetkých strán.

kyjev vyprazene
Ako prílohu by som najlepšie videla zemiakovú kašu…..a tú aj robievam + glazovanu mrkvu s hráškom.
Počas vyprážania sa ľadové maslo púšťa a vsiakne do mäsa….neskutočne dobré to je…mäso je šťavnaté, ochutené a skvelé. Moderné nemoderné…..veru taký valček masla, mávam v mrazničke skoro vždy v pohotovosti….ale priznávam sa…tú kostičku pŕs vždy odfiknem…a tak z kyjevského kotletu,  mám vyprážané kuracie prsia v rolke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.