Halloweenské múmie s citrónovou chuťou

mumie hlavna

Az sa bojim napisat halloweenske kolaciky…namojdusu.  Prave som citala taku flamewar ohladne halloweenu a  komercie na Slovensku v jeho mene, ze sa obavam, ze ma niekto napise na ciernu listinu bojkotovanych blogerov a tak. Neskutocne….len by ma zaujimalo, ci Ti, co tak strasne bojuju proti tomuto prezentovaniu *americkeho sviatku* bojuju za  zachovanie tych nasich slovenskych….ci chodia v kroji a nie v tych hnusnych americkych obleckoch americkych kowbojov, co volame rifle a ci vyrezavali kazdy rok tekvicovych svetlonosov a vynasaju na jar morenu. Ale co sa rozrusujem. Mne je jedno, ze niekto tak bojuje proti hallowenskym americkym zvykom, je to jeho pravo, ale nech nechaju zit tych, ktorym sa to paci a je im jedno, ze je to zamerikazovane….Halloween pod inym menom totizto existoval na nasom uzemi odjakziva…len sa inac volal…a ak niekto vymysli, ine vystiznejsie slovo ako halloween, tak ho budeme vsetci tak volat.  Tak …a uz som sa aj ja vyjadrila..:-)
No a co sa tyka tychto kolacikov….nie je to nic zlozite…akurat na to potrebujeme formu. Tuto som si kupila len cez vikend v Jihlave, dnes je piatok a ja som mala 2x migrenu, tak som nacisto nestihla upiect nic strasidelneho, len takuto drobnost. Take jednohubky z piskotoveho cesta……Napad som uvidela niekde na pintereste…tam boli lopticky robene z tekvicoveho cesta, ktore som nikdy nemala moznost ochutnat a tak som pouzila rcp, ktory bol prilozeny pri forme 🙂

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   15 kusov

Suroviny:

Recept je na celu jednu formu t..j 15 lopticiek

Na cesto :

100 g praskovy cukor
60 g makke maslo
110 g hladka muka
60 ml mlieko
1 vajce
1/2 lyzicky prasku do peciva
1 PL citronova stava
zlta nastruhana kora z 1 citrona+ 2 kvapky citronovej prichute

Na dokoncenie :

osupane mandle
200 g biela cokolada + orech stuzeneho tuku ( cera, iva, ceres)
cokoladove frcky na ocka

Postup

Takze ako zaklad ja povazujem kupit si formu. Tescoma ma krasnu silikonovu.
mumie forma

Suroviny na cesto dame do mixera a vymiesame. Alebo ich vymiesame slahacom. Ide to lahko a rychle. Ked som cesto ochutnala, tak napriek citronovej stavy a kory ….bolo take nevyrazne, tak som tam dala dve kapky prichute.
Formu som pouzila prvykrat a nevedela som ako sa bude spravat, takze som ju pre istotu vytrela naolejovanou servitkou…ale po mojej skusenosti , to robit netreba.
Tiez som nevedela, ci doporucovanych 15 minut , bude dost na moju ruru. Tak som odobrala trochu cesta a naplnila nim  jednu silikonovu babovicku . Nepotrebovala som viac ako 2 polievkove lyzice.
Cesto mozete klast do formy lyzicou, ale ja som ho radsej dala do sacku na krem, bez trubicky a islo mi to tym rychlejsie a cistejsie.

mumie plnenie
Do jamiek som rozdelila  2/3 cesta a vlozila som polovicu osupanej mandli a rozdelila som zostatok cesta.
Nabuduce dam celu mandlu….teraz som dala len polovicu, pretoze som uvazovala, ze budem lopticky napichovat na spajdlu a tak namacat do cokolady ….a bala som sa, ze ta mandla mi bude zavadzat. Pri oblievani som zistila, ze mi to ide sikovnejsie, ked to robim prstami…..a tak cela mandla nebude na prekazku.
Formu priklopime vekom (tym dierkovanym navrch), polozime na plech a vlozime do rury, vyhriatej na 170 stupnov.
Po 15 minutach sa mi zdalo cesto v babovicke este nedopecene, tak som zvysila teplotu a pridala dalsich 7 minut. Potom to uz bolo v poriadku.
Forma sa vobec neodporuca otvarat. Ak s tym nemate skusenost, ako ja, tak radsej tiez vyskusajte jednu vzorku….napriklad aj v tej loptickavej forme, upecte najprv jednu, aby ste vedeli ako sa to bude chovat.
Po upeceni formu vyberieme a nechame vychladnut. Opatrne otvorime.
Po otvoreni to u mna vyzeralo na riadnu paseku. Na reklamnych fotkach to teda tak vobec nevyzeralo , forma bola krasna cista, kazda lopticka sposobne lezala v svojej jamke a u mna asi takto 🙂
mumie po otovreni

Ale potom som vybrala celkom lahko jednu lopticku a vyzeralo to dobre..

mumie pred strihanim

akurat som ich obstrihala.

mumie obstrihane
Cokoladu nad vodnym kupelom roztopime a pridame polovicu tuku. Cokolada by mala byt hustejsia…nech Vam nesteka, radsej pridavajte ten tuk postupne.

mumie husta cokolada
Cokolada aj tuk su orientacne….ked pouzivam nemecku cokoladu, tak jej miniem menej ako slovenskej, radsej si kupte cokolady o trochu viac.
Cokoladu vymiesame do hladka, 1/3 hned odoberieme..tu pouzijeme na frkance, co maju predstavovat obvazy.
Lopticku obalime v cokoske a nechame ztuhnut.
Cokolada na frkance by mala byt hustejsia, aby sa nezlievali…ja som kvapla do nej lyzicu vody a miesala, aby zhustla. Na frkanie som pouzila injekcu striekacku..islo to s nou super.
No a nalepime cokoladove kolieska ako ocka. Boli by fajne, keby boli cervene, ale momentalne ma neslo napadnut, z coho by som ich vyrobila..tak su cierne..co uz.
Nechame zatuhnut a bojime sa sa s nimi. U nas su uz zjedene….aj ta mala babovicka. Chutili ako babovka s cokoladovou polevou :-).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.