Hovädzie s fazuľou a fazuľkami

eintopf hlavna

Dnes som prechadzala moje recepty na ceskych topreceptoch. Zistila som, ze mnohe jedla som uvarila vtedy raz a dost. A ked som ich sledovala, tak som to veru aj lutovala.  Vobec nechapem, preco som ich neopakovala…. A pritom som natrafila na jeden, pri ktorom mi zmizla fotka…uplne zahadne. Ja nikdy nepridavam rcp bez fota, tak ma to aj zarazilo..ale len na mikrosekundu…Boli v tom rcp same fajne veci…hovazdie ..co miluje Dobry Manzel, fazula…co milujem ja. Doslova chalupnicke chutove eldorado . A doslova vsetko som mala doma, takze toto je on….moj hovadzi eintopf. Vlastne je to zwietopf 🙂

Cas pripravy Čas prípravy: 60 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4

Suroviny:

600 g hovadzie na pecenie, alebo dusenie
500 g zemiaky
150 g velka biela sucha fazula
150 g zelene fazulky
3 male cibule
4 cesnakove struciky
4 PL olej
sol, cerstvo mlete korenie
hladka muka na poprasenie masa

Postup

Dame uvarit bielu fazulu. Pocas varenia som vodu asi 3x vymenila a do poslednej, ked uz bola fazula skoro uvarena,  som pridala sol. Po uvareni,  fazulu nechame odkvapkat  na sitku.  Ak sa Vam nechce varit suchu, tak ju nahradte  bielou z plechovky…No mne sa varit chcelo, lebo sa mi muselo..nemala som plechovkovu :-).
Som presvedcena, ze toto jedlo zaradim do nasho rodinneho jedalnicka a asi tu fazulu budem varit aj ked budem mat k dispozicii plechovkovu.
Maso som kupila den predtym, pretoze som chcela piect hovadzie. Bolo  vyrazne mramorovane a v polovici svalu sa tiahla taka hrubsia zila. Bohuzial som ho zabudla odfotit a absolutne netusim z akeho kusa masa to bolo. Pani masiarka vypocula moju poziadavaku na maso na pecenie a tym sa nas vzajomny vztah skoncil  :-)Ale ak pouzijete hovadzie zadne, tak nic nepokazite. Akurat si budete musiet operativne upravit dlzku dusenia.
Maso pokrajame na hrubsie platky a tie prekrojime na kocky.
Kocky posolime a posypeme cerstvo drvenym korenim. Nakoniec zaprasime mukou z obidvoch stran a utapkame ju do masa.
Na panvici rozohrejeme 2 PL oleja a maso dobre opecieme z obidvoch stran. Opekame v davkach, maso by sa nemalo navzajom prekryvat.
Cibulu a cesnak osupeme. Cibulu prekrojime na styri casti a cesnak na plocho podrvime a poprekajujeme.
Do kastrola dame 2 PL oleja, cibulu a cesnak a prelozime opecene maso.
Do panvice k vypeku vlejeme horucu vodu a prelejeme k masu. eint po zaliati
Vsetko privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou a stisime plamen.
Dusime cca 40 minut.
Kym sa dusi, zemiaky ocistime a nakockame. Zelenym fazulkam odstranime obidva konce a poskodene casti…poprekrajujeme ju na vhodne kusky.
Po tych 40 minutach bolo moje maso uz uz uz hotove, asi raz som podlievala. K masu pridame zemiaky a fazulky. Znovu dolejeme horucu vodu, privedieme k varu, dame pod pokrievku, stisime plamen a dusime dalsich 20 minut. eint fazulka
Potom pridame odkvapkanu bielu fazulu. Doplnime horucu vodu na hustotu aku chceme , prevrieme na jednu bublinu a vypneme.
Ja som este dosolila a dokorenila.  Urobila som to dostatocne chutovo vyrazne, ale pokial budete chciet, mozete k masu prelisovat cesnakovy strucik.
Hotovo….dobru chut.

 

eint po dovareni

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.