Bohemka plnená parížskym krémom

bohemka hlavna

Nasa slovenska rodina ma rada cokoladove zakusky. A bohemka je najoblubenejsi zakusok mojej mamky a robila ho hadam najcastejsie. Robila ho tak casto, ze nam prestal chutit….:-) a ja som sa ho odmietla naucit piecit. Piekla som ho raz a rezanie a polievanie cokoladou, som s vdakou prenechala jej. Tento rok som piekla hocico ine a mamka jedine tuto bohemku..ja som jej robila len kuchticku. Takze ano..nepiekla som ju konkretne ja, ale  moja 80 rocna mamka, s kostnou rakovinou, po operacii bederneho klba, s opuchnutymi klbami na rukach. Nechapem ako to dokaze…..kocky nakraja od oka, ako keby bola jedna a ked polozim na Vahu kazdu jednu kocku, tak kazda vazi uplne rovnako. Citim povinnost zachovat tento cukrarensky zakusok a preto ho sem vkladam.
Ak si myslite, ze toto mnozstvo je predsa len velke, tak si prepocitajte suroviny na 1 bielko a znasobte poctom bielkov, kolko mate.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  velky rovny plech 32 x 44 cm (kraja 6x 9 radov t.j. 54 kusov)

Suroviny:

Cesto :
12 bielkov
400 g cukru,
250 g mlete orechy
100g kakao

Parizsky krem :

250 ml slahackovej smotany
350 g kr.cukor
100 g kakao
500g maslo

Poleva:
100 g cokolada
stuzeny tuk

Postup

 

12 bielkov vyslahame s cukrom a stipkou soli do tuheho snehu.
Nikdy nesypeme cukor naraz a nidky nie do nenaslahanych bielkov.  Ja najprv bielka napenim so stipkou soli a cukor pridavam v davkach.

Do super tuheho snehu pridame mlete orechy a kakao. Opatrne zamiesame.Masu rozdelime na tri casti a na vymastenom a mukou , vysypanom plechu,  upecieme tri platy.  U nas doma mame takychto velkych plechov hadam aj 20, takze mam pripravene tri plechy na odpekanie…Vy to asi budete musiet piect postupne. Pecieme v predhriatej rure na 200 az 220 stupnov a cca 13 az 15 minut.
Platy nechame dokonale vychladnut.
Do smotany pridame cukor s kakaom a nechame zovriet.
Nechame dokonale vychladnut. Maslo nakrajame na male kocky a pridame do uvareneho, vychladnuteho kremu.
Vyslahame. Slahame na strednych obratkach…krem musi zlblednut, nabrat na objeme a ked po nom prejdeme opakom lyzice, stopa je dokonale hladka a vidime v nej bublinky.
Na kastrolik s vriacou, resp. horucou vodou polozim misku kde sa pomaly rozpusta Cera s varovou cokoladou. Upecene platy naplnim kremom. Povrch polejem cokoladou. Po zatuhnuti cokolady, robim este cikcaky s frkancov cokolady, ale zdobenie je ozaj nepodstatne..urobte si ho ake chcete.

bohemka

 

4 názory na “Bohemka plnená parížskym krémom

    1. vybusna Autor

      no veru…bohemka patri medzi tie zakusky, ktore uz patria tak nejako do nasho detstva. V cukrarnach sa neobjavuje, pretoze svojimi surovinami je prilis draha…..

  1. nigina

    Prišla som Ti Minka zaželať krásny nový rok, zdravie, lásku a prežitie veselého Silvestra a Nového roku :-*

    P.S. Tento fantastický zákusok si odmietala? Vyzerá fantasticky, zlupla by som ho raz dva 🙂 ale zrejme tých 12 bielkov nazbieram len popri inom pečení, v ktorom treba iba žĺtky… tak ja ti ho naozaj závidím 🙂

  2. Antónia

    Podľa Teba som ju už robila veľa krát,je skutočne výborná,a u nás vždy žiadaná.Aj dnes ju mám na programe piecť,tak sa mi hádam vydarí…
    Tonka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.