Bohemka plnená žĺtkovým krémom

zltkova bohemka hlavna

Ked som na blog vlozila rcp na cukrarensku bohemku, tak som zaznamenala strasne velke ohlasy a medzi nimi bola casta otazka…a kde vezmem 12 bielkov. Ja s bielkami problem nemam, poctivo ich zbieram cely rok a v slovenskej a aj v nemeckej mraznicke mam vzdy zamrazenych dobrych 700 ml.  Do fasirok nikdy nedavam cele vajce..len zltko….a bielko si odlozim.  No ale uznavam, ze pre beznu sviatocnu cukrarku….je 12 bielkov oriesok…naviac vyse 50 kusov takeho hutneho zakusku, ako je cokoladova bohemka, je dost. No a preto som skusila upiect tuto alternativu. Mamke som ju este ochutnat nedala, takze neviem, co na to cukrarsky jazyk povie. Moj jazyk povedal mnam, mnam , mnam…ako na vsetky zakusky, kde je rum…Chuti mi omnoho viac ako klasicka bohemka. Dobry Manzel  ho zakceptoval ako nutnost ochutnavaca a to bolo vsetko….ako vsetky zakusky, kde je cokolada.
Takze…..mamka uz skontrolovala a povedala, ze zakusok je skvely, az na to, ze je tam prilis vela kremu…zeby stacila z 3 zltkov.  Takze ak chcete, 1/4 kremu odoberte a pouzite na nieco ine…netusim na co…..ztkovy krem ma jednu vynikajucu vlastnost, ze sa da zamrazit.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  plech 34 x 27

Suroviny:

cesto :
4 bielka (130 g)
130 g krystalovy cukor
85 g mlete vlasske orechy
30 g kakao

krem :
4 zltka
150 g jemny cukor
200 g maslo
Na dokoncenie :
rum na vykropenie
poleva na poliatie

Postup

Oddelime zltka od bielkov.

Ruru rozohrejeme na 200 stupnov.
Bielka dame do velkej misy, pridame stipku soli a  slahacom ich napenime. Pridame polovicu cukru a slahame …nejake dve minuty…..pridame zbytok cukru a vyslahame super tuhy sneh.
Do snehu zlahka zamiesame mlete orechy a nehrudkovite kakao.

bohemka sneh bohemka cesto
Na plech som dala silikonovy papier na pecenie a cesto rovnomerne rozotrieme.
Dame piect do vyhriatej rury. Ja som piekla nejakych 13 minut….na SK mam elektricku ruru…neviem ako dlho by som piekla v mojej nemeckej plynovej. Strazte si to kazdy podla svojej rury.
Upecene cesto je po vytiahnuti z rury akokeby makke a pruzne, ale po vychladnuti trochu stvrdne….je to tak v poriadku.

bohemka cesto po upeceni

 

 

 
Zltkovy krem som robila pomocou mikrovlnky…moje krize by slahanie nad parou nezvladli, vy vyslahajte zltka tak ako ste zvyknuty.
Takze…zltka som dala do misy, ktora moze ist aj do mikrovlnky. Pridame do nich cukor a slahame rucnym slahacom minimalne 5 minut. Ja ako spravny marod som slahala pekne po sediacky. 🙂
Naslahane zltka vlozime do mikorvlnky a vlnime na plny vykon minutu.
Po vlneni, zltka zase slahame,  kym neschladnu. Vyrazne  sa nam doba skrati, ak slahame v studenom vodnom kupeli. Ja som slahala na balkone..posediacky :-).
Do vychladnutych zltkov nakrajame na drobne kocky maslo a vyslahame krem.
Co sa tyka zltkoveho kremu…ten je betar…on ma tendenciu rednut….a to dost velku tendenciu.
Takto vyzeral na zaciatku slahania…slahala som na strednom vykone 10 minut a uz to bolo vela…mozno by stacilo nejakych 7. Uz bol redsi ako by mal byt.

bohemka krem na zaciatku slahania bohemka krem po slahani
Zltkovy krem byva nevyrazny, ak by ste do neho pridali nejaku lyzicu dve, mlete prazene oriesky…bola by to mnamka. Ja som ho planovala ochutit rumom, ale to som zavrhla….to by mi ten krem uz asi zacal tiect.
Cesto som prerezela pilkovym nozom na tri casti…a kazdy som vykropila rumom.
Krem som rozdelila na polovice. Prvou polovicou natrieme prvy plat, priklopime druhym platom, natrieme druhou polovicou kremu a priklopime tretim platom.
Odlozime do chladu na stuhnutie.
Po stuhnuti polejeme cokoladovou polevou a po ztuhnuti nakrajame na lubovolne kusky.
Podla velkosti rezov mozeme nakrajat 15 az 20 kusov.
Zakusok je , ako ten povodny, hutny a sladky.

bohemka naplnena

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.