Paradajková polievka pre detičky

paradajkova polievkaParadajkova polievka od mojej mamicky nebyvala sladka…milovala som ju.  Davala do nej ako zavarku ryzu…aj to som milovala. Aj ako dieta , aj ako dospela.  Bohuzial uz ju nemozem jest, pretoze mam z tepelne upravovanych paradajok, nenormalnu kyselinu.  Ked som zacala chodit do skolskej jedalne, prvykrat,  ked som s velkou chutou nacrela do paradajkovej polievky…boze , mala som pocit, ze som nic hnusnejsie nejedla…Bola absolutne sladka, riedka  a ako zavarka tam boli pismenkove cestoviny, nikdy viac som ju nedala do ust. Ako mlada slecna, som na jedalnom listku v nejakej restike videla *milanska polievka*. Vonkoncom som nevedela aka to je, tak som si ju objednala. A dalsi sok…sladka , riedka, paradajkova polievka , ako zavarka boli halusticky z liateho cesta a ako bonus tam bola hruda roztopeneho tahaveho syru. Vobec som nevedela ako to mam jest, ten syr sa nedal lyzicou prekrojit, len sa mohol zjest skratka naraz. Otras….a pritom to vobec nebola len taka kadejaka restika…bolo to v BB v Narodnom Dome.  Ja vlastne nepoznam nikoho na tomto svete, kto jedava paradajkovu polievku a omacku nesladenu . Dobry Manzel miluje rajsku, ale sladku…..sladku sladku sladku…A moje vnucata tiez. Clovek s tym nic nenarobi a je to tak v poriadku.  Takze som uvarila taku detickovsku.

Cas pripravy Čas prípravy: 30 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

500 ml  pasirovane paradajky
10 ks ceresnovych paradajok, alebo 2 zrele normalne paradajky
1 mala mrkva
1 mala cervena cibula
3 PL sucha ryza
5 PL olej
2 PL hladka muka
1 PL struhany pernik (alebo 1/2 lyzicky pernikoveho korenia)
1 velky bobkovy list
2 PL  s kopcekom cukor (pridajte, alebo uberte podla seba)
3 PL sladka smotana
par kvapiek balzamikovy ocot..nemusi byt

Postup

Paradajky umyjeme a rozkrajame na mesiaciky. Cibulu nasekame na jemno a mrkvu na male kusky.
V hrnci rozohrejeme olej  a pridame cibulu, kratko ju restujeme.
Na cibulu hodime paradajky, mrkvu,  oplachnutu ryzu, bobkovy list a restujeme nejakych 5 az 10 minut.
Pridame pernik (pernikove korenie, alebo aspon trosku mletej skorice), bobkovy list a hned vsetko zasypeme mukou. Porestujeme a zalajeme 200 ml horucou vodou.  Metlickou preslahame a vlejeme pasirovane paradajky. Ja som este doliala asi 300 ml horucej vody…Vy si nariedte ako chcete.
Privedieme k varu, stisime zdroj tepla, dame pod pokrievku a varime 30 minut. Urcite polievku kontrolujte, velmi to prihara. Uz sa mi stalo, ze som musela prekladat do druheho hrnca, lebo som mala na spodku riadne prihoreny zaklad.  Skontrolujte si ju kazdych 5 minut a premiesajte.
Po tych 30 minutach by mala byt uz ryza dokonale uvarena. Vyberieme bobkovy list, pridame sol, cukor a premiesame.
Na zjemnenie pridame sladku smotanu, ja som dala aj balzamikovy ocot.  Este vychutname a popripade pridame cukor….DM si teda pridal…..je to sladky pan.
Ako bonus som opiekla na masle male krutonky a vraj to bolo s nimi skvele.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.