Viedenský rezeň – wiener schnitzel

viedensky rezen hlavnaNiekto si povie..no Boze, co je na tomto rezni take zvlastne, oproti tym beznym vyprazanym reznom. Prvym rozdielom je to, ze sa zasadne robieva z telacieho stehna. Plat masa sa rozklepe na tenucko. Po vyprazeni je potom snicel na cely tanier.  No…teraz som si uvedomila, ze ja vlastne to maso rozrezem, Dobry Manzel, netrva na tradicnom podavani a mne sa mensie kusky masa pohodlnejsie obaluju.
Dalsim rozdielom je to, ze sa ma vyprazat v masle. Kym som nemala moznost vyprazat v prepustenom masle , co je vlastne len maslovy tuk, bez vody, ktore maslo obsahuje (je to vlastne to ghee), tak som vyprazala v masle, zmiesanom s olejom.  Vyprazat na beznom masle si celkom neviem predstavit, musi to strasne prepalovat. No a viedenske rezne sa podavaju vzdy s citronom, alebo limetou, aby sa postriekali po povrchu stavou.
Raz som videla podavat viedenske rezne s ryzou a kompotom. Ten pohlad mnou nesmierne otriasol, ale ked som to rozoberala s pani, ktora zije vo Viedni, tak mi povedala, ze skutocne sa tak v niektorych restauraciach podava, ale objednavaju si to tak vacsinou len naturalizovany obyvatelia Rakuska. Moderna doba priniesla do nasich kuchyn hranolky a v Mnichove sa viedenaky podavaju s nimi a predpokladam, ze je to uz vseobecne prijata priloha. Ale petrzlenove zemiaciky sa nedaju podla mna nahradit nicim. Tak.

Cas pripravy Čas prípravy:  10 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Telacie platky zo stehna
sol, cerstvo mlete korenie
muka + rozslahane vajce + struhanka
prepustene maslo na vyprazanie (alebo bezne maslo + olej)

Postup

Postup je fakt jednoduchu….telacie rozklepeme na tenko.

wiener telacie
Osolime, posypeme cerstvo drvenym korenim a to korenie zlahka zatlacime do masa.
Obalime v trojobale muka + rozslahane vajicko + struhanka.
Na panvici rozohrejeme  prepustene maslo a na rychlo rezen vyprazime najprv z obidvoch stran, na vyssom stupni. Potom stiahneme a vyprazime do zlata z obidvoch stran.
Kedze je to vyklepane na tenko, vyprazanie netrva dlho….maximalne 10 minut. Ale po vyprazeni trochu ochutnajte….aj telacina mava obcas svoje caro.
Ako som pisala v uvode, pri podavani dbajte na to, aby tam boli kusky citrona, alebo limetky….alebo vlastne….raz to vyskusajte s tou stavou a ked Vam to nebude chutit, tak to jednoducho vynechajte.
Kazdemu rakusanovi to bude urcite jedno.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.