- Míniny recepty - http://chalupnikovi.com/recepty -

Pikantná krkovička vo fazuľovej omáčke

krkovicka hlavna [1]

Chcela som si urobit fazulovy salat [2]. No a bezmyslienkovite som vysypala na namocenie pol sacku velkych bielych bobov. Po nabobtani a uvareni  som mala peknu hrbu fazule. A tak som sa s nou vysporiadala takto.

Cas pripravy Čas prípravy:   60 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie

Suroviny:

Dva hrubsie platy krkovicky
hrubozrnna sol, cerstvo mlete korenie
chilli vlocky, suseny cesnak
muka
2 velke PL olej
Na omacku:
100 g sucha velka biela maslova fazula (na jej uvarenie + bobkovy list, 4 bobule nove korenie, mala cibula)
1 velka cervena paprika
stopkaty zeler
2 cesnakove struciky
mala paradajka
mala cervena cibula
koriandrova vnat (alebo ligurcek)
1 PL paradajkovy pretlak

Postup

Den  predtym namocime fazulu. Vodu pocas namacania aspon 3x vymenime. Na druhy den ju dame varit do cerstvej vody a ked zacne vriet, po 15 minutach znovu vodu vylejeme a nahradime novou. Do novej vody pridame  bobkovy list, nove korenie a malu ocistenu cibulu. Varime az kym nie je fazula makka. Tesne pred dovarenim pridame lyzicku soli.
Tento krok mozeme kludne vynechat a nahradit suchu fazulu, tou plechovkovou….ibaze v plechovkach takato velka fazula nie je a mne chuti just tato velka. Takze sa rozhodnite podla seba.
Hrubsie platy krkovicky nenaklepavame!!! v ziadnom pripade. Hojne ich posypeme hrubozrnnou solou, chilli vlockami, cerstvo namletym korenim a vlockami suseneho cesnaku. Koreniny zatlacime rukou do masa a maso posypeme hladkou mukou…aj muku zatlacime do masa. korenena krkovicka [3]
Na panvici rozohrejeme olej a maso zo vsetkych stran dobre opecieme.
Podlejeme ho vriacou vodu, prikryjeme pokrievkou, stisime zdroj tepla a dusime hodinu, resp. dovtedy, kym nie je uplne makka. Stale ju kontrolujte pocas dusenia a podlievajte vodou.
Hotovu krkovicku odlozime na makke miesto.
Do omacky po duseni masa, vlozime pokrajanu paradajku, zeler, papriku a paltky cesnaku, zeleninu dusime, kym nie je makka, ale pritom stale chrumkava.

zelenina krkovicka [4] zelenina udusena krkovicka [5] fazulova omacka krkovicka [6]

Do hotovej omacky dame lyzicu paradajkoveho pretlaku, premiesame, dolejeme fazulovou vodou , na hustotu, aku chceme. Nechame prevriet na jednu bublinu . Kedze poznam svojho Dobreho Manzela, tak ja som dala do omacky aj lyzicku cukru a par kvapiek balzamikoveho octu.
Do hotovej omacky vlozime uvarenu fazulu, nasakanu koriandrovu vnat  a na drobnucko nasekanu cervenu cibulu.
Premiesame a podavame spolu s masom.
Najlepsia priloha sa mi javia , obycajne , uvarene zemiaky, alebo chlieb.