Pikantná krkovička vo fazuľovej omáčke

krkovicka hlavna

Chcela som si urobit fazulovy salat. No a bezmyslienkovite som vysypala na namocenie pol sacku velkych bielych bobov. Po nabobtani a uvareni  som mala peknu hrbu fazule. A tak som sa s nou vysporiadala takto.

Cas pripravy Čas prípravy:   60 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  2 porcie

Suroviny:

Dva hrubsie platy krkovicky
hrubozrnna sol, cerstvo mlete korenie
chilli vlocky, suseny cesnak
muka
2 velke PL olej
Na omacku:
100 g sucha velka biela maslova fazula (na jej uvarenie + bobkovy list, 4 bobule nove korenie, mala cibula)
1 velka cervena paprika
stopkaty zeler
2 cesnakove struciky
mala paradajka
mala cervena cibula
koriandrova vnat (alebo ligurcek)
1 PL paradajkovy pretlak

Postup

Den  predtym namocime fazulu. Vodu pocas namacania aspon 3x vymenime. Na druhy den ju dame varit do cerstvej vody a ked zacne vriet, po 15 minutach znovu vodu vylejeme a nahradime novou. Do novej vody pridame  bobkovy list, nove korenie a malu ocistenu cibulu. Varime az kym nie je fazula makka. Tesne pred dovarenim pridame lyzicku soli.
Tento krok mozeme kludne vynechat a nahradit suchu fazulu, tou plechovkovou….ibaze v plechovkach takato velka fazula nie je a mne chuti just tato velka. Takze sa rozhodnite podla seba.
Hrubsie platy krkovicky nenaklepavame!!! v ziadnom pripade. Hojne ich posypeme hrubozrnnou solou, chilli vlockami, cerstvo namletym korenim a vlockami suseneho cesnaku. Koreniny zatlacime rukou do masa a maso posypeme hladkou mukou…aj muku zatlacime do masa. korenena krkovicka
Na panvici rozohrejeme olej a maso zo vsetkych stran dobre opecieme.
Podlejeme ho vriacou vodu, prikryjeme pokrievkou, stisime zdroj tepla a dusime hodinu, resp. dovtedy, kym nie je uplne makka. Stale ju kontrolujte pocas dusenia a podlievajte vodou.
Hotovu krkovicku odlozime na makke miesto.
Do omacky po duseni masa, vlozime pokrajanu paradajku, zeler, papriku a paltky cesnaku, zeleninu dusime, kym nie je makka, ale pritom stale chrumkava.

zelenina krkovicka zelenina udusena krkovicka fazulova omacka krkovicka

Do hotovej omacky dame lyzicu paradajkoveho pretlaku, premiesame, dolejeme fazulovou vodou , na hustotu, aku chceme. Nechame prevriet na jednu bublinu . Kedze poznam svojho Dobreho Manzela, tak ja som dala do omacky aj lyzicku cukru a par kvapiek balzamikoveho octu.
Do hotovej omacky vlozime uvarenu fazulu, nasakanu koriandrovu vnat  a na drobnucko nasekanu cervenu cibulu.
Premiesame a podavame spolu s masom.
Najlepsia priloha sa mi javia , obycajne , uvarene zemiaky, alebo chlieb.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.