Jelenie kocky v dvojakej omáčke

jelenie kocky hlavna

Na tento recept sa hodi hocijaka divina….povodne som si myslela, ze ho urobim z diviaka, ale vybrala som balicek s jelenom…takze jelenie.  Ako obycajne, aj tentokrat mam zdroj z Podkonic ..od mojho milovaneho ujceka Jozka. A ako vzdy…maso bolo nadherne nabalickovane a pripravene priamo do hrnca. Ja som uz robila skutocne len kozmeticke upravy…..musela som totizto vyskusat moje dva nove noze. Nasla som ich uplnou nahodou v mojom cukrarskom supliku…uz som sa tam nemala kde hnut, tak som postupne zacala preukladat. A v samom zadu, oprete o zadnu stenu…nadherne noze…dostala som ich od Dobreho Manzela pri nejakej prilezitosti a nechapem ako som mohla bez nich zit.  Taka som dorezana, ze az…tie noze rezu same… tu malicku blanu na spodku masa , som odrezala smirom smarom, len taky fukot.

Po odskusani obidvoch omacok sme skonstatovali, ze ta smotanova je lepsia.

kocky v smotane

Cas pripravy Čas prípravy:  120 minut
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

1 kg divina
pasik udenej bielej slaniny
lyzica masla
1 cibula
1 cl citronove korenie
100 ml biele vino
1/2 cl cukor
1 PL nasekane ihlicky rozmarinu
2 salviove listy
150 ml sladka smotana

Na moridlo :
1 liter voda
5 cm kusok cerstvy dumbier
2 PL cele cierne korenie
5 guliciek susene borievky
6 bobkovych listov
5 guliciek nove korenie
1 CL sol

 

Postup

Den pred vlastnou pripravou uvarime moridlo. Do studenej vody pridame vsetky koreniny, sol a ocisteny dumbier. Dame prevriet a nechame uplne vychladnut.
Maso dokladne ocistime od sliach  a nakrajame na kocky. Maso v mise zalejeme moridlom, prikryjeme a odlozime do chladu na 24 hodin.
Po namarinovani, maso z moridla vyberieme a osusime.
V kastrole rozohrejeme maslo a rozprazime slaninu, pokrajanu na drobne kocky. Pridame cibulu, nakratko ju zarestujeme a pridame maso.

Maso zo vsetkych stran opecieme , posypeme citronovym korenim a nasekanymi ihlickami rozmarinu.
To citronove korenie je celkom dolezite…ak ho nemate, tak pouzite normalne,  cerstvo drvene a zltu nastruhanu citronovu koru. Podlejeme vriacou vodou. Moridlo nechame tiez prevriet a pripravime si ho na podlievanie.
Privedieme vsetko k varu, prikryjeme pokrievkou a stisime zdroj tepla. Dusila som celkom dlho…az ma to prekvapilo…ale tie dve hodiny urcite. Cely cas som podlievala raz horucou vodou, raz moridlom.

Ked uz sa po nejakej hodine a pol zacala stava zahustovat, priliala som vino a trochu cukru. Vlozime dva salviove listy a dodusime.
Ja som uz omacku nezahustovala, ale ak myslite, ze je riedka popraste maso mukou a a nechajte este na bublinu prevriet.
Ako prilohu som mala zemiakovu kasu. Opiekla som nasucho struhanku, vytrela panvicu olejom a udusila kruzky cibule. Nabuduce urobim fucku, vytvorim z nej placky a opeciem….to bude tiez super priloha.
Vlastne s takouto hustou omackou je kazda priloha skvela…akurat si , ja osobne, neviem k tomu predstavit ryzu.
No a doslo k dalsiemu apdate tohto receptu….vravela som DM, ze musim dorobit zemiaky a sam od seba mi navrhol, aby som urobila smotanovu omacku a pridala cestovinu, alebo knedlik.  Takze maso s omackou som priviedla k varu…do smotanu som rozslahala lyzicku muky a vliala do omacky. Nechala som prevriet na jednu bublinu a vypla. Mozem povedat, ze toto vylepsenie, mi chuti este viac, ako povodna receptura…DM tvrdi, ze obide su skvele. Takze si vyberte.

jelenie kocky celkove

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.