Albánske lazane / Nákyp prekladaný mletým mäsom a čerstvou kapustou

albanske hlavna

Nie nemam chybu v nazve…respektive mam, ale urobila som ju narocky. Lasagne su podla mna prisne dane….ploche tenke cestoviny, ktorymi prekladame rozne naplne. Podla tychto cestovin sa nazyva celkovy pokrm, ktory ma povod v Taliansku. A toto nech sa na to pozeram , ako pozeram, veru talianske lasagne nie su, aj ked sa nesmierne na ne podobaju….povedzme, ze su ich nevlastnou sestrou.

No a ako som sa dostala k tomuto rcp….poviem to takto…zlozito. Vari tato pani a mali sme nejake tie problemy, urcit jej narodnost. S Dobrym Manzelom, sme najprv mysleli, ze vravi turecky, ale vzhladom, na to, ze Mnichov je plny Turkov, tak mame turectinu uz nejako napocuvanu a po prvej vete sme to zavrhli. DM niekde cital, ze albancina je jazyk, ktory sa na nijaký existujuci jazyk nepodoba a so ziadnym nema spolocne korene. Udajne sa usudzuje, ze albancina je posledna svojho druhu. Nie sme jazykovedci a preto vsade pisem udajne.
Nech je ako chce….som rozhodnuta podla tejto pani uvarit viacero receptov…ja balkansku kuchynu milujem a o tej albanskej viem skutocne velky, holy trt. To , ze s prekladom mam nejake tie problemy, je vec druha  a budem sa casto od jej postupov odklanat….aj dochucovat budem skor podla seba, ale faktom je, ze musim podakovat autorovi Qamile Fetahaj Kajtazi, za vlozene rcp. Skusim im napisat, ze velmi lutujem, ze nedali aspon hruby anglicky preklad a robim po len podla oci, co vidim na videjku.

No a k samotnemu receptu : vsetci co poznaju moj blog uz zhruba vedia, ze Dobry Manzel ma kadejake chute a obavam sa, ze toto jedlo just nebude pre neho to prave orechove. Dorka ochorela a tak ma odvolali z rodinneho hniezda, strazit jej ubohe priedusticky a hrdielko. S jej rodicmi som recept prekonzultovala a vsetci sa zhodli ze to bude fajnotka. A ozaj aj bola. Pre milovnikov kapusty, ako stvorene, pretoze bola na moje pocudovanie, vyrazna a vobec v celkovej kompozicii chuti nezapadla.
Urcite zopakujem, ked budem varit v Selciach, stale som si nie ista Dobrym Manzelom…na jeho skodu.

Cas pripravy Čas prípravy: 30 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

600 g mlete maso (ja som mala miesane, dost tucne)
1 cibula
po lyzicke sol, cerstvo mlete korenie, sladka cervena paprika
1 PL susena majoranka, 1 plytka CL mlete korenie
cca 10 kapustovych listov (neratalo som ich)
200 g udeny syr na struhranie
1 velky surovy zemiak
150 ml pasirovane paradajky + 100 ml sladka smotana
maslo a struhanka na vytretie pekacika

Postup

Cibulu ocistime, nasekame a podusime ju na 2 PL rozohriateho oleja. Pridame mlete maso a zo vsetkych stran dobre opecieme, osolime, okorenime, opaprikujeme. Podlejeme horucou vodou a dusime kym nie je maso makke.
Na zaver do makkeho masa vmiesame mletu rascu a majoranku.
Kym sa dusi maso, tak hlavku kapusty…ak je velka, tak prerezeme na dve polovice, obrezeme listy od hluba a pomaly, osupame listy. Nevadilo mi, ze su obtrhane po krajoch, ale ak chcete, tak len obrezte kapustove listy, dookola okolo hluba a ponorte celu kapustu do vriacej osolenej vody.
Foto pripravy kapustnych listov je je pri tomto recepte.
Ja som tie listy odsupala normalne zo surovej hlavky. Ja som mala malu, tak som ju ani nerezorezala.
Listy ponorime do vriacej osolenej vody  a nechame varit cca 7 minut. Zlejeme ich a ponorime do ladovej vody a nechame v nej nejake dve minuty. Vyberieme a nechame ich odkvapkat.
Syr nastruhame na velkej slzicke…..a zemiak tiez. Ten zemiak som nestruhala dopredu, ale rovno som ho rajbala do pekacika. Urobte si Vy, ako sa Vam paci.
Pekacik vytrieme maslom, vysypeme struhankou a posypeme castou syra a postruhame cast suroveho zemiaku. Tuto vrstvu prekryjeme kupustnym listom a tie posypeme udusenym masom.
No a opakujeme…na maso syr a zemiak, kapustne listy, maso.
Ja som mala poslednu vrstvu syr.

albanske syr albanske vrstvenie
Do panvice, kde sme dusili maso….do stavy, ktora nam ostala, vlejeme pasirovane paradajky a smotanu. Nechame stavu prevriet.
Stavou polejeme vsetko v pekaciku a dame do vyhriatej rury na 200 stupnov zapiect.
Piekla som asi 20 az 30 minut.

albanske pred pecenim albanske po upeceni
Nakyp som nechala vychladnut , pokrajala na kocky a podavala so zemiakovou kasou.
Ako som pisala v uvode…..nerozumela som ako dlho mam piect. Tak som piekla odhadom. Kapusta bola chutovo lahko rozoznatelna a s tou kasou to bolo uplne bajecne.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.