Hovädzie dusené z Dalmácie

dalmacia hlavna

Tak k tomuto receptu som pristupovala s veľkým rešpektom ….veď aj trvalo, kým som sa odhodlala….o marinovaní v náleve, vo víne, v oleji, moridle, je všeobecne známe, ale v čistom, aj keď vínovom octe..tak to som nepočula jakživ. Pre istotu som  na to použila len pol kila mäsa. V očakávaní som položila porciu pred Dobrého manžela…prvé sústo : výborná omáčka…druhé sústo : aj mäsko je výborné….tretie sústo : je to zvláštne a všetko výborne. A potom bolo ticho….a o nejakú chvíľu…Máme ešte?

A autorke skutočne ďakujem za recept.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

1 kg hovädzie na dusenie v celku
cesnak a slanina na špikovanie
2 PL soľ
2 bobkové listy + rozmarínová vetvička
2 červené cibule
300 ml vínny ocot
Na omáčku :
4 PL olivový olej
2 väčšie mrkvy
1 petržlen
4 strúčky cesnaku
2 sušené figy
5 sušených sliviek
300 ml červené suché víno
150 ml sherry (alebo portské)
bobkový list , rozmarín a cibuľa z marinády
soľ, čerstvo mleté korenie, strúhaný muškátový oriešok
1 čl cukor

Postup

S týmto receptom doporučujem začať dva dni dopredu. Hlavne nech Vás to neodradí. V prvý deň mäso našpikujeme a dáme do octu, druhý deň varíme a tretí deň podávame. Samozrejme podávať môžeme hned v druhý deň, ale mne sa teda sakra osvedčilo, nechávať tento typ omáčky postáť. A aj mäso, keď je vychladnuté, tak sa nakrája na krásne plátky.
Takže, v piatok som mäso husto našpikovala cesnakom a hranolkami slaniny.  Do mäsa som votrela rukami soľ a vložila do úzkej nádoby s pokrievkou. Cibuľu očistíme a prekrojíme na 4 časti, pridáme ju k mäsu spolu s bobkovým listom a rozmarínom. Cesnak čo mi ostal , som prihodila tiež. Všetko zalejeme vínnym octom. Snažíme sa aby bolo mäso v octe ponorené. Autorka receptu výhradne doporučuje vínny ocot. Mala som aj červený aj biely, ale bieleho som mala viac, tak som použila biely. Klasický ocot by som nepoužila….aspoň ten nemecký ani náhodou…nemecký bežný ocot používam len na odkameňovanie rýchlovarnej konvice. Ak mníchovska feferónka nema grády, tak ocot ich teda má. Nechcite vedieť ako chutili moje prvé husté polievky na kyslo. Na Sk som dávala po polievkových lyžiciach…tu len jednu malú lyžičku….no, ale to som úplne odbočila. Skrátka ….myslím, žeby ste ten ocot zamieňať nemali.
Nádobu uzavrieme a odložíme do chladu . Mäso som občas v octe otočila, aby bolo namáčané rovnomerne.evin gulas maso dalmacia maso
Na druhý deň ocot zlejeme. Mäso, cibuľu, cesnak, bobkový list a rozmarín osušíme.
Mäso nevyzerá vábne, čo si budeme čo hovoriť, ale po opečení sa to napraví.

Čistú mrkvu a petržlen nakrájame na kúsky, cesnak nasekáme. Mala som kúsok póru, tak som dala aj ten. dalmacia zelenina
V hlbšom hrnci rozohrejeme olej a mäso dôkladne, zo všetkých strán, opečieme. Opekáme naozaj dôkladne. Mäso odložíme na teplé miesto.
Mne po špikovaní ostal kúsok slaniny, tak som ju nechala rozpražiť vo výpeku.
Pridame zeleninu, bobkový lisť, rozmarín, figy a sušené slivky.
Porestujeme nejakých 15 minút a miešame.
Zalejeme pol litrom vriacej vody, premiešame a vložíme mäso. dalmacia s vodou
Prilejeme víno, sherry a privedieme k varu.
Prikryjeme pokrievkou, stíšime zdroj tepla a dusíme.  Dusíme pokiaľ nie je mäso mäkké…cca 1,5 až 2 hodiny. Ak treba tak podlievame horúcou vodou.

Mäso vyberieme a zabalíme do alobalu. Omáčku necháme trochu vychladnúť a mixérom zmixujeme. Je to na Vás, ci ju chcete mať do hladka, alebo trošku plastickejšiu.  Ak treba, tak omáčku nariedime horúcou vodou, na hustotu akú chcete. Dochutíme cukrom , soľou a stvrť lyžičkou struhaným muškátovým orieškom.
No a teraz je na Vás či budeme jesť v sobotu, alebo v nedeľu. Ako som písala doporučujem nedeľu.
Omáčka sa rozleží a mäso sa bude krájať jedna báseň.
Omáčka je úžasná, mäso tiež. Chute sú harmonicky vyvážené a ja tento spôsob prípravy vážne doporučujem ….a DM tiež.

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.