Orechové rezy s ľadovou polevou – ľadovky

ladovky hlavna

Ladovky, ako sa im hovorí u nás doma, tak nejako prechádzali mojim životom. V ani jednej cukrárni v ktorej piekla  moja mamka, netvorili sortiment…zato na každú svadbu, ktorú piekla, tak tam chýbať nemohli. A to piekla minimálne 40 rokov 2 x do mesiaca.
Kvalitný , trvácny koláč, ako stvorený do svadobných výslužiek (pošádesov), do krabice na ponúkanie divákom pred kostol, alebo na strčenie do ruky malým svadobným detičkám. Netrúsili, nešpinili, dokonale zapchali ústa.  A ked mamička,  chvalabohu prestala piect na svadby, tak tak nejako sa vytratili z nášho domáceho repertoára. A čo sa nestalo….moja Dobrá Cerka ich začala dovedúvať….a kde sú ladovky a preco nemáme ladovky a ladovky a ladovky. Tak jej ich mamka vždy upiekla a prišiel čas, aby som sa ich naučila aj ja…a hľa…aj sa mi vydarili, aj chutia tak ako od nej…..akurát to krájanie…..to krájanie. Tak to sa pravdepodobne nenaučím , čo budem živá, tak ako ona.  Keď sme včera skončili pečenie, tak ju prosím. Prosím Ťa aspoň mi naznač ťahy, nech to nevyratúvam pásmom….tak sa smiala, že skoro spadla zo stoličky, či to naozaj tak robím. No naozaj. Tak vstala a tými hrčavými prstami, očami skoro slepými od šedého zákalu, popamäti doslova NARYSOVALA , čiary rovné, s dokonalými pravými uhlami a každý koláč bol rovnaký,  jeden ako druhý Tie čiary naznačovala doslova po pamäti a sieť na povrchu koláča bola dokonalá…. a ja som jej to pokazila blbým krájaním….

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  plech 35 x 28 (čistá plocha, bez okrajov)

Suroviny:

I. cesto :
300g polohrubá múka + múka na podsypávanie
200 g maslo
100 g práškový cukor
1 vajce + 1 žĺtko
strúhaná žltá citrónová kôra z 1 plodu
1 ČL s kopčekom prášok do pečiva
II. cesto :
150 g maslo
150 g pieskový cukor
4 vajcia
50 g kakao
150 g mleté vlašské orechy
Na polevu :
250g práškový cukor
šťava z 1 citróna + pár kvapiek vody

Postup

Najvpr vymiesime prvé cesto. Mamička ho volá „miesený linzert“ :-). Je to akokeby linecké cesto.
Na dosku nasypeme nakyprenú múku, prášok do pečiva, práškový cukor a citrónovú kôru.
Do stredu vklepneme vajce + 1 žĺtok. Bielok si starostlivo schovajte, do pohara a ak ho neplánujete použiť hneď, tak ho vložte do mrazničky.
Nakoniec do stredu postrúhajte maslo. Môžete ho aj pokrájat na malé kocky, je to na Vás, ale to strúhanie na malej, alebo veľkej slzičke, výrazne urýchli spracovanie do cesta.
Ked to máme všetko pekne v kope, rýchle vypracujeme cesto, žiadne veľké prepracovávanie, akonáhle sa všetky suroviny spoja do jednoliatej hmoty, prestaneme.
Cesto…ak treba podsypeme  a rozvaľkáme na veľkosť plechu.
Plech vyložíme papierom na pečenie a prenesieme do neho vyvaľkané cesto. Bude Vám to pravdepodobe robiť ťažkosti…mne to teda robí a tak cesto prikryjem plechom a cesto preklopim. Vyzerám pri tom ako eskamotér, ale už mi to ide celkom šikovne.  Pomôž si človeče ako vieš.
Cesto veľmi zľahka, opakom lyžice potrieme nejakým džemom…ja som použila pomarančový.
Tak a ideme na druhé cesto.
Z vajec oddelíme žĺtka od bielkov.
V mise vysľaháme do penista cukor (2 PL odoberieme a odložíme bokom) s maslom a po jednom pridávame žĺtka. Dôkladne umyjeme v horúcej vode metličky a vyšľáhame bielka so štipkou soli do mäkkého snehu. Pridáme ušetrený cukor a vyšľaháme pevný sneh.
Sneh zapracujeme  do žĺtkového cesta  a primiešame mleté orechy a kakao.
Vzniklo nám tuhé ťahavé a lepkavé cesto. Toto,  rovnomerne rozotrieme na prvé,  linecké cesto.

ladovky cesto
Dáme piecť do predohriatej rúry na cca 180 až 200 stupňov.  Je mi ľúto, ale tak nejako som zabudla stopovať čas, pečte tak od oka. Skúste najprv 15 minút a potom uvidíte.
Upečený koláč necháme vychladnúť.
No a záver..poleva.
Do práškového cukru pridáme citrónovú šťavu a pomaly premiešavame. Pokiaľ je to stále v hrči, tak po kvapkách pridajte teplú vodu….ale skutočne len po kvapkách. Poleva nesmie tiect.
Rozotrieme ju a necháme vyschnúť. Nie vychladnúť, ale vyschnúť…pri izbovej teplote.
…..a pokrájame

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.