Grilážky

grilazky

Grilážky sa asi píše inak….ale čo narobím, keď to poznám len takto. Keď bol môj Dobrý Brat junák, tak bol na vojne, kdesi v Tachove…ja toto nepochopím, prečo tých chlapcov vtedy šibovali horomdolom, cez celú republiku. Asi to malo svoj význam, ale ja som to preklínala. Nechcite vedieť, aké obrovské balíky mu mamička robievala a ja som ich vláčila na poštu. Ak ma vtedy nepretrhlo, tak už nikdy. Ja si už celkom nepamätám, čo všetko v tých balíkoch bolo, ale nevyhnutným základom boli grilážky a jahodové kompóty…on z tej vojny po roku prisiel tak pribratý, ako keby bol na rekreácii niekde.  Je zaujímavé pozorovať, že keď si rodina spisuje čo sa ide piecť, tak grilážky nikdy nepadnú, mamka ich urobí vždy, len ako taký dodatok, ale vždy sa zjedia ako prvé.  Bolo výborné sledovaťpočas Veľkej Noci, ako pribehol do kuchyne Dobrý Zať, držal v rukách škatuľu s grilážkami a vyčítavo nám hovorí „prečo ste ich predo mnou schovali, ja sa musím napchávať krémovými kadejakými a tu je takáto cennosť“. No a do večera padli.

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Tortové oblátky
Na náplň :
350 g kryštálový cukor
plechovka kondenzovaného sladeného mlieka
250 g palmarín
cca 300 g vlašské orechy

Postup

Dve tretiny orechov pomelieme  a ostatok len nahrubo podrvíme valčekom na cesto.
Do hrnca s hrubým dnom dáme cukor a miešame až kým sa neroztopí. Pridáme nakrájaný palmarín a znovu necháme všetko roztopiť. Nakoniec vlejeme salko a necháme dôkladne prevrieť.
Zmes zahustíme mletými orechami. Ako som už veľakrát deklarovala, piecť s mojou mamkou je zložité.
Ona nič neváži a všetko sype od oka…a toto isté bolo aj s orechami…a čo je horšie, neustriehla som ju, keď tie mleté orechy sypala…to bolo v mihu. Takže neviem ani len na hrste, koľko ich dala. A ba záver, ešte nasypala drvené orechy.
Jedine, že som videla výsledný produkt. Zmes nemá tiecť a má sa dať rozotierať. Toľko k orechom.

Zmes tuhne, takže treba pracovať rýchle…toto už nechala na mňa  a jednoducho…toto  sa nedá zároveň fotiť a plniť. Takže mám to bez fotodokumentácie.
Ja som naplnila 4 tortové oblátky.
Hotové prikryjeme doskou a dosku niečím zaťažíme.
Krájame až po úplnom zatuhnutí.. malým pilkovým nožom.
Pokrájané grilážky môžeme polieť čokoládou, nie je to nutné.

Názor na “Grilážky

  1. lenka

    Prostě si přečtu ten úvod a rázem vím, že je jednou taky vyzkouším. Jakmile má recept svůj příběh, nezůstane bez povšimnutí! Hezký den Vám přeju. Lenka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.