Ananásová roláda pre detičky

rolada

 

Od Veľkej Noci je to zdravotná bieda.
Dobrý Zať ako správny ocko, ochorel aj Dorku aj Janíčka.
A Dorka a Janíčko, pri tom večnom muckovaní , mňa a ja  následne Dobrého manžela (pri tom večnom muckovaní :-))
Choroba to bola dlhá a dôstojná . Dnes bol prvý deň od Veľkej Noci, kedy som regulérne vstala z postele a regulérne konečne uvarila normálne jedlo ako gazdiná a keďže dnes oslavuje môj Dobrý Manžel narodky, tak som aj upiekla.
No veru…on detičko nie je…ale v mojich  vyrabovaných potravinových zásobách, som robila čo som mohla a okrem lentiliek som na povrch rolády nenašla zhola ničové nič.
A tak som improvizovala a prispôsobila recept tak, aby boli hotové plátky rolád , tak akurát na detskú pusinku.
Na 44 ročnú pusinku Dobrého Manžela nestačili a do večera ju spoľahlivo celú zlikvidoval.   Urobil mi tým radosť, lebo našimi angínami a zápalmi priedušiek zdevastované chuťové poháriky, prestali fungovať a prestali sme cítiť. Toskánske stehná a kurací vývar som solila a solila a solila a solila….a furt sa nám to zdalo málo slané, to že som použila fakt štipľavé chilli vločky od inda….to sme ani nepostrehli, skrátka ničové nič necítime….ale keď DM začal jesť túto roládu, tak ako prvé povedal…výborný krém…, neskôr……veď to je ananásová…..a ešte neskôr…tie lentilky sú v tom perfektné.

 

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):   papier na pečenie 27 x 30

Suroviny:

Na cesto :
3 vajcia
90 g jemný cukor
60 g polohrubá múka
malá lyžička olej
3 PL voda
Na krém :
120 g maslo + 2 PL jemný cukor
250 ml mlieko + 0,5 balíčka vanilkového pudingu
2 vanilkové cukry + cukor na dochutenie pudingu
pár kvapiek vanilková príchuť
nasekaný ananás z konzervy
ananásová šťava na pokropenie

Postup

Z mlieka, pudingového prášku a cukru uvaríme puding, podľa návodu na obale a necháme ho vychladnúť. Počas chladnutia, občas puding premiešame, aby sa na ňom nevytvorila koža. Puding po uvarení ochutnajte a ak Vám je málo tak si ešte pridajte cukor.
Úplne povolené maslo vyšľahám s 2 PL cukru do penista a postupne pridávame k nemu po lyžiciach vychladnutý puding. Dbajte na to, aby puding a maslo mali rovnakú teplotu, inak by sa mohlo maslo zraziť do krupice a to už nevyšľaháte.
Šľaháme na stredných otáčkach trpezlivo, kým nemáme hladký krém a cukor rozpustený.  Nakoniec vmiešame pár kvapiek vanilkovej, alebo ak máte, tak ananásovej , príchute.

Krém dáme zatiaľ bokom a upečieme piškótový korpus.
Z vajíčok oddelíme žĺtka od bielkov.
Do žĺtkov vsypeme  polovicu cukru, pridáme 3 PL vody a šľaháme dovtedy, kým nebude masa bledá, znásobí svoj objem a zhustne. Nakoniec do krému zašľaháme lyžičku oleja.
Starostlivo umyjeme metličky v horúcej vode a začneme šľahať bielka.
Šľaháme kým nie sú ako napenený mäkký sneh. Vsypeme druhú polovicu cukru a došľaháme do pevného tuhého snehu.
Sneh rýchlymi , rezavými pohybmi zapracujeme do žĺtkov a nakoniec primiešame múku.
Máme nadýchaný krém na piškótové cesto.
Vystrihla som papier na pečenie s rozmermi 27 x 30 cm a vložila na plech.
Na papier som rozotrela surové piškótové cesto. Prstom som obišla okraje cesta , aby som vytvorila, ako keby mantinely.

Vložíme do vyhriatej rúry na 220 stupňov a pečieme cca 6 minút. Pri takýchto tenkých cestách nepečieme pozvoľna, na nízkej teplote, pretože by sa vysušilo. Pečenie si strážte podľa svojej rúry.
Cesto po upečení vyberieme a necháme ho zachladnúť akurát tak, aby nám neodpadli ruky od popálenia. Prevrátime ho na hárok papiera na pečenie, ktorý zľahka pomúčime…niekto používa miesto papiera kuchynskú utierku, ale mne sa to ekluje. Vy urobte ako myslíte.

Takže máme cesto obrátene na  pomúčenom papiery a opatrne stiahneme z neho papier, na ktorom sa cesto pieklo.  Stiahnutý papier znovu položíme na cesto a pevne zarolujeme do rolády. A až teraz zamotám roládu do utierky a nechám vychladnúť. Do utierky zamotávam len vtedy, keď sa mi cesto v papieroch stále rozbaluje.
Vychladnuté cesto rozbalíme , pokropíme ho ananásovou šťavou a potrieme ho 2/3 krému po celej ploche.
Na  1/4 plátu od kraja, nahusto vedľa seba, poukladáme maličké kúsky nasekaného ananásu.
Roládu pevne zatočíme. Povrch rolády potrieme  krémom, čo sme ušetrili.
Ja neviem potrieť roládu nožom tak, aby bola krásne hladká a keď ju nepolievam čokoládou, alebo nesypem hustou posýpkou, tak je tá hladkosť dôležitá. Mamka mi poradila takú vychytávku.
Roládu potriem krémom a kusom papiera na pečenie …ja mám na to taký silikónový pás, roládu, akokeby obopneme a  zľahka ťaháme,  jedným ťahom od začiatku až do konca.

rolada uhladzanie povrchu rolada po uhladeni
Nakoniec ozbobíme a necháme zatuhnúť do chladu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.