Srbská plnená paprika v omáčke na pekáči

paprika hlavna

Tento rcp som našla u Zoki, keď som hľadala u nej niečo na sladko. Ohromne sa mi páčil.  Ten jej pekáč mi prišiel nesmierne fotogenický. Prišiel mi v niektorých krokoch komplikovaný, tak som ho robila po svojom. No a niektoré veci som doplnila úplne. Ale nápad je Zokin…

Cas pripravy Čas prípravy:  60 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  3 porcie

Suroviny:

Na plnené papriky :
250 g mleté mäso + 4 PL uvarenej ryže
1 malá mrkva
veľká lyžica nasekaná petržlenová vňať
1 červená cibuľa
soľ, čerstvo drvené korenie + 1 čl údená paprika
2 cesnakové strúčiky
3 PL olej
menšie rôznofarebné papriky na plnenie
Na omáčku :
500 ml pasírované paradajky
1 červená cibuľa
soľ, čerstvo mleté korenie, údená paprika
nasekaná petržlenová vňať
zemiaky

 

Postup

Zemiaky…ja som ich mala asi 6 kusov…záleží, akú veľkú máte zapekaciu nádobu. Očistíme , pokrájame na štvrťky a dáme varit do osolenej vody. Keď začnú vrieť, necháme ich 10 minút a potom ich odcedíme a necháme prikryté. Asi 100 ml vody si odložíme bokom.
Ja som zemiaky nepredvarila a bola som zúfala…nedošlo mi, že varenie v paradajkovej šťave bude asi také, ako variť v kyslej kapuste.  Nemala som s tým skúsenosť a tak sa mi kvôli nepredvareným zemiakom,  predĺžil enormne čas pečenia, zemiaky boli neustále tvrdé. Keď budem robiť nabudúce, tak ich určite predvarím….a opakovať budem určite.
Do kastróla dáme nasekanú cibuľu, orestujeme ju a pridáme mleté mäso a nastrúhanú mrkvu. Mäso restujeme kým sa nerozpadá, raz som aj málo podliala horúcou vodou. Rajnicu po restovaní neumývame.
Necháme mäso trochu vychladnúť a ochutíme ho soľou, čerstvo mletým korením a údenou paprikou.
Tá údená paprika dala tomu mäsu naozaj skvelú , novú chuť,   po uvarení som ju až tak nepostrehla.
Prelisujeme cesnak a nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
Prekvapilo ma, že sa nepridalo vajce a tak som prešla viacero rcp na podobne plnenú papriku….väčšinou sa to vajce nedáva, aj keď niekde ano. Robila som podľa Zoki, takže som ho nedala ani ja.
Plnka chutila skvele….fakt skvele. Nesmierne som ocenila to, že to nebola tá klasická fašírková chuť.
Papriky som mala len veľké,  lepšie by boli menšie, ale malé som mala len biele tenkostenné a tu sa žiadaju skôr tie mäsitejšie odrody.  Potom ma napadlo, že som ich mohla jednoducho zrezať na spodku, aspoň by mali pevnejšiu základňu.  Očistené papriky naplníme. paprika napln
Dno pekáča pokropíme olejom a poukladáme kolieska očistenej cibule. Poukladáme naplnené papriky a prikryjeme ich klobúčikami. Klobúčiky som ešte pokropila olejom.
Do rajnice po restovaní vlejeme zemiakovú vodu a privedieme k varu. Vlejeme pasírované paradajky a necháme prehriať.
Podľa svojej chuti osolíme, okoreníme, znovu som dala tú údenú papriku a nejaké talianske sušené bylinky. Ja som to neurobila, ale nabudúce by som vyskúšala do omáčky pridať aj lyžicu cukru. Ten cukor som do rozpisu nedala, nechám to na Vás. Ako píšem…nabudúce ho pridám.
Do pekáča pomedzi papriky , poukladáme  zemiaky a nakoniec všetko prelejeme omáčkou. Prikryjeme alobalom a vložíme do predhriatej rúry na 200 stupňov.
Pečieme cca hodinu, zložíme alobal a necháme zapiecť.

paprika pred pecenim paprika po upeceni
Tým, že v náplni nie je vajce, tak na tanieri budeme mať pri konzumácii dosť veľký bordel…ale úžasne fajný bordel.
Aj ja aj DM sme si veľmi pochvaľovali to, že chuťove to nebola tá naša klasická plnená paprika , ktorá ma charakteristickú chuť po majoránke a drží pekne po kope. Skrátka je to niečo iné a ja veľmi rada zaraďujem do rodinného menu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.