Letný kurací pekáč s pestom

kura hlavna

Pečené kuracie stehná sa dajú pripravovať na akýkoľvek spôsob, toto je taká letná verzia, aj keď v Mníchove to vyzera skôr na takú jar….ale nefrflem…ja nemám rada leto. Akurát mi je ľúto Noela, ktorý dážď neznáša….ako každá mačka. Chodi po byte ako zúrivý panter, vypýta sa von a to sklamanie, keď vstúpi na dvor a do mokrého…jeda moja, toľko protestného, hlasného mňaukania si ani predstaviť neviete. A keď ho po hodine volám naspať domov, tak vylezie z nejakého úkrytu a s hlasným mňaukaním uteká pomedzi kvapky a sadne si pod balkón a trpezlivo čaká, kým po neho prídeme. A potom pol hodinu vylizuje tie kvapky z kožúška a potom začne chodit po byte ako zúrivý……..a tento proces sa opakuje celý boží deň.
Takže naspäť k rcp…nie je zložitý a nepridávala som  žiadne bylinky a špeciálne koreniny….kompletné dochutenie zabezpečilo pesto. Pesto za žiadnu cenu nekupujte hotové, ale urobte si vlastné. Chuť kupovaného je strašná a tomu domácemu sa nemôže ničím rovnať.

Cas pripravy Čas prípravy:  60 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):

Suroviny:

Kuracie stehná podľa počtu stravníkov
Nové zemiaky + čerešnové paradajky + tenká cuketa
Maslo na vytretie pekáčika + strúhanka na vysypanie
Cesnakové strúčiky
soľ, čerstvo mleté korenie, chilli vločky
Na pesto :
Veľká kytica bazalky (alebo petržlenovej vňati)
2 PL píniové oriešky
1 veľký cesnakový strúčik
40 g strúhaný syr parmesán (ja som dala Grana Panado)
4 až 5 veľkých PL olivový olej
soľ, čerstvo drvené korenie

Postup

Pekáčik vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Tento krok robievam vždy. Keď pečiem sladké, tak používam kokos. Pekáčik sa omnoho ľahšie umýva a pokiaľ ho nechám zľahka odmočiť, tak ho umývačka umyje úplne bez problémov. Samozrejme, ruky ho umyjú tiež bez problémov 🙂
Do pekáčika naskladáme kuracie stehná a priestor pomedz,  vyplníme očistenými novými zemiakmi. Navrch poukladáme čerešňové paradajky.  Všetko vykropíme olivovým olejom.
Všetko posolíme a posypeme čerstvo drveným korením.
Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupnňov a pečieme pod alobalom pol hodinu.
Alobal dáme dolu a do pekáčika vlozíme nakrájané hrubšie kolieska cukety.
Necháme piecť, kým nie je všetko mäkké a upečené.
kura pred pecenim kura cuketa kura po upeceni

 

 

 

Čo sa týka pesta…..do toho klasického idú píniové oriešky a robí sa z veľkej hŕby bazalky. Ale dá sa robiť aj napr. z petržlenovej vňate a miesto píniových, použijeme napríklad mandle. Ale syr…nikdy nikdy nezamieňajte syr, vždy používajte výhradne Parmezán, alebo Grana .
Oriešky nasucho opečieme na panvici. Do mixéra vložíme oriešky, syr, veľkú kopu bazalky, očistený cesnak a pre začiatok 4 lyžice olivového oleja. No a zmixujeme….ak je pesto veľmi husté, tak pridajte olej.

kura pesto oriesky kura pesto suroviny kura pesto

 

 

 
Na tanier naskladáme mäso, zeleninu a kôpku pesta. S kopou zeleninového šalátu budete mať fantastické leto na taniery.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.