Vyprážané zemiakové gule plnené mletým mäsom

gule hlavna

Keď chodievame s Dobrým Manželom na prechádzky, tak na zmrzlinovej strane, chodíme okolo bodegy. Výraz bodega som prvýkrát počula od mojej prvej svokry a netušila som čo to znamená…v 17 rokoch sa niet ani čomu diviť. A potom som ho druhýkrát videla po 25 rokoch, práve na vývesnom štíte tejto španielskej vinárne na Tengstr. v Mníchove 🙂  Toľko k bodege.
No a raz sme sa zastavili, že čo podávajú na zahryznutie k vínu v Španielsku  a študovali sme jedálny listok. A nasli sme tam barcelonské zemiakové gule. DM to študoval ,študoval a ja som medzitým prešla na druhú stranu ulice. A zrazu môj český DM kričí na celú ulicu “ veď to sú horehronské gule, horehronské gule, horehronské gule“. A s rozžiarenými očami poskakoval ako malé dieťa.
Keď sme sa vrátili, tak som si vyhľadala čo to konkrétne je. Samozrejme sa to horehronským guliam nepodobá…ani náhodou. Tieto španielske skvele,  skvele dopĺňajú mohutné pitie 🙂  a som presvedčená že poslúžia aj ako súčasť záhradných a iných párty.
Mala som pocit, že je s tým veľká prplačka a tak som si dala vyše roka načas….včera pršalo, mala som mleté mäso, tak som do toho šla.  Vôbec , ale vôbec to nebolo také strašné a výsledok bol nad očakávanie. Fakt nad očakávanie.
Toľko k španielskym guliam .

Cas pripravy Čas prípravy:
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  12 kusov

Suroviny:

600 g zemiaky
250 g mleté bravčové
150 ml pasírované paradajky
soľ, čerstvo mleté korenie, pálivá mletá paprika
1 cibuľa  + 2 PL olej
1 veľké vajce + strúhanka na obalenie
olej na vyprážanie

 

Postup

Očistené a nakrájané zemiaky uvaríme v slanej vode, zlejeme a popučíme na  hladkú kašu.
Môžeme pridať 2 lyžičky oleja aby sa nám kaša zhladila.
Ja som pridala ešte lyzičku zemiakového škrobu, lebo písalo, že sú to skoré zemiaky a tie mávajú toho škrobu menej.
Rukami som normálne potom spracovala zemiaky do plastelínovej konzistencie.
Na dvoch lyžiciach  oleja v panvici orestujeme cibuľu a pridáme mleté mäso. Restujeme ho, kým sa nerozpadá. Posolíme, okoreníme, pridáme cayenské korenie. Pridáme pasírované paradajky, premiešame a dusíme nejakých 20 minút.  Necháme vychladnúť. Zmes by mala byt suchšia.

gule surovina

Zo zemiakov vytvoríme gule…o trošku menšie ako tenisové loptičky. Vytvoríme z nich v dlani misku a tú naplníme mletým mäsom. Guľu uzatvoríme a uťapkáme do peknej guli.

gule plnenie
Naplnenú guľu pogúľame v strúhanke, rozšľahanom (osolenom) vajíčku a znovu v strúhanke.
Vložíme do rozohriateho oleja, tak aby boli ponorené a vyprážame zo všetkých strán do zlata….nejaké 4 minúty.  Vyberieme, necháme odkvapkať na pijavom obrúsku. Kto má ešte niekde v špajzi fritézu, tak ma vystarané, ja som sa tejto opachy zbavila už pred rokmi, takže som vyprážala po jednej guli. Našťastie to islo velmi rýchle.

gule vyprazene
Čítala som, že gule sa dajú pripraviť aj dopredu a nechať ich zamraziť. To som neskúšala a neviem či budem skúšať, radšej si to vždy pripravím , keď budem poriadať priateľskú párty načerstvo.
Podávame,  s naozaj pikantnými,  omáčkami….
Konzumuje sa to absolútne super….nič nepadá, nič sa netrúsi a dôkladne zasýti. Viem si to celkom dobre predstaviť aj ako súčasť popolnočného svadobného bufetu.

Tak…..bodegové barcelonske gule.

gule rozrezane

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.