Minestrone zuppa po bavorsky

minestrone hlavna

Minestrone je veľmi veľmi hustá zeleninová (niekedy aj s mäsom) polievka z Talianska. Vraj nemá pevný recept. No skrátka zeleninová polievka.  V Bavorsku a asi v celom Nemecku su velmi populárne mäsové knedličky, ktoré sa robia z neúdenych bravčových klobások….bratwurstklößchen . Kuchár vytlačí pomleté, ochutené mäso z črievka vytvaruje guľky a tie sa zaváraju. Mäso je ochutené a pripravené na spracovanie. Veľmi jednoduché a účinné. Takže som do minestrone zavarila bratwurstklößchen. Bohužiaľ aj v lete sa musí jesť a toto je naozaj práca hrou. Pár kvapiek citrónovej sťavy z polievku urobí, osviežujúce letné jedlo, ktoré nikoho nezaťaží.

Cas pripravy Čas prípravy:  30 min + priprava
Pocet porcii (kusov) Počet porcií (kusov):  4 porcie

Suroviny:

4 väčšie zemiaky (cca 400g )
malá hlávka karfiolu (cca 300g)
200 g zelená fazuľka
1 feniklová hlávka
1 cibuľa
200 g šampiňóny
600 g zrelé mäsité paradajky, alebo čerešnové
viazanička čerstvých byliniek (napr. petržlen, tymian, mäta)
1 lyžička feniklové semienka + 2 bobkové listy
400 g neúdené  klobásky na pečenie
citrónová sťava
3 PL olivový olej

Postup

Neúdené klobásky na pečenie v Bavorsku nie sú paprikové ako tie naše slovenské a nie je v nich ani cesnak. Su take jemnejsie. Tie vytlačím z črievka a urobim z prejtu gulky, možno ako menšie vlašské orechy. Dáme variť vodu s lyžičkou soli a keď začne vrieť, pokladieme do nej guľky. Necháme ich variť nejakych 15 minút a potom vodu vypneme. Môžete ich kľudne nechať v tej vode.

minestrone surovina
Kým sa guľky varia, tak očistíme zeleninu. Zemiaky nakrájame na naozaj maličké kocky , tak 1 cm veľké. Karfiol rozoberieme na malé ružičky. Fenikel rozkrájame na hrubšie kúsky. Fazuľkám odstránime koncové časti a rozkrájame na veľkosť jedného hryzu.
No a cibuľu posekáme, huby naplátkujeme a bylinky tiež nasekáme.  Paradajky rozkrájame na kocky.
Pôjde to určite rýchlejšie v skutočnosti, ako čas potrebný na popis 😀
Rozohrejeme olej, popražíme cibuľu, pridáme feniklové semená a bobkový list. Pridáme zemiaky, karfiol, fenikel, fazuľku, všetko miešame 5 minút.
Po tejto dobe, pridáme bylinky a okoreníme.
Vodou z varenia klobásových guliek , zalejeme zeleninu, privedieme k varu a vložíme guľky a paradajky.

minestrone knedlicky

Pomalým varom necháme pod pokrievkou bublať 15 minút. Potom pridáme plátky húb, dolejeme a necháme bublať ďaľších 15 minút.
Vodu prilievajte tak, aby nebola z toho klasická riedka zeleninová polievka, ale fakt hustá. Toto jedlo supluje aj hlavné jedlo.
Na záver som vyžmýkala do polievky limetu. Niekoho to môže šokovať, takže skúste najskôr len polovičku a uvidíte. U nás to bolo v poriadku.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.